Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Asuntomarkkinoilla ankeampi aika edessä

Asuntomarkkinatkin kulkevat kyllä kohti hiipuvaa aikaa, eikä asuntojen hintapohjia ole vielä nähty, arvioi Hypon pääekonomisti.

Juhana Brotherus pääekonomisti Hypo

Tilastokeskuksen mukaan syyskuussa vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pääkaupunkiseudulla noin prosentin verrattuna viime vuoteen. Suurista kaupungeista hinnat nousivat eniten Turussa ja Oulussa. Hinnat laskivat Helsingissä 1,5 prosenttia edellisestä vuodesta ja suurten kaupunkien ulkopuolella 0,6 prosenttia.

Vuoden 2022 heinä-syyskuussa hinnat laskivat 1,7 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 2,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat edellisestä neljänneksestä 2,1 prosenttia, mutta pysyivät samalla tasolla verrattuna vuoden takaiseen.

Helsingissä hinnat laskivat 3,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Espoossa ja Vantaalla hinnat pysyivät edellisvuoden tasolla, muissa suurissa kaupungeissa hinnat nousivat verrattuna vuoden 2021 vastaavaan ajankohtaan.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat pienemmissä asunnoissa, Tilastokeskus kertoo.

Rivitaloasuntojen hinnat nousivat koko maassa 1,8 prosenttia edellisvuodesta ja pysyivät liki ennallaan edelliseen neljännekseen verrattuna. Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat noin 2,0 prosenttia edellisestä neljänneksestä, mutta pysyivät vuoden 2021 tasolla.

Yksiöiden hinnat laskivat eri puolilla Suomea, kun taas perheasuntojen hinnat nousivat. Kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat suurissa kaupungeissa 3,9 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021.

”Asuntojen hinnat ovat laskeneet nyt kolme kuukautta peräkkäin sekä koko maassa että pk-seudulla ja kiivaat ajat asuntonäytöillä ovat kaukainen korona-ajan muisto vain”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjä vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä 14 prosenttia ja syyskuussa 18 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021 vastaavana ajankohtana.

Syynä asuntokaupan hiipumiseen on Brotheruksen mukaan tietenkin kuluttajien synkkä tilanne kustannusten ja korkojen kanssa.

”Energian hinnan nousu iskee etenkin isoihin asuntoihin pitkien etäisyyksien päässä, kun taas korot koskevat kasvukaupungeista asuntoja ostaviin, missä hinnat ja täten lainamäärät ovat suurempia.”

Brotheruksen mukaan kysynnän lisäksi hintoihin laskupainetta tuo tuotantoputkessa olevat uudet asunnot vielä ensi vuoden loppuun asti.

”Asuntoaloitukset ovat pysyneet korkealla, mikä tarkoittaa runsasta määrää etenkin kompakteja vuokra-asuntoja kasvukeskuksiin vielä vuoden 2023 lopulle asti. Yksiöiden hintoihin ei siis ole odotettavissa nopeaa nousukäännettä”, pääekonomisti arvioi.

Kesäkuun huipulta asuntojen hinnat ovat laskeneet koko maassa kolme ja pk-seudulla neljä prosenttia. Mistään asuntomarkkinoiden romahduksesta ei kuitenkaan ole kyse, Brotherus painottaa.

”Asuntomarkkinamittarit kulkevat kaikki heikompaan, mutta mikään ei vielä hälytä suuresta romahduksesta: kauppamäärät ja asuntojen ostoaikeet ovat vain hieman alle pitkän aikavälin keskiarvon, rakennusliikkeillä on vain vähän myymättömiä valmiita asuntoja ja kaikkien myyntisivustoilla olevien asuntojen määrä on noussut vasta normaalille tasolle koronakuopan jäljiltä.”

Asuntomarkkinatkin kulkevat kyllä kohti hiipuvaa aikaa, eikä pohjia hintaluisussa ole vielä nähty, mutta romahduksesta tai suuresta syöksystä ei näy vielä merkkejä, Brotherus toteaa.

Kommentoi
Ylös
>