Indikaattorit

USA:n inflaatio kipusi jo +9,1 prosenttiin – ekonomisti: ”Joko saa pelätä?”

Yhdysvaltain vuositason kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa nopeampaa kuin kertaakaan sitten marraskuun 1981.

Maan kuluttajahintaindeksi nousi viime kuussa 9,1 prosenttia edellisvuodesta, kun se oli toukokuussa ollut 8,6 prosenttia.

Ekonomistit odottivat uutistoimisto Bloombergin kokoamien arvioiden mukaan 8,8 prosentin inflaatiota kesäkuulle, joten toteuma oli jälleen kerran odotettua korkeampi. Viime kuukausina inflaatio on yllättänyt ekonomistit ja keskuspankin kerta toisensa jälkeen.

Kuukausitasolla hinnat nousivat 1,3 prosentin vauhtia, mikä oli hieman enemmän kuin toukokuun 1,0 prosenttia ja nopeampaa kuin ekonomistien ennustama 1,1 prosentin nousu. Tämä oli suurin kuukausittainen nousu sitten vuoden 2005.

Inflaation jatkuvaa kiihtymistä koko Yhdysvaltain taloudessa lisäsivät korkeat elintarvikekustannukset ja ennätykselliset bensiinin hinnat, jotka ylittivät viime kuussa yli viisi dollaria gallonalta.

Kesäkuun pohjainflaatio, jossa ei oteta huomioon elintarvikkeiden ja energian osatekijöitä, nousi 5,9 prosenttia, kun se toukokuussa oli 6,0 prosenttia. Ekonomistit odottivat tämän mittarin nousevan 5,7 prosenttia.

Jälleen kerran tuoreet inflaatioluvut luovat paineita USA:n keskuspankille rahapolitiikan kiristämiseen.

”Kaiken kaikkiaan tämä raportti vahvistaa, että Fedin on nostettava jälleen 0,75 prosenttiyksikköä heinäkuun lopun kokouksessa”, Capital Economicsin vanhempi Yhdysvaltain ekonomisti Michael Pearce toteaa Yahoo Finance -sivustolle.

Pearce kuitenkin toteaa, että vaikka jotkut vetävät rinnastuksia järkyttävän huonoon toukokuun hintaraporttiin, kesäkuun lukemat ovat huomattavasti erilaisia. Raaka-aineiden hinnat ovat kesäkuussa laskeneet voimakkaasti ja nyt on nähty selvempiä merkkejä talouden hidastumisesta, jotka molemmat vaikuttavat osaltaan heikompiin hintapaineisiin tulevaisuudessa, Pearce arvioi.

Washingtonissa Valkoinen talo varoitti tiistaina puhelinneuvottelussa toimittajien kanssa, että kesäkuun inflaatioluvut ovat todennäköisesti ”erittäin korkeat”, mutta vähätteli viime kuun lukujen painoarvoa. Valkoinen talo viittasi kaasun hintoihin, jotka ovat sittemmin laskeneet huippulukemista.

Suomessa Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist kommentoi USA:n inflaatiolukuja Twitterissä.

”Koska saa pelätä? USA:n inflaatio kesäkuussa +9,1 % eli taas tuhdisti yli odotusten”, Appelqvist tviittaa.

Kommentoi
Ylös
>