Talouden trendit

Ladattavien autojen suosio kasvaa vauhdilla, komponenttipula jarruttaa autojen ensirekisteröintejä

Kuva: Autoalan Tiedotuskeskus.

Ladattavien autojen suosio kasvussa koko Suomessa, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan helmikuussa rekisteröitiin yhteensä 6 303 uutta henkilöautoa, mikä on 22,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Tänä vuonna uusia henkilöautoja on ensirekisteröity 14 187, joka on 19,2 prosenttia viime vuoden tammi-helmikuuta vähemmän.

Uusien autojen rekisteröintilukemat ovat komponenttipulan ja tuotannon pullonkaulojen seurauksena vielä poikkeuksellisen matalia.

”Rekisteröintitilastojen ennakoidaan normalisoituvan vasta vuoden jälkimmäisellä puolikkaalla komponenttipulan hiljalleen hellittäessä. Uusien autojen tilauskanta on viime kuukausina tuotannon viiveiden takia kasvanut ennätyksellisen suureksi”, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Käytettyjen henkilöautojen kauppaa käytiin helmikuussa noin 10 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden helmikuussa. Käytettyjä henkilöautoja myytiin helmikuussa 40 703. Tammi-helmikuussa käytettyjen henkilöautojen kauppa on jäänyt noin 6,8 prosenttia viime vuoden alkukuukausien tahdista.

Ladattavien autojen suosio kasvussa koko maassa

Helmikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista 21,6 prosenttia oli ladattavia hybridejä ja 12,4 prosenttia täyssähköautoja. Ladattavien autojen osuus rekisteröinneistä oli yhteensä lähes sama kuin tammikuussa, noin kolmannes. Myös muiden ei-ladattavien hybridivoimalinjojen osuus on kasvanut noin kolmannekseen.

Täyssähköautojen osuus on kasvanut nopeasti viime vuosina. Vielä vuonna 2019 niiden osuus oli vain 1,9 prosenttia ensirekisteröinneistä. Vielä voimakkaammin on kasvanut ei-ladattavien hybridien osuus. Niitä oli jo lähes 34 prosenttia ensirekisteröinneistä tammi-helmikuun aikana tänä vuonna.

Alueelliset erot ladattavien autojen ensirekisteröineissä ovat vuoden 2021 aikana tasaantuneet.

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan vielä vuosina 2018–2019 ladattavia autoja hankittiin enimmäkseen suurilla kaupunkiseuduilla. Vuosina 2020–2021 sähköautojen osuudet ensirekisteröinneistä ovat eri maakunnissa melko samansuuruiset.

Sähköautojen osuus on kasvanut tänä vuonna erityisesti Keski-Pohjanmaan, Etelä-Karjalan, Lapin ja Satakunnan maakunnissa.

”Ladattava auto on yhä useammalle uutta autoa hankkivalle kiinnostava vaihtoehto, sillä niiden mallivalikoima on viime vuoden aikana laajentunut ja toimintamatka pidentynyt. Maakuntakaupungeissa ja pienillä kaupunkiseuduilla mahdollisuudet kotilataukseen ovat usein suuria kaupunkikeskuksia paremmat”, kertoo toimitusjohtaja Pekka Rissa Autoalan Keskusliitosta.

Työsuhdeautojen rekisteröinneistä jo lähes puolet ladattavia

Ladattavat autot ovat yleistyneet myös työsuhdeautokannassa ja taksikäytössä. Työsuhdeautokannassa ladattavien autojen suosiota on lisännyt erityisesti viime vuosina käyttöön otetut kannusteet, jotka alentavat vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvoa.

Tammi-helmikuussa ensirekisteröidyistä työsuhdeautoista noin 46 prosenttia oli ladattavia. Täyssähköautojen osuus oli 14 prosenttia ja ladattavien hybridien 32 prosenttia.

Työsuhdeautojen rekisteröinneistä vain 28 prosenttia oli tammi-helmikuussa diesel- tai bensiinikäyttöisiä autoja.

Täyssähköautojen osuus kasvaa tällä hetkellä ripeästi myös taksikannassa. Vielä vuonna 2020 sähköautojen osuus taksien ensirekisteröinneistä oli vain noin kaksi prosenttia, mutta osuus kasvoi viime vuonna jo noin 19 prosenttiin. Osuudet on laskettu ilman esteettömiä tyypillisimmin yli 5-paikkaisia takseja, joiden osuus taksien ensirekisteröinneistä on noin neljännes.

Koronapandemian takia uusien taksien rekisteröintimäärät ovat vähentyneet merkittävästi. Taksimarkkinan koko on pienentynyt yli puolella koronaa edeltäneeseen vuoteen 2019 verrattuna, jolloin uusia takseja ensirekisteröitiin noin 3 100. Vuonna 2020 uusia takseja rekisteröitiin noin 1 700 ja viime vuonna enää noin 1 300.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös