Sijoitusuutiset

Piensijoittajat tankkasivat kotimaisia osakkeita lokakuussa

Lokakuussa Nordnetin suomalaisasiakkaat netto-ostivat kotimaisia osakkeita arvo-osuustileille 60 miljoonalla eurolla ja osakesäästötileille 30 miljoonalla eurolla.

Myös ulkomaisia osakkeita lisättiin 55 miljoonalla eurolla. Osa yksityissijoittajista kuitenkin kasvatti varovaisuutta ja lykkäsi sijoituspäätöksiä.

Koko Helsingin pörssin euromääräinen vaihto väheni vuodentakaisesta lokakuusta 3,9 prosenttia. Kaupankäynti laski syyskuun euromääräisestä aktiviteetista 14,5 prosenttia. Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät vähenivät 1,4 prosenttia. Pörssin kappalemääräinen kaupankäynti väheni myös viime kuuhun nähden 5,0 prosenttia.

Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjola) kautta kauppoja toteutettiin euromääräisesti 10,7 prosenttia viime vuoden lokakuuta vähemmän. Kauppamäärissä yksityissijoittajien aktiviteetti hiipui syyskuusta 11,9 prosenttia Nordnetin ollessa edelleen yksityissijoittajien suurin online-välittäjä 10,1 prosentin osuudellaan kauppojen kappalemäärästä.

Tuntuvia osakeostoja ja lisääntynyttä varovaisuutta

Syyskuun kurssinotkahduksen jälkeen lokakuussa nähtiin pääsääntöisesti elpyvää kurssikehitystä aina kuukauden viimeiselle viikolle asti. Helsingin pörssin lokakuu päättyi indeksitasolla liki samalle tasolle mistä se alkoi.

”Kaupankäynti muodostuikin varovaisemmaksi kuin tuloskuukaudelta olisi voinut odottaa, kun vahvatkaan osavuositulokset eivät riittäneet piristämään pörssiä indeksitasolla. Todennäköisesti lisääntynyt varovaisuus liittyy myös otsikoissa pysyneisiin huoliin Kiinan talouskasvun kestävyydestä, jota useat kotimaiset pörssiyhtiötkin kommentoivat tuoreissa osavuosikatsauksissaan maltilla”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen.

Osakekauppaa käyneiden Nordnetin suomalaisasiakkaiden johtopäätös tuloskaudesta osoittautui kuitenkin erittäin selväksi: kotimaisia osakkeita ostettiin tuntuvasti lisää 90 miljoonalla ja ulkomaisia osakkeita 55 miljoonalla eurolla.

”Arvo-osuustileille ostettiin osakkeita lisää lokakuussa enemmän kuin niille ostettiin lisää tammi-syyskuussa yhteensä”, jatkaa Tuppurainen.

Konetta ostettiin dipistä, Inderesistä kotiutettiin pikavoittoja

Suomalaiset yksityissijoittajat ovat jo kauan liittäneet Koneeseen laatuyhtiön leiman.

”Koneelle tärkeän Kiinan kiinteistösektorin epävarmuuksien painamana yhtiön osakekurssi houkutteli sijoittajakansaa ostoksille. Yhtiö oli 11 miljoonan euron netto-ostoin poikkeuksellisesti kuukauden lisätyin kotimainen osake Nordnetin suomalaisasiakkaiden salkuissa”, sanoo Tuppurainen.

Inderesin osakekurssi loikkasi heti pörssikaupan avauksesta. Pikavoittojen kotiuttaminen kiinnosti kuitenkin laajaa joukkoa, sillä kuukauden aikana Inderesin osakkeilla kauppaa käyneistä Nordnetin suomalaisasiakkaista 84 prosenttia toteutti myyntitoimeksiannon, taustoittaa Tuppurainen.

Listautumismarkkina kiinnostaa yksityissijoittajia ennätyksellisesti.

Yksityissijoittajat ovat osallistuneet tänä vuonna listautumisiin erittäin aktiivisesti. Lokakuussa kiinnostusta riitti myös ulkomaiseen Volvo Carsiin, jonka listautumisessa Tukholman pörssiin Nordnet toimi yksinoikeudella yleisöannin merkintäpaikkana.

”Yhtiön osake sai Nordnetissä yli 16 000 suomalaista omistajaa nousten tilimäärällä mitattuna omistetuimmaksi kansainväliseksi osakkeeksi ohi Norwegianin, Applen ja Teslan”, toteaa Tuppurainen.

Nosta säästämisesi uudelle tasolle.

Olitpa sitten kokenut sijoittaja tai ensimmäistä indeksirahastosijoitustasi tekevä aloittelija, voit aina tähdätä hieman korkeammalle.

Katso miten

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös