Sijoitusideat

Aspolla suotuisat näkymät – pankilta osakkeelle ostosuositus

Monialayhtiö Aspon lähiajan näkymät poikkeavat yleisistä markkinanäkymistä. Yhtiön osakekohtainen arvo on selvästi nykykurssia korkeampi, arvioi Evli.

Monialayhtiö Aspo kertoi tällä viikolla nostavansa vuoden 2022 taloudellista ohjeistustaan. Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto paranee viime vuodesta, jolloin se oli 42,4 miljoonaa euroa.

Aspo nostaa koko vuodelle 2022 annettua taloudellista ohjeistustaan erityisesti ESL Shippingin ja Telkon liiketoimintojen odotettua paremmasta kehityksestä ja loppuvuoden näkymistä johtuen.

Huhtikuun alussa julkistetussa vanhassa ohjeistuksessa Aspo oli arvioinut vertailukelpoisen liikevoiton jäävän 27–34 miljoonaan euroon vuonna 2022.

Tulosennusteen nosto on siis merkittävä.

Aspo ylitti heittämällä tulosodotukset ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Konsernin liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 24 prosenttia ja oli 160,4 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto nousi viime vuoden 7,9 miljoonasta eurosta 15 miljoonaan euroon.

Tuloskasvu ylitti roimasti analyytikoiden odotukset, sillä konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 8,2 miljoonaa euroa.

Evlin analyytikko Joonas Iivonen kertoo pankin aamukatsauksessa, että Aspon ohjeistuksen päivitys ei tullut suurena yllätyksenä vahvan ensimmäisen neljänneksen jälkeen. Ohjeistuksen nosto tuli kuitenkin ainakin muutamaa kuukautta aiemmin kuin Evli oli odottanut.

”Näkemyksemme mukaan ESL:n ja Telkon kehityksessä ei ole tapahtunut viimeisen tulosjulkistuksen jälkeen erityisiä uutisoitavia asioita, mutta kuivarahtivarustamon markkina pysyy suotuisana ja tulos paranee edelleen tänä vuonna huolimatta yleisistä talouden näkymistä”, Iivonen toteaa.  

Aspon tytäryhtiön Telkon alkuvuoden tulos nousi osittain sodan vaikutusten ajamana, koska korkeat muovien ja kemikaalien hinnat auttoivat vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin poikkeuksellisen korkealle 11,3 prosentin tasolle. Iivosen mukaan tämä kannattavuus tulee todennäköisimmin kohtaamaan ainakin vähän vastatuulta vaikkakin markkinahinnat pysyvät suhteellisen korkeina lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä.

Evli ennustaa Aspon yltävän 44 miljoonan euron vertailukelpoiseen liikevoittoon tänä vuonna, kun se viime vuonna oli 42,4 miljoonaa euroa.

Telkon osalta Evli odottaa edelleen pientä pehmenemistä loppuvuoden aikana, eikä pankki odota tuloskasvua myöskään ensi vuodelle. Venäjältä ja Valko-Venäjältä poistuminen rajoittaa yhtiön liikevaihtoa, tosin länsimarkkinoiden veto auttanee paikkamaan ainakin osittain. Telko jatkaa myös yritysostojen etsimistä.

Toisen tytäryhtiön, Leipurin ilmoittama yritysosto vaikuttaa lupaavalta Evlin mukaan ja on sille merkittävä liike leipomotukkurin toiminnan kasvattamisessa länsimarkkinoilla.

Evli odottaa Aspon liikevoiton pysyvän karkeasti 40 miljoonan euron tasolla lähivuosina ilman uusintakin yritysostoa. Iivosen mukaan tasolta voi olla vaikea parantaa merkittävästi ilman uusia yritysostoja ESL:n ja Telkon markkinoiden ollessa jo nyt suotuisia.

Evli ei pidä Aspon pidä nykyistä arvostusta haastavana osien summan arvostuksemme näyttäessä osakekohtaisen arvon olevan lähempänä 10 euroa per osake. Evli toistaa Aspon osakkeen 8,5 euron tavoitehinnan ja ostosuosituksen. Viimeisin kurssinoteeraus on 7,6 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös