Talouden trendit

Uudenlaisen tekstiilikuidun tuotantoteknologian kehittänyt Spinnova suunnittelee listautumista

Kuva: Spinnova Oy.

Spinnova suunnittelee listautumisantia ja listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle.

Spinnova Oy on kehittänyt vastuullisen tuotantoteknologian uudelle SPINNOVA-kuituna tunnetulle tekstiilikuidulle, julkistaa suunnittelevansa listautumisantia ja listautumista Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Yhtiön tuotantoteknologia mahdollistaa tekstiilikuidun valmistamisen useista raaka-aineista, kuten puu- ja nahkajätteestä. Lisäksi raaka-aineeksi käyvät muut uusiutuvat raaka-aineista, kuten maatalousjäte, elintarvike- ja juomateollisuuden jäte ja tekstiilijäte. 

Suunniteltu listautumisanti ja listautuminen ovat yhtiön mukaan luonnollinen ja tärkeä seuraava askel Spinnovalle. Yhtiö odottaa listautumisen myötä hyötyvänsä laajemmasta omistajapohjasta ja pääsystä kansainvälisille pääomamarkkinoille.

Yhtiö aikoo listautumisella toteuttaa kasvustrategiaansa ja rahoittaa investoinnit puupohjaisen kuidun tuotannon laajentamiseen. Lisäksi listautumisen odotetaan hyödyttävän Spinnovaa vahvistamalla Spinnovan ja sen brändin tunnettuutta asiakkaiden, mahdollisten uusien työntekijöiden ja sijoittajien keskuudessa sekä yleisesti tekstiilialalla ja parantamalla siten Spinnovan kilpailukykyä markkinoilla.

Suunniteltu listautumisanti tulee koostumaan vain yhtiön liikkeeseen laskemista uusista osakkeista. Osakeannilla kerättävien bruttovarojen odotetaan olevan noin 100 miljoonaa euroa.

Listautumisella kerättävät varat yhtiö aikoo käyttää puupohjaisen kuidun tuotannon laajentamiseen tekemien investointien rahoittamiseen ja muihin liiketoiminnan kehittämistarkoituksiin. Lisäksi varoja on tarkoitus käyttää esimerkiksi nahkapohjaisten kuitujen tuotantokapasiteetin laajentamiseen, muiden vastuullisten raaka-aineiden pilottihankkeisiin, jatkuviin investointeihin tutkimus- ja kehitystyöhön ja patentteihin sekä liiketoiminnan edelleen kaupallistamiseen.

Spinnova perustettiin marraskuussa 2014, mutta sen teknologia on yli kymmenen vuoden tutkimus- ja kehitystyön tulos. Saatuaan päätökseen tutkimus- ja kehitystyön päävaiheen, yhtiö on aloittamassa sen maailmanlaajuista kaupallistamisvaihetta. Se odottaa kaupallistavansa teknologia-alustansa, joka mahdollistaa SPINNOVA-kuidun valmistamisen useista eri raaka-aineista ilman, että taustalla olevaa teknologiaa tarvitsee muokata.

Yhtiön teknologia-alusta on todettu toimivaksi yli kaksi vuotta toiminnassa olleessa teollisen mittakaavan pilottituotantolaitoksessa Jyväskylässä.

Spinnovalla on useita yhteistyökumppaneita tuotantoaan ja kaupallista kasvuaan varten. Näit ovat yhteisyritys maailman suurimman selluloosatoimittaja Suzano S.A.:n kanssa puupohjaisen kuidun tuottamiseksi ja KT Trading AG:n, kenkävalmistaja ja vähittäismyyjä ECCOn sisaryhtiön, kanssa nahkapohjaista kuitua varten.

Yhtiö tekee myös yhteistyötä maailmanlaajuisten vaatebrändien, kuten adidas AG:n ja H&M-konsernin kanssa, ja Yhtiöllä on teknologiakumppanuus maailmanlaajuisen tuotantolaitevalmistajan Valmetin kanssa.

Yhteistyö maailmanlaajuisten vaatebrändien kanssa on osa Spinnovan markkinoillemenostrategiaa, ja sen odotetaan lisäävän brändin näkyvyyttä ja tunnettuutta. Lisäksi teknologiakumppanuuden Valmetin kanssa odotetaan mahdollistavan Spinnovan toteuttaa kasvustrategiaansa varmistaen samalla tuotantoteknologiansa korkean laadun Valmetin globaalilla toiminnalla.

Spinnovan liikevaihto oli vain 254 000 euroa vuonna 2020 ja yhtiö teki peräti lähes 5,5 miljoonan euron liiketappion. Liiketappio on syventynyt viime vuosina.

Lisätietoja Spinnovan listautumisesta löytyy täältä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös