Kasvuosakkeet

Analyytikko: Kiinan kiinteistömarkkinoiden vaikeudet on jo leivottu Koneen osakekurssiin

Danske Bankin analyytikko näkee hissiyhtiön osakkeessa reilun nousuvaran nykyisellä arvostustasolla.

KONEen osake on tullut vuodessa alas jo lähes 39 prosenttia. Sijoittajia huolettaa yhtiön heikentyneet näkymät Kiinan rakennusmarkkinoilta. Yhtiön liikevaihdosta noin 30 prosenttia tulee Kiinan rakennussektorilta.

Kiinan kiinteistömarkkinoiden ongelmat ovat syviä. Rakennuttajat myyvät asuntoja ennakkoon (joita ei edes rakenneta), käyttävät ennakkomyyntituloja uusien hankkeiden käynnistämiseen ja keräävät sitten lisää ennakkomyyntiä uusista hankkeista.

Nyt kuitenkin asuntojen ostajat ovat alkaneet boikotoida asuntolainoja, koska kiinteistöjä ei ole saatu valmiiksi.

Hissiyhtiön toisen vuosineljänneksen liikevaihtoon ja oikaistuun liikevoittoon vaikuttivat koronasulut Kiinassa, mikä johti Kiinan liikevaihdon lähes 40 prosentin laskuun vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna.

Yhtiö arvioi koko vuotta koskevissa näkymissään, että Kiinan kilpailuympäristö, likviditeettirajoitukset sekä koronarajoitukset vaikuttavat tulokseen negatiivisesti.

Lisäksi yhtiön mukaan tulokseen negatiivisesti vaikuttavia tekijöitä vuonna 2022 ovat kasvaneet materiaali-, komponentti- ja logistiikkakustannukset sekä lisääntyneet häiriöt globaaleissa toimitusketjuissa.

Lähiajan näkymät eivät lupaa kasvua

Hissiyhtiön kasvuennuste tälle vuodelle on kasvuyhtiön totutussa mittakaavassa vaisu. Yhtiö arvioi liikevaihdon kasvun olevan vuonna 2022 vain välillä -1 –  +3 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2021 liikevaihtoon.

Oikaistun liikevoiton hissiyhtiö arvioi olevan 1 130 – 1 210 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät heinäkuun 2022 tasolla. Valuuttakursseilla arvioidaan olevan liikevoittoon noin 80 miljoonan euron positiivinen vaikutus. Viime vuonna oikaistu liikevoitto oli 1310 miljoonaa euroa, joten yhtiö odottaa kannattavuuden laskua viime vuodesta.

Aikaisemmin KONE oli arvioinut liikevaihdon kasvun olevan vuonna 2022 välillä 2 ja 5 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2021 liikevaihtoon. Oikaistun liikevoiton KONE oli arvioinut olevan 1 180–1 280 miljoonaa euroa.

KONEella on kuitenkin myönteiset näkymät sille tärkeässä palveluliiketoiminnassa ja vankka tilauskanta. Lisäksi tuotekustannuksiin, tuottavuuteen ja hinnoitteluun liittyvien toimien odotetaan tukevan tulosta vuoden loppua kohden.

Onko KONEen markkina-arvoon leivottu jo liiankin synkät näkymät?

Danske Bank on leikannut KONEeen vuosien 2023-2025 ennusteita heikomman skenaarion vuoksi, mutta pysyy edelleen positiivisina Kiinan ulkopuolisten liiketoimintojen vahvojen tulosnäkymien perusteella.

Ilman Kiinaakin yhtiön arvostustaso on kilpailijoihin nähden kohtuullinen.

”Jos poistamme Kiinan arvioistamme kokonaan, Koneen 2023E EV/EBIT olisi 18,1x (Otis 16,2x, Kone 10v NTM-multippeli 18,5x), mikä on näkemyksemme mukaan hyvä riski/tuotto-suhde”, toteaa Danske Bankin analyytikko Panu Laitinmäki.

KONE tuottaa ilman Kiinaa 1,0 – 1,1 miljardia euroa liikevoittoa vuosina 2023-2024, josta 90 prosenttia tulee palveluista, Laitinmäki toteaa. Jos Kiinan liiketulos olisi nolla, Koneen oletettu EV/EBIT olisi 18,1-16,5x nykyisellä osakekurssilla, mikä on alle Koneen historiallisten eteenpäin katsovien 12 kuukauden kertoimien.

”Päättelemme, että liian pessimistinen skenaario on jo hinnoiteltu sisään, kun taas Services-liiketoiminnan tulos todennäköisesti jatkaa kasvuaan Kiinan epävarmuustekijöistä huolimatta”, analyytikko toteaa.

Danske Bankin analyytikko ennustaa, että KONEen marginaalit ovat elpymässä. Se johtuu hänen mukaansa siitä, että vuonna 2023 raaka-ainekustannusten oletetaan laskevan.

”Odotamme liikevoittomarginaalin nousevan 12,0 prosenttiin vuonna 2023E vuoden 2022E 10,5 %:sta johtuen teräksen hintojen aiheuttamista alhaisemmista raaka-ainekustannuksista sekä korkeamaista hinnoittelusta ja muista toimenpiteistä, joiden odotamme näkyvän paremmin vuoden 2022 loppua kohden.”

Danske Bank laskee KONEen 12 kuukauden tavoitehinnan 50 euroon aiemmasta 52 eurosta. Nykyisellä 40 euron kurssinoteerauksella osakkeessa olisi silti edelleen reilu nousuvara.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös