Yritysuutiset

Nokian Renkaat järjesti positiivisen yllätyksen sijoittajille – osake pomppasi 11,5 prosenttia

Nokian Renkaat ilmoitti perjantaina yllättäen nostavansa tulosohjeistustaan vuodelle 2022.

Yhtiön mukaan Ukrainan sota ja siitä johtuvat pakotteet aiheuttavat edelleen merkittävää epävarmuutta toimintaympäristöön erityisesti Venäjään liittyen. Rengaskysyntä on kuitenkin jatkunut hyvänä, ja Nokian Renkaat on nostanut hintoja vähentääkseen kustannusinflaation vaikutuksia.

Tästä johtuen yhtiö nostaa vuoden 2022 liikevaihto-ohjeistustaan. Toisella vuosipuoliskolla pakotteet rajoittavat voimakkaasti Nokian Renkaiden tuotteiden saatavuutta, mikä vaikuttaa negatiivisesti segmentit yhteensä liikevoittoon. Vuoden 2022 näkymiin liittyy edelleen merkittäviä epävarmuuksia.

Positiivinen tulosvaroitus tuli markkinoille iloisena yllätyksenä ja rengasyhtiön osake pomppasi lähes 11,5 prosenttia ylöspäin perjantaina.

Päivitetyn ohjeistuksen mukaan vuonna 2022 Nokian Renkaat odottaa liikevaihdon laskevan tai olevan vuoden 2021 tasolla ja segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan laskevan merkittävästi vuoteen 2021 verrattuna.

Aikaisemmin huhtikuun lopulla Nokian Renkaat oli arvioinut, että Ukrainan sota ja siitä johtuvat pakotteet aiheuttavat merkittävää epävarmuutta Nokian Renkaiden toimintaympäristöön, ja vuonna 2022 Nokian Renkaiden liikevaihdon ja segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan laskevan merkittävästi vuoteen 2021 verrattuna.

Rengasyhtiö on ollut yksi Helsingin pörssin jyrkimmin Ukrainan sodasta ja Venäjään kohdistuvista talouspakotteista kärsivistä pörssiyhtiöistä. Yhtiön markkina-arvosta on sulanut perjantain kurssinousun jälkeenkin kuluvan vuoden aikana lähes 64 prosenttia.

Venäjä on ollut Nokian Renkaille tärkeä markkina-alue erityisesti rengastuotannossa.

Viime vuonna Venäjä muodosti noin 20 prosenttia Nokian Renkaiden liikevaihdosta, ja peräti 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä. Venäjällä valmistettujen renkaiden raaka-aineista noin puolet tuotiin Venäjälle maan ulkopuolelta. Raaka-aineiden saatavuus ja niiden logistiikka tulevat vaikuttamaan merkittävästi yhtiön kykyyn jatkaa tuotantoa Venäjällä.

Huhtikuun lopussa Nokian Renkaat perui aiemman vuotta 2022 antamansa tulosohjeistuksen. Syynä ohjeistuksen perumiselle oli Ukrainan sota ja siitä aiheutuva merkittävä epävarmuus. Yhtiö odottaa nyt, että vuonna 2022 sen liikevaihto ja liikevoitto laskevat merkittävästi vuoteen 2021 verrattuna.

Euroopan Unioni ilmoitti 8. huhtikuuta uusista pakotteista Venäjää vastaan, jotka vaikuttavat Nokian Renkaiden liiketoimintaan. Pakotteet kieltävät renkaiden tuonnin Venäjältä EU:hun, kieltävät tiettyjen raaka-aineiden viennin EU:sta Venäjälle ja rajoittavat kuljetuksia Venäjältä ja Venäjälle.

Rengasyhtiön mukaan pakotteilla on merkittävä vaikutus Nokian Renkaiden kykyyn valmistaa renkaita Venäjällä sekä myydä renkaita Venäjällä ja EU:ssa, erityisesti Keski-Euroopan alueella.

Kommentoi
Ylös
>