Markkinakommentit

Strategi: Kurssilasku liioiteltu, osakkeet vahvassa ylipainossa

Kuva: Nordea, Antti Saari.

Pelot korkojen noususta ja Ukrainan sotatoimet ovat painaneet osakemarkkinoiden tunnelmia. Samalla kuitenkin osakkeiden arvostuskertoimet ovat laskeneet houkutteleville tasoille, arvioi Nordean päästrategi.

Vuosi on alkanut osakemarkkinoilla varsin mollivoittoisissa merkeissä. Esimerkiksi Helsingin pörssistä on sulanut vuoden alusta lähes 14 prosenttia.

Markkinat tekevät kuitenkin jatkuvasti päivä- ja viikkotasolla yli- ja aliarviointeja, muistuttaa Nordean päästrategi Antti Saari pankin viikkokatsauksessa. Tyypillisesti ylireagoinnit ovat melko pieniä, mutta aika ajoin mittaviakin.

”Tammikuun korkohuolten yhteydessä nähtiin ensimmäinen tällainen ylireaktio ja nyt Ukrainan sodan yhteydessä toinen. Itse asiassa monista muista konflikteista, kuten vaikkapa Kuuban ohjuskriisistä, on selvitty länsimarkkinoilla pienemmin vaurioin”, Saari muistuttaa.

Venäjälle asetettavat pakotteet ja mahdolliset vastapakotteet voivat hyvin heikentää talousnäkymiä hieman ja kuluttajaluottamus kärsii energian hinnan noususta. Niiden vaikutuksia kokonaiskuvaan kannata myöskään liioitella, Saari toteaa.

”Energian osuus tyypillisen eurooppalaisen kotitalouden kulutuksesta on kymmenisen prosenttia, mutta tästä vain osa menee suoraan öljyn tai kaasun kulutukseen, vaikka näiden hinnat jonkin verran vaikuttavatkin myös muiden energiamuotojen hintoihin. Venäjän ja Ukrainan yhteenlaskettu osuus maailmantaloudesta on puolestaan vain muutaman prosentin luokkaa.”

Saaren mukaan markkinaheiluntaa on jatkossakin luvassa, kun sijoittajat sulattelevat tilanteen kehittymistä.

Nordea pitää kuitenkin nykyisiä kurssitasoja houkuttelevina ostomahdollisuuksina vähänkään pidemmällä tähtäimellä, kun perustekijät vievät jälleen tunteilta voiton.

Saaren mukaan osakemarkkinoiden vahvin tukijalka, tuloskasvu, jatkuu hyvin todennäköisesti tänäkin vuonna pirteänä.

”Tämänhetkisten ennusteiden mukaan tulokset kasvaisivat tänä vuonna hieman tavanomaista ripeämmin. Nämä ennusteet ovat kuitenkin viime vuoden vahvan esityksen jäljiltä vielä liian varovaisia suhteutettuna talouden kasvunäkymiin. Vaikka tyypillisenä vuonna tulosennusteita lasketaan hieman vuoden mittaan, tänä vuonna kuten viime vuonnakin on luultavimmin toisin”, Saari toteaa.

Nordea pitää Pohjois-Amerikan osakkeet ylipainossa osakesuosituksissaan. Alueella on paljon vahvoja katteita ja kestävää tulosta tekeviä laatuyhtiöitä, joiden pankki uskoo pärjäävän parhaiten ripeän inflaation uhan kanssa. Pohjois-Amerikan kasvunäkymät ovat myös melko vakaat.

Lisäksi Yhdysvaltain dollari vahvistuu tyypillisesti geopoliittisten huolten keskellä, mikä tukee dollarimääräisten sijoitusten tuottoja suomalaisen sijoittajan näkökulmasta, Saari muistuttaa.

Sen sijaan Euroopan osakkeet jatkavat pankin allokaatiosuosituksissa alipainossa.

”Venäjän toimien vaikutukset näkyvät selvimmin vanhalla mantereella etenkin, jos maakaasutoimitukset vaarantuvat”, päästrategi toteaa.

Nordea pitää kuitenkin euroalueen yrityslainat pienessä ylipainossa joukkolainasuosituksissaan. Nämä lainat tarjoavat Saaren mukaan houkuttelevampia tuottomahdollisuuksia kuin lähes nollakorkoiset valtionlainat, joilta korkotason nousu syö herkästi kaikki tuotot. ”Valtionlainoillakin on kuitenkin paikkansa salkussa riskiä tasaamassa”, Saari neuvoo. Koronataantuman yhteydessä nähtiin, miinuskorkoisetkin valtionlainat voivat tuoda tuottoja ja korko painua vielä syvemmälle miinukselle, kun sijoittajat oikein toden teolla huolestuvat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös