Makrotalous

Euroopan parlamentin mepit vaativat täydellistä venäläisenergian tuontikieltoa

Mepit vaativat Venäjälle välitöntä ja täydellistä tuontikieltoa venäläiselle öljylle, hiilelle, ydinpolttoaineelle ja kaasulle.

EU on asettanut jälleen uusia pakotteita Venäjää kohtaa. Uusi pakotelista on laaja-alainen. Se käsittää muun muassa tuontikiellon kivihiilelle ja tietyille turvepolttoaineille.

Perjantaina 8. huhtikuuta hyväksytyt pakotteet täydentävät aiemmin hyväksyttyjä EU-pakotteita Venäjän toimintaa vastaan.

Uusien pakotteiden kenties tärkein on tuontikielto Venäjän kivihiilelle ja tietyille turvepolttoaineille neljän kuukauden siirtymäajalla. Listaa tuontikiellon alaisista rauta- ja terästuotteista laajennettiin. Lisäksi tuontikieltoja asetettiin useille muille tuotteille, jotka ovat merkittäviä tulonlähteitä Venäjälle.

EU ja Yhdysvallat ovat jo aiemmin ottaneet käyttöön historiallisen suuret pakotteet. Nämä aiemmin päätetyt pakotteet kattavat rahoitussektoriin kohdistuvia pakotteita, henkilöpakotteita, aseiden ja muiden puolustustarvikkeiden vienti- ja tuontikieltoja ja esimerkiksi sensitiivisen teknologian vientikieltoja.

Euroopan parlamentin mepit vaativat nyt entistäkin kovempia pakotteita.

Torstain päätöslauselmassaan mepit pyytävät Venäjälle pikaisia lisäpakotteita, esimerkiksi välitöntä ja täydellistä tuontikieltoa venäläiselle öljylle, hiilelle, ydinpolttoaineelle ja kaasulle.

Mepit myös vaativat jäsenmaita lopettamaan yhteistyön venäläisyhtiöiden kanssa ydinvoimalahankkeissa Suomessa, Unkarissa ja Bulgariassa, jos venäläisten panos voidaan korvata länsimaisella. Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 513 puolesta, 22 vastaan ja 19 tyhjää.

Samalla EU:n tulee tehdä suunnitelma energiavarmuuden tukemiseksi, sanovat mepit. He myös toivovat strategiaa pakotteiden purkamiseksi, jos Venäjä ”toteuttaa toimia Ukrainan itsenäisyyden, suvereeniuden ja alueellisen koskemattomuuden palauttamiseksi Ukrainan kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä ja poistaa joukkonsa täysin Ukrainan alueelta”.

Mepit vaativat, että nykyiset sanktiot pannaan perusteellisesti täytäntöön EU:ssa ja sen liittolaismaissa. Lisäksi Venäjä tulee sulkea pois G20:sta ja muista kansainvälisistä järjestöistä, muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:stä, Interpolista, maailman kauppajärjestö WTO:sta ja Unescosta. Tällä signaalilla kansainvälinen yhteisö osoittaisi, ettei hyökkääjän kanssa jatketa yhteistyötä entiseen malliin, sanovat mepit.

Pakotteiden tehostamiseksi parlamentti haluaa, että venäläiset pankit suljetaan pois SWIFT-maksujärjestelmästä ja kaikilta Venäjään liittyviltä aluksilta kielletään satamien käyttö EU:ssa sekä liikkuminen EU:n aluevesissä.

Lisäksi rekkaliikenne Venäjän ja Valko-Venäjän sekä Euroopan välillä on meppien mukaan kiellettävä.

Valko-Venäjään tulee kohdistaa samanlaisia pakotteita kuin Venäjään, koska maa on myös mukana hyökkäyksessä Ukrainaan. Näin myös suljetaan porsaanreikiä, joiden kautta Venäjä voisi kiertää pakotteita Valko-Venäjän avulla, sanovat mepit.

Euroalue on kuitenkin vielä toistaiseksi riippuvainen Venäjältä tuodusta energiasta. Raakaöljystä noin 30 prosenttia ja öljyjalosteista sekä maakaasusta 40 prosenttia tulee Venäjältä.

Etenkin Venäjältä tuotavan maakaasun korvaaminen tuottaa euroalueelle haasteita, arvioivat Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Pasi Ikonen, ekonomisti Olli-Matti Laine ja vanhempi ekonomisti Seija Parviainen.

Merkittävää hintojen nousua on nähty myös monien muiden eri raaka-aineiden hinnoissa. Ekonomistien mukaan nekin luovat paineita inflaatio-odotuksiin ja siten inflaatioon.

”Vaikka energian ja raaka-aineiden hintojen muutokset sinällään vaikuttavat inflaatioon vain lyhytaikaisesti, tutkimusnäyttö viittaa siihen, että esimerkiksi polttoaineiden ja ruokien hintojen nousu voi vaikuttaa (ainakin kyselyperusteisiin kotitalouksien) inflaatio-odotuksiin Tämä puolestaan voisi nopeuttaa inflaatiota pitkäaikaisemmin” ekonomistit toteavat.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös