Oma talous

Näillä aloilla on eniten avoimia etätyöpaikkoja

Duunitorin johtava työnantajakuva- ja strategiakonsultti Lauri Vaisto. Kuva: Fredrik Bäckman

Työnhakupalvelu Duunitorin data kertoo, miten etätyömahdollisuudet ja kiinnostus niitä kohtaan ovat kasvaneet sekä millä aloilla on runsaasti paikkariippumatonta työtä. 

Etätöiden kasvu näkyy selvästi Suomen suurimman työnhakupalvelun Duunitorin työpaikkailmoituksissa. Vuonna 2021 Duunitorilla julkaistiin noin 34 000 työpaikkailmoitusta, joissa kerrottiin etätyömahdollisuudesta, kun edellisvuonna sama luku oli noin 18 000 ja vuonna 2019 noin 12 000.

Etätyöilmoitusten määrä siis kasvoi viime vuonna peräti 89 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Ensimmäisenä koronavuonna 2020 etätyöilmoitukset kasvoivat 50 prosenttia vuodesta 2019.

Tällä hetkellä Duunitorilla on noin 2 400 avointa etätyöilmoitusta. Määrä kuitenkin vaihtelee päivittäin. Osassa avoimista työtehtävistä työ tapahtuu kokonaan ja osassa osittain etänä.

Duunitorin mukaan työpaikkoja on todellisuudessa enemmän kuin työpaikkailmoituksia, sillä yhdellä ilmoituksella voidaan hakea suurtakin joukkoa työntekijöitä.

Millä aloilla on eniten etätöitä?

Duunitorin työpaikkailmoituksista vuonna 2020 ja 2021 eniten etätyömahdollisuuksia oli lukumääräisesti myynnin ja kaupan alalla: 5 572 ilmoitusta, mikä oli noin 10 prosenttia alan ilmoituksista. Suhteessa ilmoitusten määrään eniten etätöitä oli taloushallinto- ja pankkialalla: peräti 27 prosentissa alan ilmoituksista oli maininta etätyömahdollisuudesta.

Muista aloista etätöitä tarjottiin runsaasti muun muassa konsulteille, lakialalla, it-alalla ja henkilöstöalalla. Näillä aloilla etätyömaininta oli noin viidesosassa kaikista avoimista tehtävistä.

Etätyöt ovat houkutelleet työnhakijoita myös ennen koronakriisiä, mutta Duunitorin kävijädatan perusteella kiinnostus on kasvanut huomattavasti.

Vuonna 2021 etätöitä haettiin Duunitori.fissä yhteensä noin 1 240 000 kertaa. Vuonna 2020 sama luku oli 670 000 ja vuonna 2019 se oli 360 000.

Etätyöhakujen määrä kasvoi siis viime vuonna 85 prosenttia edellisvuodesta ja vuonna 2020 kasvua oli 86 prosenttia verrattuna vuoteen 2019.

Etätyö jakaa työmarkkinat kolmeen ryhmään

Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto hahmottaa etätyökeskustelua jakamalla työmarkkinat tehtävien mukaan kolmeen ryhmään.

Ensimmäisenä ovat työtehtävät, joita ei ole mielekästä tai mahdollista tehdä etänä. Esimerkiksi lähes kokonaan teollinen tuotanto ja terveydenhuolto sekä huomattava osa palvelusektorista, kuten matkailu- ja ravintolatyöntekijät.

Toisena ovat työt, joita on totuttu tekemään ainakin osan ajasta paikkariippumattomasti jo ennen koronapandemiaa. Esimerkiksi ulkomaankaupan ja yritysmyynnin työt sekä it-alan tehtävät.

Kolmantena ryhmänä ovat sitten tehtävät, joissa töiden tekemistä ei ole osattu tai haluttu järjestää paikkariippumattomasti, vaikka se olisi ollut mahdollista.

”Karkeasti ajatellen kaksi ensimmäistä ryhmää edustavat yhteensä noin kahta kolmannesta kaikista työtehtävistä. Kolmannen ryhmän siirtymä etätöihin taas hallitsi julkista keskustelua ensimmäisenä koronakeväänä 2020”, Vaisto sanoo.

Hän ajattelee, että etätyö oli tullut jäädäkseen jo ennen pandemiaa. Yhteiskunnan sulkutoimet vain nopeuttivat työtavan omaksumista uusilla aloilla.

Lue myös tämä: Näin etätyöläinen voi hyödyntää koronavuoden kulut veroilmoituksessa

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös