Kasvuosakkeet

Betolar on sijoittajalle vielä suuri kysymysmerkki

Betolarin kasvutarina on mielenkiintoinen, mutta sijoittaja ei voi nojata jyrkästi tappiollista yhtiötä arvioidessaan sen tilinpäätöslukuihin.

Viime vuonna listautunut Betolar edellyttää sijoittajilta uskoa sen kasvutarinaan. Yhtiö teki viime vuonna 7,3 miljoonan euron tappion vain 10 tuhannen euron liikevaihdolla.

Betolar on vuonna 2016 perustettu suomalainen kasvuvaiheen materiaaliteknologiayritys, jonka missiona on mahdollistaa globaalisti eri toimialojen vihreä siirtymä erityisesti rakennus-, prosessi-, ja energiateollisuudessa tarjoamalla materiaaliteknologiaan perustuvia ratkaisuja.

Yhtiö tarjoaa Geoprime-ratkaisullaan vaihtoehdon kestävän ja vähähiilisen betonin ja betonisovellusten valmistamiseksi. Yhtiön mukaan ratkaisulla voidaan muuntaa aiemmin vähän hyödynnettyjä tai hyödyntämättömiä teollisuuden sivuvirtoja betonin valmistuksessa käytettävän sementin korvikkeeksi.

Yhtiön mukaan tekoälyä hyödyntävät materiaali- ja tuotantokehitysinnovaatiot voivat vähentää hiilidioksidipäästöjä raaka-ainetasolla yhtiön mukaan jopa 80 prosenttia perinteiseen, sementin käyttöön perustuvaan betonin valmistukseen verrattuna.

Yhtiön suunniteltu ansaintamalli perustuu Geoprime-konseptin lisensointiin sekä teknologian osana käytettävien kemikaalien hankintaan ja jälleenmyyntiin.

Tappio syvenee

Yhtiö julkisti vuoden 2021 tilinpäätöksensä. Liikevaihto on edelleen minimaalista. Se nousi edellisvuoden kuudesta tuhannesta eurosta 10 tuhanteen euroon.

Betolarin liiketappio on syventynyt edellisvuodesta.

Liiketappio oli 3,9 miljoonaa euroa ja tilikauden tappio 7,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 liiketappio oli 1,3 miljoonaa euroa ja tilikauden tappio 1,4 miljoonaa euroa.

Listautumisen ansioista yhtiön kassa pullistelee kuitenkin 37 miljoonan euron rahavaroissa.

Lähde: Betolar Oyj.

Betolar toteutti alkuvuonna viiden miljoonan euron rahoituskierroksen ja listautumisen yhteydessä yhtiö toteutti listautumisantiin, jolla se keräsi 34,5 miljoonan euron bruttovarat kasvuhankkeen toteuttamiseen. Lisäksi valtion Ilmastorahasto myönsi Betolarille seitsemän miljoonan euron pääomalainan tekoälyalustan kehittämiseen.

Toimitusjohtaja Matti Löppönen kertoo, että Betolarille vuosi 2021 oli valmistautumista kaupallistamaan ja skaalaamaan Geoprime-ratkaisu, joka leikkaa välittömästi betonin raaka-aineen hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

”Liiketoiminnan kaupallisen vaiheen käynnistäminen on jatkunut tavoitteiden mukaisesti alkuvuodesta 2022 tilikauden päättymisen jälkeen solmittujen teollisten lisenssisopimusten myötä”, Löppönen kertoo.

Kohti kaupallistamisvaihetta

Löppösen mukaan Betolarin liiketoimintaympäristö on muuttunut alkuvuoden 2021 aikana merkittävän suotuisaksi.

”Kiinteistösijoittajat ja -kehittäjät ovat ilmaisseet selkeän kiinnostuksensa ratkaisujamme kohtaan. Yhteiskunnan regulaatio ohjaa rakentamista ja teollisuutta laajasti kohti vihreitä vastuullisia ratkaisuja.”

Löppösen mukaan Betolar on saanut joukon suomalaisia yliopistoja sekä sideaine-, betoni- ja kaivosteollisuuden yrityksiä mukaan kehittämään yhdessä yhtiön ratkaisuja.

”Yhteistyösopimukset Kiilto Oy:n, Keliber Oy:n, Ruskon Betoni Oy:n ja Lujabetoni Oy:n ovat varmistamassa toimintamme vahvan asiakaslähtöisyyden ja kehitettävien ratkaisujen toimivuuden. Tavoitteena on, että kaikki tuotekehitystyö johtaa merkittäviin skaalauskelpoisiin teollisiin ratkaisuihin globaalisti. Samalla ne mahdollistavat kumppaneidemme vastuullisen liiketoiminnan kotimarkkinoillaan.”

Betolar on siirtymässä yhtiönä kohti kaupallista vaihetta.

”Euroopassa potentiaaliset asiakkaat ovat poikkeuksetta olleet kiinnostuneita tutustumaan ratkaisuumme, pilotoimaan tuoteryhmiä sekä neuvottelemaan aidoista kaupallisista sopimuksista. Aasiassa olemme ryhtyneet valmistelemaan kaupallisen ja teknisen alueorganisaation rakentamista sekä tehneet ensimmäiset teolliset pilotit Intiassa ja Indonesiassa”, Löppönen kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös