Oma talous

Liikennevakuutuksen laiminlyönti voi tuoda tuhansien eurojen maksut

Ajoneuvon rekisteröinnin ja vakuuttamisen laiminlyönnit näkyvät rekistereissä entistä selvemmin.

Ajoneuvon käyttö liikenteessä on kiellettyä, jos se on vakuuttamatta tai rekisteritietoihin vaikuttavat muutokset ilmoittamatta. Katsastaminenkaan ei onnistu, jos pakollinen liikennevakuutus on ottamatta.

Jatkossa laiminlyönnit näkyvät viranomaisten rekistereissä aiempaa selvemmin, kertoo Liikennevakuutuskeskus tiedotteessaan.

Autokaupan jälkeen ostajalla on seitsemän päivää aikaa rekisteröidä ajoneuvo omiin nimiinsä ja ottaa nimiinsä sille lakisääteinen liikennevakuutus. Mikäli uusi omistaja laiminlyö ajoneuvon vakuuttamisen ja rekisteröinnin, näkyy tämä jatkossa entistä selvemmin ajoneuvon tiedoissa muun muassa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin sähköisessä palvelussa.

Tieto on myös muiden viranomaisten hyödynnettävissä, esimerkiksi poliisi näkee tiedon liikennevalvonnan yhteydessä.

Vakuuttamisen ja rekisteröinnin laiminlyönti saattaa johtaa siihen, että poliisi ottaa ajoneuvon rekisterikilvet pois, ja ajoneuvolle määrätään vakuuttamattomuusmaksu. Liikennekäytössä olevaa ajoneuvoa, jossa ei ole voimassa olevaa liikennevakuutusta, ei voida hyväksyä määräaikais- tai muutoskatsastuksessa. 

Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ostaja voi rekisteröidä ajoneuvon omiin nimiinsä Traficomin tai vakuutusyhtiöiden sähköisessä palvelussa. Vakuutusyhtiön verkkopalvelussa voi samalla hoitaa kuntoon lakisääteisen liikennevakuutuksen.

Jos edellisellä omistajalla on ollut liikennevakuutus voimassa, on uudella omistajalla seitsemän vuorokautta aikaa ottaa vakuutus. Muussa tapauksessa vakuutus on otettava heti.

”Jos ostettu ajoneuvo on vakuuttamaton, tulee liikennevakuutus ottaa heti ostopäivänä. Jos vakuutuksen hoitaa kuntoon vasta myöhemmin, määrätään osto- ja vakuutushetken väliseltä ajalta vakuuttamattomuusmaksu”, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen perintäpäällikkö Vesa Korhonen.

Vakuuttamisen ja rekisteröinnin laiminlyönti voi käydä pahasti kukkaron päälle.

Jos vakuutusta ei ota määräajassa edellisen vakuutuksen päättymisestä, on ylittävältä ajalta maksettava vakuutusmaksua vastaavan maksun lisäksi laiminlyöntimaksu. Se voi olla suuruudeltaan vakuutusmaksu jopa kolminkertaisena. Laiminlyönnistä määrätyt maksut voivat olla satoja tai jopa tuhansia euroja, tapauksesta riippuen.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan liikennevakuuttamisvelvollisuuden laiminlyönnistä jää kiinni vuosittain noin 40 000 ajoneuvon omistajaa tai haltijaa. 

”Ostajan pitää muistaa huolehtia määräajassa myös rekisteritiedot ajan tasalle. Ajoneuvon käyttö liikenteessä on kielletty myös silloin, jos omistajan vaihdos on rekisteröimättä”, kertoo Traficomin kehityspäällikkö Markku Erkheikki.

Lue myös tämä: Yksi ”pahin mahdollinen virhe” voi tiputtaa auton arvoa tuhansia euroja

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös