Yritysuutiset

Aspo nosti rohkeasti koko vuoden tulosohjeistusta

Aspo ylitti reippaasti odotukset ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Hyvä suuntaus näyttää positiivisen tulosvaroituksen perusteella jatkuvan.

Monialayhtiö Aspo nostaa vuoden 2022 taloudellista ohjeistustaan. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto paranee viime vuodesta, jolloin se oli 42,4 miljoonaa euroa.

Aspo nostaa koko vuodelle 2022 annettua taloudellista ohjeistustaan erityisesti ESL Shippingin ja Telkon liiketoimintojen odotettua paremmasta kehityksestä ja loppuvuoden näkymistä johtuen.

Huhtikuun alussa julkistetussa vanhassa ohjeistuksessa Aspo oli arvioinut vertailukelpoisen liikevoiton jäävän 27–34 miljoonaan euroon vuonna 2022.

Tulosennusteen nosto on siis merkittävä.

Vertailukelpoinen liikevoitto lasketaan oikaisemalla liikevoittoa lisäämällä tai vähentämällä siitä myyntivoitot ja -tappiot, liikearvon arvonalentumistappiot sekä muut vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät.

Aspon tytäryhtiöistä Telko selvittää mahdollisuuksia irtautua Venäjän ja Valko-Venäjän liiketoiminnoista kuluvan vuoden aikana. Aiemmin tiedotetun mukaisesti toinen tytäryhtiö Leipurin on päättänyt vetäytyä Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin liiketoiminnoista.

Aspon mukaan prosessi etenee suunnitellusti ja sen tarkemmasta aikataulusta sekä toteutustavasta tiedotetaan myöhemmin. Telkon ja Leipurin edellä mainittujen maiden liikevaihto oli yhteensä noin 18 prosenttia Aspo-konsernin liikevaihdosta vuonna 2021 ja yhtiöt työllistivät näissä maissa noin 185 henkilöä.

Myös pääosa ESL Shippingin Venäjään liittyvistä liiketoiminnoista on jo päättynyt ja vapautunut laivakapasiteetti on siirretty muille liikennealueille. Kaiken Venäjän-liikenteen arvioidaan päättyvän aiemmin tiedotettua nopeammin heinäkuun loppuun mennessä.

Ukrainan sodan aiheuttamien vertailukelpoisuuteen vaikuttavien kulujen ja Venäjä-liiketoimintaa koskevien ratkaisujen Aspo arvioi aiheuttavan yhteensä noin 15–20 miljoonan euron kuluerät. Lukuun sisältyy aiemmin raportoidut vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoisuuteen vaikuttavat erät -4,9 miljoonaa euroa. Edellä mainitut erät eivät sisälly vertailukelpoiseen liikevoittoon.

Lisäksi vetäytyminen Venäjän liiketoimista aiheuttaisi IFRS-standardien mukaisesti muuntoerojen uudelleenluokittelun konsernin omasta pääomasta tuloslaskelmaan. Kuluksi kirjattaisiin toukokuun tilanteen ja Venäjän ruplan kurssin mukaisesti noin seitsemän miljoonaa euroa oman pääoman muuntoeron realisoitumisena. Kirjaus ei vähennä konsernin omaa pääomaa, sillä muuntoerot on IFRS-standardin mukaisesti kirjattu oman pääoman vähennyksenä niiden syntymishetkellä.

Loppuvuoteen sisältyy edelleen epävarmuuksia Ukrainan sotaan ja yleiseen talouskehitykseen liittyen. Aspo julkaisee vuoden 2022 puolivuosikatsauksensa keskiviikkona 10.8.2022.

Aspo ylitti heittämällä tulosodotukset ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Konsernin liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 24 prosenttia ja oli 160,4 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi viime vuoden 7,9 miljoonasta eurosta 15 miljoonaan euroon.

Tuloskasvu ylitti roimasti analyytikoiden odotukset, sillä konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 8,2 miljoonaa euroa.

Sekä ESL Shippingin, Telkon että Leipurin vertailukelpoiset liikevoitot nousivat viime vuodesta.

Aspo-konsernin toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo, että Aspon vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen tulosta voi pitää erinomaisena.

Toimitusjohtajan mukaan vahva ensimmäisen neljänneksen tulos oli erityisesti ESL Shippingin erinomaisen suorituksen ansiota. Varustamon liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 31 prosenttia ja oli 56,8 miljoonaa euroa. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto nousi 4,5 miljoonasta eurosta 7,9 miljoonaan euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös