KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Näiden pankkien asiakkaat tyytyväisimpiä pankkipalveluihin – hinnoittelu tärkeä kriteeri

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvava osa suomalaisista uskoo pankkipalvelujen kilpailuttamisen tuovan säästöjä.

pankki pankkipalvelut raha säästäminen talous

Suomalaiset ovat entistä tyytyväisempiä saamaansa pankkipalveluun. Tyytyväisimmät asiakkaat löytyvät S-Pankista. Pankkien välisten lainatuotteiden vertailua tehdään eniten asunto- ja kulutusluottojen osalta, mutta pikavippien kustannuksia vertaillaan vain harvoin.

Tiedot ilmenevät lainavertailualusta Sortterin Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten tyytyväisyyttä ja luottamusta pankkien palveluihin. Samalla tutkittiin myös, kuinka paljon suomalaiset vertailevat eri pankkien lainatuotteita ja niiden välisiä kustannuksia. Vuosittain julkaistava tutkimus toteutettiin nyt neljättä kertaa ja siihen vastasi 1100 suomalaista.

Suomalaiset antavat pankeille korkeamman yleisarvosanan kuin viime vuonna. Asteikolla 1-5 tyytyväisyys pankkeja kohtaan kohosi 3,86:sta neljään.

Pankkipalveluiden edullisuudella on väliä

Parhaiten menestyivät jälleen S-PankkiPOP-Pankki ja Säästöpankki, joka kasvatti asiakastyytyväisyyttään vuoden aikana eniten. Paras vastuullisuusmielikuva on S-Pankilla.

”Pankkipalveluiden edullisuus on kuluttajille merkittävä kriteeri. S-Pankki saa parhaita arvioita juuri pankkipalvelumaksujen hinnoittelusta ja hinnoittelun selkeydestä sekä maksukorttivalikoimasta. Eniten kehitettävää S-Pankilla löytyy säästämisen ja sijoittamisen alueilla”, toteaa Markus Huhdanpää, Sortter Oy:n toimitusjohtaja.

Osakesäästäjiä on eniten Nordean ja Danske Bankin asiakaskunnassa. Aktia Pankin asiakkaat sijoittavat aktiivisimmin rahastoihin. Peräti 70 prosentilla heistä on rahastosijoitus.

Uskollisimmat asiakkaat ovat jälleen S-Pankilla sekä Osuuspankilla, joiden asiakkaista vain hyvin pieni osa harkitsee pankin vaihtamista seuraavan vuoden aikana. Danske Bankin asiakkaista sen sijaan lähes 15 prosenttia kertoo aikovansa vaihtaa melko todennäköisesti pankkia seuraavan vuoden aikana.

Asuntolainojen vertailu koetaan hyödylliseksi

Tasaisesti kasvava osa vastaajista uskoo pankkipalvelujen kilpailuttamisen tuovan säästöjä. Kaikissa muissa rahoitustuotteissa paitsi luottokorteissa vertailu yleistyi.

Eniten eri lainanantajien tarjoamia korkoja, kuluja ja muita maksuehtoja vastaajat kertovat vertailevansa asuntolainaa ottaessa. Vastaajista 37 prosentilla on asuntovelkaa. Viimeisen vuoden aikana uutta asuntolainaa nosti noin 10 prosenttia vastaajista.

Asuntolainojen vertailu korostuu erityisesti 26-45-vuotiaiden sekä yli 5000 euroa kuukaudessa ansaitsevien keskuudessa. POP-pankin ja Dansken asiakkaat vertailevat asuntolainoja muita enemmän.

Suomalaisten suosituin rahoitustuote luottokortti löytyy 70 prosentilla kyselyyn vastanneista. Joka kymmenennellä vastaajista on osamaksusopimus ja joka viidennellä kulutusluotto tai muu vakuudeton laina.

Korkeiden kustannusten lainoja kilpailutetaan vähiten

Suomalaiset tuntevat parhaiten autolainojen kustannukset. Heikointa rahoitustuotteiden kulujen ymmärtäminen on sen sijaan luottokorttien ja verkkokaupan osamaksusopimusten kohdalla.

”Pitkäaikaisia lainoja kilpailutetaan enemmän. Lyhytaikaisen rahoituksen kilpailutus jää usein tekemättä, vaikka niiden suhteelliset kustannukset ovat korkeimpia. Viidennes vastaajista ei edes tunne osamaksusopimustensa korkoja tai kuluja”, Huhdanpää kertoo

Vastaajista 38 prosenttia kertoo kilpailuttavansa kulutusluottoja aina tai toisinaan. Kuitenkin vain viisi prosenttia on kilpailuttanut olemassa olevia kulutusluottojaan viimeisen vuoden sisällä.

Pikavippejä vertaillaan kaikkein vähiten.

”Kuluttajilla on rahoitustuotteiden kustannusten tiedostamisessa parantamisen varaa. Jos korot jatkavat noususuunnassa, on pankkien ja rahoitustuotteiden vertailun kautta mahdollista saavuttaa aikaisempaa suurempaa säästöä”, Huhdanpää toteaa.

Sortter on suomalainen lainojen vertailupalvelu, joka tarjoaa kuluttajille kattavan rahoitus- ja pankkipalveluiden vertailualustan, missä rahoitustuotteita voi vertailla läpinäkyvästi. Sortter kilpailuttaa pankeilla ja muilla rahoituslaitoksilla kuukausittain 190 miljoonan Euron arvosta luottohakemuksia.

Kommentoi
Ylös
>