Arvo-osakkeet

Monialayhtiö Aspo saa ostosuosituksen Evliltä

Aspo ylitti heittämällä tulosodotukset ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Monialayhtiö Aspo julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa viime viikolla. Konsernin liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 24 prosenttia ja oli 160,4 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi viime vuoden 7,9 miljoonasta eurosta 15 miljoonaan euroon.

Tuloskasvu ylitti roimasti analyytikoiden odotukset, sillä konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 8,2 miljoonaa euroa.

Sekä ESL Shippingin, Telkon että Leipurin vertailukelpoiset liikevoitot nousivat viime vuodesta.

Aspo-konsernin toimitusjohtaja Rolf Jansson kertoo, että Aspon vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen tulosta voi pitää erinomaisena.

”Konsernin liikevaihto kasvoi 23 % ja oli 162,6 miljoonaa euroa. Asetettu 5–10 %:n kasvutavoite ylittyi selvästi. Myös liikevoitto kasvoi merkittävästi vertailukauteen nähden ja oli 10,1 miljoonaa euroa ja 6,2 %”, toimitusjohtaja toteaa.

Janssonin mukaan Telkon ja Leipurin ensimmäisen neljänneksen liikevoittoa painoivat erityisesti Venäjän sotatoimien seurauksena tuhoutuneet varastot Ukrainassa sekä Ukrainan liiketoimintaan liittyvät myyntisaamisten luottotappiovaraukset.

Toimitusjohtajan mukaan vahva ensimmäisen neljänneksen tulos oli erityisesti ESL Shippingin erinomaisen suorituksen ansiota. Varustamon liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 31 prosenttia ja oli 56,8 miljoonaa euroa. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto nousi 4,5 miljoonasta eurosta 7,9 miljoonaan euroon.

Sodalla dramaattisia vaikutuksia

Jahnssonin mukaan Aspon liiketoimintaympäristö näyttää hyvin erilaiselta kuin mitä vielä tilinpäätöstiedotteen yhteydessä arvioimme.

”On selvää, että itämarkkinoilla toimintaympäristö on muuttunut dramaattisesti ja Venäjän tuomittavalla hyökkäyssodalla tulee olemaan pitkäkestoisia vaikutuksia alueen liiketoimintaedellytyksiin”, Jahnsson kertoo.

Venäjä ja muut IVY-maat, kuten Ukraina, toivat viime vuonna yhteensä 155 miljoonaa euroa koko Aspon liikevaihdosta. Se on paljon, sillä Aspon liikevaihto oli viime vuonna 573 miljoonaa euroa.

Aspo on ilmoittanut jo aiemmin, että se vetäytyy Leipurin Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin liiketoiminnoista.

”Tutkimme näiden osalta strategisia vaihtoehtoja, joihin kuuluu myös mahdollinen liiketoimintojen myynti. Telkon edellytykset jatkaa liiketoimintaa Venäjällä ovat heikentyneet merkittävästi ja tiukentuneet pakotteet ovat nopeuttaneet toiminnan sopeuttamista. Ukrainan sodan syttymisen jälkeen Telkon Venäjällä olevaan varastoon ja saamisiin sidottu pääoma on pienentynyt noin 30 prosenttia”, toimitusjohtaja kertoo.

Hänen mukaansa Telkon Venäjän-liiketoiminnan osalta strategisten vaihtoehtojen selvittämistä jatketaan aktiivisesti. Pääosa ESL Shippingin Venäjään liittyvistä liiketoiminnoista on keskeytynyt ja vapautunut laivakapasiteetti on siirretty muille liikennealueille.

Jahnssonin mukaan kaiken Venäjän liikenteen arvioidaan päättyvän viimeistään vuodenvaihteessa.

Loppuvuodelle epävarmuutta

Aspo perui vuodelle 2022 antamansa taloudellisen ohjeistuksen helmikuun alussa Venäjän sotatoimien ja niistä seuranneiden pakotteiden aiheuttaman epävarmuuden vuoksi. Huhtikuun alussa yhtiö antoi uuden ohjeistuksen, jonka mukaan Aspo-konsernin vertailukelpoinen liikevoitto on 27–34 miljoonaa euroa vuonna 2022. Viime vuonna vertailukelpoinen liikevoitto oli 42 miljoonaa euroa.

Aspo panostaa jatkossa strategiansa mukaisesti liiketoiminnan kasvattamiseen länsimarkkinoilla, toimitusjohtaja kertoo.

Evlin analyytikko Joonas Iivonen kertoo pankin aamukatsauksessa, että Aspon liikevaihto kasvoi hurjasti etenkin muovien ja kemikaalien jakelija Telkon ajamana, kun 160 miljoonan euron konserniliikevaihto oli noin 25 miljoonaa euroa Evlin ennusteiden yläpuolella.

”Telkon 76 miljoonan euron liikevaihto ylitti meidän ennusteemme 18 miljoonalla eurolla. Sodan aiheuttaman inflaation takia Telkon markkinat eivät tule normalisoitumaan vielä hetkeen”, Iivonen toteaa.

Iivosen mukaan sodan aiheuttama markkinatilanne antoikin Telkolle ja Leipurin liiketoiminnoille lyhyen aikavälin myötätuulen. Venäjältä poistuminen kuitenkin aiheuttaa yhtiölle epävarmuutta loppuvuoden osalta. Aspon ohjeistus antaakin tällä hetkellä odottaa maltillista kehitystä loppuvuodelle, analyytikko toteaa.

Iivosen mukaan Venäjän pakotteiden ei pitäisi olla suoranainen ongelma Leipurin-yhtiölle, sillä yhtiö hankkii raaka-aineensa pitkälti paikallisesti. Tilanne on hieman vaikeampi Telkolle, yhtiön toimiessa yhteytenä länsimaisten päämiesten ja pienempien paikallisten asiakkaiden välillä.

Evli ennustaa Telkon liikevaihdon laskevan noin 20 prosenttia ensi vuoteen mennessä, mutta tällaisella matalammallakin tasolla yhtiö voisi yltää noin 15 miljoonan euron liikevoittoon tulevina vuosina.

ESL Shippingin 30 miljoonan euron liikevoittopotentiaali huomioiden pitää Evli Aspon 40 miljoonan euron liikevoittotasoa realistisena taas lähivuosina.

Evli nostaa Aspon suositusta ja tavoitehintaa. Uusi osakkeen tavoitehinta on 8,5 euroa, kun se aiemmin oli 8,0 euroa. Suositus nousee tasolta pidä tasolle osta. Osakkeen tavoitehinta ylittää selvästi tämän hetken 6,99 euron kurssinoteerauksen.

Iivosen mukaan Aspon tämän hetken arvostuskertoimet väheksyvät Telkon arvoa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös