Indikaattorit

Suomen teollisuus kahmii uusia tilauksia – ”suhdannesyklin huippu alkaa olla käsillä”

Teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat kesäkuussa 38,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden tilaukset ovat kasvaneet nyt viitenä kuukautena peräkkäin verrattuna edellisvuoteen. Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa tilaukset kasvoivat 38,1 prosenttia vuotta aikaisempaan verrattuna. Koko kuluvan vuoden tammi-kesäkuun aikana tilaukset kasvoivat 25,2 prosenttia edellisvuodesta.

Yritykset saivat kesäkuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla.

Uudet tilaukset kasvoivat eniten paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla, jossa tilausten arvo oli 44,7 prosenttia edellisvuotta suurempi. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat edellisvuodesta 37,8 prosenttia sekä kemianteollisuudessa 29,8 prosenttia.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen arvio Twitterissä, että teollisuuden uusien tilausten kasvu on näyttänyt hyvältä jo usean kuukauden verran. Hänen mukaansa kasvulukua kaunistaa kuitenkin vertailu koronakriisin pohjiin ja hintojen nousu.

Samalla kuitenkin teollisuustuotannon kasvu alkaa jo hiipua.

Tilastokeskuksen mukaan kausitasoitettu teollisuustuotanto väheni kesäkuussa 2,0 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli kesäkuussa kuitenkin 4,1 prosenttia suurempi kuin vuoden 2020 kesäkuussa.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist toteaa Twitterissä, että teollisuuden suhdannesyklin huippu alkaa olla käsillä niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lue myös tämä: Dramaattinen muutos työmarkkinoilla – avoimia työpaikkoja huikeasti enemmän kuin vuosi sitten

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös