Indikaattorit

Dramaattinen muutos työmarkkinoilla – avoimia työpaikkoja huikeasti enemmän kuin vuosi sitten

avoimet työpaikat Duunitori työllisyys talous
Vuoden 2021 aikana työpaikkailmoituksia on julkaistu huomattavasti enemmän kuin kahtena edellisvuotena. Kuva: Duunitorin Työmarkkinapalvelu

Suomessa avoimia työpaikkailmoituksia on julkaistu kesän aikana poikkeuksellisen paljon, kertovat työnhakupalvelu Duunitorin tilastot.

Suhdannekuva näyttää Suomessa nyt lupaavalta. Esimerkiksi elinkeinoelämän luottamus jatkaa ripeää palautumistaan teollisuudessa, palveluissa ja kaupassa. Vain rakentamisen elpyminen on edelleen hidasta.

EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen kertoo, että Suomessa yritysten luottamus jatkaa nousuaan kaikilla päätoimialoilla.

”Rajoitusten purku on auttanut palvelualaa ja etenkin matkailu- ja ravintola-alan tilannetta. Myös vähittäiskaupassa luottamus jatkaa ripeää nousuaan. Vastaavasti globaalin teollisuuden veto supistaa Suomessakin teollisuuden valmistuotevarastoja”, Pakarinen toteaa.

Ekonomistin mukaan viime kesänäkin talous pyöri kotimaisen kulutuksen voimin verraten hyvin ja tänä kesänä rokotuksetkin ovat apuna.

Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari arvioi, että Suomen työmarkkinat ovat toipuneet yllättävän nopeasti ja työllisyyskin on ylittänyt jo koronakriisiä edeltäneen tason. Touko- ja kesäkuussa Suomessa oli työllisiä enemmän kuin koskaan näinä kuukausina. Kesäkuussa työllisiä oli yli 120 000 enemmän kuin koronakriisin pohjalla viime vuonna.

Suomessa avoimia työpaikkoja reippaasti enemmän kuin viime vuonna

Työnhakupalvelu Duunitori kertoo, että sen työnhakupalvelussa julkaistiin heinäkuussa yli 43 000 työpaikkailmoitusta, mikä on peräti 65 prosenttia prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Vuonna 2020 koronapandemia vaikutti työpaikkojen ja ilmoitusten määrään laskevasti, mutta merkittävää kasvua on tapahtunut myös vuoteen 2019 verrattuna. Työpaikkailmoituksia julkaistiin nimittäin heinäkuussa 2021 lähes 60 prosenttia enemmän kuin kaksi vuotta sitten. 

Todellisuudessa avoimia työpaikkoja on vielä huomattavasti enemmän kuin sivustolla on ilmoituksia, sillä moni työnantaja hakee yhdellä ilmoituksella kymmeniä tai jopa satoja työntekijöitä.

Samanlaiselta työmarkkinoiden tilanne näyttää myös Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastojen valossa. TEM:n mukaan Suomessa oli kesäkuun lopussa yli 64 500 avointa työpaikkaa, mikä on kesäkuun korkein sitten vuoden 2006 alkuun ulottuvassa tilastossa.

Perinteisesti työpaikkailmoitusten määrä lähtee jyrkkään kasvuun elokuussa, joten syksy tuo luultavasti tullessaan työnhakijalle paljon uusia mahdollisuuksia. Esimerkiksi vuonna 2019 julkaistujen työpaikkailmoitusten määrä kasvoi heinäkuusta elokuuhun 35 prosenttia ja viime vuonna 19 prosenttia.

Duunitorilta löytyy juuri nyt kaikkiaan yli 35 000 työpaikkailmoitusta. Ilmoitusten määrä vaihtelee kuitenkin paikkakunnittain, ja eniten avoimia työpaikkoja näyttää löytyvän suurista kasvukeskuksista eli pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, Turusta ja Oulusta.

Työvoimapula yritysten riesana

Helsingin Sanomien mukaan työvoimapula on kasvanut etenkin teollisuudessa. Kesäkuussa teollisuudessa oli avoinna 2 974 työpaikkaa. Vuotta aiemmin työpaikkoja oli avoinna vajaat 1 300. Kasvua on lähes 135 prosenttia.

Tampereen kauppakamarin johtaja Peer Haataja kuvaa Tampereen työvoimapulatilannetta huonoksi. Haatajan mukaan tilanne näkyy Pirkanmaan alueella kaikilla aloilla. Pirkanmaan työvoimapulan kasvua selittää muun muassa monipuolinen elinkeinorakenne, jossa kuvaa yrityksillä on kova halu kasvaa.

Ratkaisuna osaajapulaan tarjotaan työperäistä maahanmuuttoa, mutta moni työnantaja joutuu lisäksi miettimään uudella tavalla, kuinka houkutteleva on työnhakijoiden silmissä. 

”Työnantajakuvan merkityksestä ja siihen panostamisesta on puhuttu pitkään, mutta puheista siirrytään usein käytäntöön vasta silloin, kun on pakko. Työnantajien houkuttelevuus punnitaan nyt toden teolla, kun osaajista käydään monella alalla kovaa kilpailua”, Duunitorin sisältö- ja viestintäpäällikkö Anna Mäkelä ennustaa.

Duunitorilla avoimia työpaikkailmoituksia on tarjolla erityisesti rakennusalalla sekä myynnin ja kaupan alan tehtävissä

Eniten avoimia työpaikkoja on seuraavilla 10 alalla: 

 1. Julkinen sektori ja järjestöt
 2. Rakennusala
 3. Asiakaspalvelu
 4. Terveydenhuoltoala
 5. Asennus, huolto ja puhtaanapito
 6. Teollisuus ja teknologia
 7. Sosiaali- ja hoiva-ala
 8. Myynti- ja kaupan ala
 9. Ravintola- ja matkailuala
 10. Opiskelijoiden työpaikat

Duunitorin mukaan rakennusalan työpaikkojen runsasta määrää selittää osaltaan kohentunut taloustilanne, mutta myös se, että koronatilanteesta johtuen ulkomaista työvoimaa ei ole ollut totuttuun tapaan saatavilla.

Eniten avoimia työpaikkailmoituksia löytyy seuraavilta paikkakunnilta: 

 1. Helsinki (6 139 ilmoitusta)
 2. Tampere (2 412 ilmoitusta) 
 3. Espoo (2 118 ilmoitusta)
 4. Turku (1 897 ilmoitusta)
 5. Vantaa (1 788 ilmoitusta)
 6. Oulu (1 732 ilmoitusta)
 7. Jyväskylä (977 ilmoitusta)
 8. Kuopio (967 ilmoitusta)
 9. Lahti (766 ilmoitusta)
 10. Vaasa (582 ilmoitusta)
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös