Yritysuutiset

Uponor kiistää kilpailuviranomaisen epäilyt kilpailulain vastaisesta toiminnasta

Kilpailuviranomaisen mukaan kuusi yritystä rajoitti yhdessä valmistajien suoraa kaupankäyntiä asiakkaiden kanssa.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää, että markkinaoikeus määrää yhteensä noin 44 miljoonan euron seuraamusmaksut Onniselle, Dahl Suomelle, Ahlsellille, Uponor Infralle, Uponor Suomelle ja Pipelife Finlandille yritysten välisestä kielletystä yhteistyöstä muovisten LVI-infraputkituotteiden markkinoilla Suomessa vuosien 2009–2016 aikana.

KKV:n esityksen mukaan Uponor ja muut alan toimijat ovat vuosina 2009–2016 syyllistyneet kilpailulakien vastaiseen toimintaan jakamalla markkinoita ja rajoittamalla keskinäistä hintakilpailua muovisten LVI-infraputkituotteiden markkinoilla Suomessa.

KKV:n selvitysten perusteella yritysten yhteistyön tavoitteena oli pitää tuotteiden markkinat niiden hallinnassa. Yritykset ohjasivat yhteistyössä tuotteiden kauppaa toisilleen ja vaikeuttivat yhteistyön ulkopuolella olevien yritysten toimintaa.

Kilpailuviranomaisen mukaan yritykset rajoittivat yhteisymmärryksessä valmistajien suoraa kaupankäyntiä asiakkaiden kanssa ja ohjasivat valmistajien tuotteiden jakelua ja myyntiä tukkuihin. Tukut pidättäytyivät myös ottamasta valikoimiinsa merkittäviä määriä kilpailevia tuotteita.

Lisäksi yritykset pyrkivät yhteisesti estämään ja vaikeuttamaan yhteistyön ulkopuolisten yritysten toimintaa rajoittaakseen kilpailupainetta sekä vaikeuttamaan ulkomaisten toimijoiden tuloa Suomen markkinoille, KKV väittää.

KKV kertoo saaneensa näyttöä siitä, että yritykset pyrkivät yhteisymmärryksessä nostamaan infraputkituotteiden hintatasoa vahvistamalla tukkukaupan roolia suhteessa valmistajien ja asiakkaiden väliseen kaupankäyntiin. Toiminta perustui vastavuoroisuuteen. Valmistajat pidättäytyivät pääsääntöisesti suorasta kaupankäynnistä asiakkaiden kanssa ja ohjasivat yhteistyössä myyntiä tukkuihin, vaikka asiakkaat toivoivat etenkin suurissa rakennusprojekteissa mahdollisuutta käydä kauppaa myös suoraan valmistajien kanssa, jolloin hintataso on tyypillisesti tukkukauppaa matalampi.

KKV:n mukaan vastineeksi tukkumyynnin osuuden kasvattamisesta tukut antoivat valmistajille suojatun aseman valikoimissaan ottamalla myyntiin vain sen verran kilpailevien valmistajien tuotteita, ettei niiden määrä horjuttanut yhteistyötä.

Uponor kiistää esitetyt väitteet.

Uponor kertoo tiedotteessaan, että sen tytäryhtiöt Uponor Infra Oy ja Uponor Suomi Oy eivät ole osallistunut kilpailulain vastaiseen toimintaan eikä hyväksy kilpailulain vastaista toimintaa.

Uponor perehtyy nyt tarkemmin KKV:n esitykseen ja valmistelee vastineensa Markkinaoikeudelle. Mahdollisesta seuraamusmaksusta päättää Markkinaoikeus, jonka käsittelyn aikataulusta Uponorilla ei ole tällä hetkellä tarkempaa tietoa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös