Kryptot

Viikon puheenaihe: Web5

Twitterin ja Squaren perustaja Jack Dorsey.

Twitterin perustajana tunnettu Jack Dorsey on ilmoittanut uudesta alustasta, jota hän kutsuu nimellä Web5.

Web5 on yhdistelmä Web3 ja Web2 ja se rakennetaan Bitcoin lohkoketjun päälle. 

Dorseyn mukaan Web3:ssa keskeinen ongelma on, se ettei se ole riittävän hajautettu ja se on siinä piilee yksi haavoittuva piste. Dorseyn mukaan Web3 on yhtä ongelmallinen kuin edeltäjänsä Web2 ja sen vuoksi hän haluaa tarjota uuden vaihtoehdon. Web5-alusta lupaa korjata henkilötietojen kanssa esiintyvät haasteet mitä internetissä tänä päivänä on runsaasti.

Web5:sta kehittää TBD, joka on yksi liiketoimintayksikkö Dorseyn Block yrityksessä (aikaisemmin tunnettiin nimellä Square). Alusta tuo hajautetun identiteetin ja tallennustilan internetin sovelluksille. Yhtiön mukaan alusta antaa kehittäjien keskittyä ilahduttavaan käyttäjäkokemukseen samalla, kun se palauttaa omistajuuden henkilötiedoista ja identiteetistä käyttäjälle itselleen.

Web5:ssä käyttäjä voi: 

 1. omistaa omat tietonsa
 2. hallinnoida digitaalista identiteettiä.

Näitä tukee lompakot, hajautetut verkkosolmut (eng. decentralized webnodes, DWNS) ja hajautetut verkkosovellukset (engl. decentralized web applications, DWAS).

Web5 voi onnistuessaan laajentaa Bitcoinin käyttötarkoituksia lukemattomilla uusilla keinoilla ja kiihdyttää käyttäjämäärien kasvua entisestään.

Viikon muita tapahtumia

 • Bitcoin tiivistelaskentateho (nk. hashrate) saavutti kaikkien aikojen ennätyksen tällä viikolla 232,9 EH/s.
 • Salamaverkko saavutti yli 4000 bitcoinin likviditeetin.
 • Yhdysvalloissa senaattorit Lummis ja Gillibrand esittelivät bitcoin- ja kryptolakiehdotuksensa. Lakiehdotuksessa esitetään mm., että alle 200 dollarin arvoiset siirrot olisivat verovapaita tapahtumia.
 • Dubaissa 29 ostoskeskusta ja 13 hotellia alkaa vastaanottaa bitcoinmaksuja Binancen ja kauppajätti Majid Al Futtaim Groupin yhteistyön seurauksena.
 • Octagon Networks kyberturvallisuus yhtiö kertoo muuttaneensa koko taseensa bitcoineiksi ja alkaa vastaanottaa maksuja bitcoineissa tarjoten -50 % maksutapa-alennuksen. Octagon kertoo, että yhtiö on saanut inspiraatiota MicroStrategystä.
 • Kahden miljardin dollarin osuuspankki Achieva sallii bitcoin-ostot ensimmäisenä Floridassa
 • Yhdysvaltojen keskuspankki FED on ryhtynyt mittaamaan kananmunien hintoja bitcoinilla.
 • Queenslandin toiseksi suurimman kaupungin pormestari ehdottaa veromaksujen vastaanottamista Bitcoinilla Australiassa.
 • PayPal sallii nyt käyttäjien ottaa bitcoinit omaan haltuunsa alustalta.
 • Edgewallet julkaisee maailman ensimmäisen KYC-vapaan Mastercard-luottokortin.
 • Deloitten tutkimuksen mukaan 75 % yritysjohtajista aikoo sallia bitcoin ja kryptomaksut seuraavan kahden vuoden aikana.
 • Luksuskauppa Farfetch kertoo ryhtyvänsä hyväksymään bitcoinmaksuja.
 • Kryptojen lainauspalvelu Celsius Network keskeytti kotiutukset.

Lainaus Avain Vapauteen -kirjasta

”Solmuilla on tärkeä rooli Bitcoin-verkon ylläpidossa. Ympäri maailman tuhannet solmut valvovat Bitcoin-verkon luotettavuutta, ja jatkuvasti vahvistavat tapahtumahistorian sekä tulevat siirrot. Solmun tärkein tehtävä on taata Bitcoinin tilikirjana toimivan lohkoketjun muuttumattomuus.

Bitcoinin tilikirjan väärentämiseen hyökkääjän täytyisi laskea paitsi valitun lohkon, myös kaikkien sen jälkeen tulleiden lohkojen työntodisteet (louhijoiden tekemä, laskentatehoon perustava työ) uudelleen ja sen jälkeen vielä saada vilpittömien solmujen tekemä työn määrä kiinni ja ylittää se.”

 

Toni Heiskanen & Janne Piiroinen

Blogi on osa Avain vapauteen -viikkokirjettä, joka on maksutta saatavilla osoitteesta avainvapauteen.fi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös