Indikaattorit

Kuluttajien luottamusindikaattori yhä historiallisen alhaisissa lukemissa

kuluttajaluottamus luottamusindikaattori

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehityksestä synkkenee edelleen.

Tilastokeskuksen keräämä kuluttajien luottamusindikaattori pysyy edelleen alamaissa. Luottamusindikaattorin saldoluku oli -14,9 elokuussa 2022, kun se heinäkuussa oli -15,9 ja kesäkuussa -14,3. Muutokset ovat siis kesän aikana olleet pieniä.

Vertaiu viime vuoteen sen sijaan osoittaa selvän muutoksen.

Viime vuoden elokuussa luottamusindikaattori sai arvon 4,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -1,9.

Elokuussa nykytilan arvio ja odotus kuluttajan omasta taloudesta paranivat heinäkuuhun verrattuna. Odotus Suomen taloudesta sen sijaan heikkeni. Viime vuoden elokuuhun nähden arviot taloudesta synkkenivät selvästi.

”Kuluttajien luottamuspulalle ei näy tulevan loppua, kun elokuussa oltiin yhä lievästä korjaantumisesta huolimatta historiallisen alhaisissa lukemissa. Tulevan työttömyyden uhka on kasvanut ja säästämismahdollisuudet ovat heikentyneet entisestään kesän kuluessa”, kommentoi luottamusindikaattorin tuloksia Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Keskisen mukaan asunnon ostoaikeet ovat nyt yhtä matalalla kuin koronakriisin alun säikähdyksessä – suurin romahdus uuden kodin ostoaikeissa on nähty Itä- ja Pohjois-Suomessa.

”Puheet sähkön hinnan noususta ja jopa energian riittämättömyydestä näkyvätkin kuluttajien luottamuksessa eniten alueilla, joihin ne myös iskevät voimakkaimmin”, Keskinen arvioi.

Kaikki näkemykset taloudesta olivat hyvin pessimistiset. Odotus Suomen taloudesta oli suunnilleen ankeimmillaan mittaushistoriassa 1995–2022.

kuluttajaluottamus luottamusindikaattori

Arviot inflaatiosta kyselyhetkellä ja vuoden kuluttua nousivat mittaushistorian korkeimmiksi.

Kuluttajat arvioivat elokuussa, että kuluttajahinnat ovat nousseet 7,5 prosenttia viime vuoden elokuusta ja nousevat 6,4 prosenttia seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 82 prosenttia oli sitä mieltä, että hinnat ovat nousseet vuodessa paljon tai melko paljon, ja 69 prosenttia odotti hintojen nousevan vähintään samaa vauhtia myös tulevina kuukausina.

Aktia Pankin pääekonomisti Lasse Corin tviittaa tuoreista kuluttajien inflaatioarvioista.

Elokuussa peräti 81 prosenttia kuluttajista oli sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on tällä hetkellä huonompi kuin vuosi sitten, ja vain kuusi prosenttia näki sen parempana.

Kuluttajista 27 prosenttia arvioi, että heidän oman taloutensa tila on nyt huonompi kuin vuosi sitten. Hieman harvempi eli 25 prosenttia kuluttajista piti omaa talouttaan elokuussa viimevuotista vahvempana.

Kuluttajat pitivät omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä. Työlliset arvioivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan pahentuneen keskimääräiselle tasolle.

Kuitenkin kuluttajilla oli vain niukasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Ajankohtaa pidettiin huonoimpana koskaan ostoksille. Asunnon osto- ja lainanottoaikeet olivat keskimääräiset.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös