Oma talous

Syyskuussa maksetaan 1,1 miljardin euron veronpalautukset

Verohallinto maksaa 3. syyskuuta veronpalautuksina suomalaisille 1,1 miljardia euroa. Se on tämän vuoden suurin yksittäisen kuukauden veronpalautuspotti.  

Palautuksia jaetaan syyskuussa 1,1 miljoonalle veronmaksajalle. Elokuussa palautusten saajia oli enemmän, 2 miljoonaa, mutta maksettavien palautusten yhteissumma pienempi. 

”Syyskuussa palautuksia maksetaan pääasiassa palkansaajille, jotka eivät ole huomioineet vähennyksiä verokortilla, vaan täydentäneet ne vasta veroilmoitusvaiheessa. Kun vähennyksiä ei ole huomioitu verokortilla, on maksettavien palautusten määrä suurempi”, sanoo ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta.   

Jäännösverojen eli mätkyjen maksupäivä on 1. syyskuuta 300 000 asiakkaalla.  

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu nyt kolmatta vuotta joustavasti, eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi mahdollisten veronpalautusten tai jäännösverojen eli mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita. Ensimmäiset ovat saaneet veronpalautukset heinäkuussa, ja viimeisimmätkin joulukuussa.  

Heinäkuussa palautuksia maksettiin pääasiassa henkilö- eli esimerkiksi toiminimiyrittäjille. Elokuun palautusten saajien joukossa taas oli paljon henkilöitä, jotka eivät muuttaneet esitäytettyä veroilmoitustaan.   

Syys–joulukuun aikana palautuksia maksetaan pääasiassa asiakkaille, jotka ovat ilmoittaneet muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen.  

”Se, kuuluuko esimerkiksi syyskuussa vai marraskuussa palautuksia saavien joukkoon, riippuu siitä, kauanko verotusta on ollut tarve tutkia ja missä järjestyksessä asiat on otettu käsiteltäväksi”, Villman sanoo.  

Syyskuun jälkeen veronpalautukset on maksettu 95 prosentille palautuksia saavista asiakkaista.  

Kaikkien asiakkaiden lopullinen verotuspäätös valmistuu viimeistään lokakuussa. Mätkyjen tai veronpalautusten maksu on tällöin joulukuussa, tai jos mätkyjä on 170 euroa tai enemmän, maksupäiviä on kaksi, joulu- ja tammikuussa. 

Veronpalautukset eivät välttämättä näy tilillä heti aamulla, vaan ne maksetaan asiakkaille päivän kuluessa.  

”Palautuksia kannattaa odottaa rauhassa. Tilanne kannattaa tarkastaa uudelleen iltapäivällä, jos rahat eivät vielä aamulla ole tulleet tilille”, Villman sanoo.  

Jos veronpalautuksia ei iltaan mennessä ole tullut, on mahdollista, että palautusten maksupäivä on siirtynyt eteenpäin tai että Verohallinnolla ei ole veronmaksajan tilinumeroa.

Lue myös tämä: Lähes miljoonan suomalaisen verokortin tuloraja ylittymässä

Kommentoi
Ylös
>