Kasvuosakkeet

Onko Googlen olemassaolo vaakalaudalla? – Hakukonejätti kohtaa massiivisen uhan oikeussalissa

Googlen väitetään rajoittavan kilpailua digimainonnassa.

Google hakukonepalvelu Alphabet

Teknojätti Google on maailman ylivoimaisesti suosituin hakukonepalvelu. Sen omistavan Alphabetin liikevaihdosta edelleen suurin osa tulee Googlen hakukonepalvelusta. Viime vuoden kolmannen vuosineljänneksen 69 miljardin dollarin liikevaihdosta lähes 40 miljardia oli Googlen hakukonepalvelun mainosmyyntiä.

Googlen syömähammas on siis yhä edelleen sen tehokas hakukone ja sen kautta saadut mainostulot.

Alphabetin ansaintalogiikka hakukonepalvelussaan on yksinkertaisen nerokas. Google tarjoaa internetin käyttäjille erinomaisen hakukonepalvelun, mutta samalla se rekisteröi tietoa siitä, mitä ihmiset netistä etsivät. Tämä tieto on Googlelle jättimäisen arvokasta, sillä se voi sen avulla tarjota mainostajille digimainontaa, joka voidaan Googlen keräämän datan perusteella kohdentaa juuri mainostajien toivomille kohderyhmille.

Verkkomainonta muodostaa leijonanosan Googlen miljardiluokan tuloista ja se on markkinajohtaja esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kuitenkin markkinatutkimusyhtiö Insider Intelligencen mukaan yhtiön osuus Yhdysvaltojen digitaalisista mainostuloista on laskenut 36,7 prosentista vuonna 2016 28,8 prosenttiin vuonna 2022.

Google haastettu oikeuteen

Markkinaosuuden lasku ei välttämättä ole kuitenkaan Googlen suurin haaste.

Nyt Google saattaa olla ennennäkemättömän suuren oikeudellisen vaikeuden edessä, joka saattaa jopa uhata yhtiön olemassaoloa yhtenäisenä yhtiönä.

Amerikkalainen sijoitussivusto The Street kertoo, että USA:n oikeusministeriö ja kahdeksan osavaltiota haastavat Googlen oikeuteen ja pyrkivät hajottamaan yhtiön liiketoiminnan osiin kilpailun lisäämiseksi ja mainostajien hintojen alentamiseksi.

Kanne nostettiin Yhdysvaltain Virginian itäisen piirikunnan piirituomioistuimessa. Kanteeseen ovat liittyneet seuraavat osavaltiot: Virginia, Kalifornia, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island ja Tennessee.

Kanteesta ilmoitettiin kuluvan viikon tiistaina Washingtonissa. The Street -sivuston mukaan 140-sivuisessa kanteessa esitetään yksityiskohtaisesti erilaisia valituksia Googlen toimintatavoista. Lisäksi kanteessa väitetään, että Google on estänyt kilpailua ostamalla mahdollisia kilpailijoita ja käyttämällä aggressiivista toimintatapaa julkaisijoita ja mainostajia vastaan saadakseen ne käyttämään sen tuotteita ja palveluja.

Kanteen tarkoituksena on kieltää Googlea käyttämästä näitä käytäntöjä ja pakottaa se luopumaan ainakin osasta toimintojaan.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garlandin mukaan Googlen kilpailunvastaiset toimet ovat ”heikentäneet tai jopa tuhonneet kilpailua mainosteknologia-alalla”.

Garland väittää, että Googlen kilpailunvastainen toiminta ulottui kolmelle keskeiselle alueelle. Se hallitsee teknologiaa, jota lähes kaikki suuret verkkosivustojen julkaisijat käyttävät tarjotessaan mainostilaa myyntiin. Se hallitsee johtavaa työkalua, jota mainostajat käyttävät mainostilan ostamiseen. Se valvoo lisäksi suurinta mainospörssiä, joka yhdistää julkaisijat ja mainostajat.

Vaatimus Googlen pilkkomisesta

Kanteessa pyydetään tuomioistuinta vähintäänkin määräämään myytäväksi ainakin Google Ad Manager -paketti, Googlen julkaisijan mainospalvelin DFP ja Googlen mainospörssi AdX ja tekemään muita rakenteellisia helpotuksia, jotka ovat tarpeen kilpailua rajoittavien haittojen korjaamiseksi.

Google on ollut viranomaisten hampaissa aiemminkin kilpailuasemansa vuoksi. Viime lokakuussa yhtiö sai Intian kilpailuviranomaiselta kahteen otteeseen sakkoja noin 300 miljoonaan euron edestä määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä Google Play -sovelluskaupassa sekä kilpailun rajoittamisesta sopimuksilla Android-laitevalmistajien kanssa.

Googlen markkina-asemaa uhkaa nyt myös Microsoft, jonka 10 miljardin dollarin investointi amerikkalaiseen tekoälytutkimusta tekevään tutkimusorganisaatio OpenAI:hin auttaa Bingiä mullistamaan hakualgoritmit ja mahdollisesti syrjäyttämään Googlen markkinajohtajan paikalta, GlobalData arvioi.

OpenAI tunnetaan lyhyessä ajassa tunnetuksi tulleesta ChatGPT-chatbotista. GPT on huippuluokan luonnollisen kielen käsittelymalli ja ChatGPT on siihen perustuva chatbotti, joka pystyy keskustelemaan ihmisen kanssa tekstin tai puheen avulla.

GlobalDatan mukaan Microsoftin investointi voi antaa sille etulyöntiaseman hakukoneissa. Tekoälyllä toimivat keskusteluominaisuudet voivat mahdollisesti haastaa Googlen nykyisen markkinajohtajuuden.

Markkinat eivät oikeuskanteen ja Googlen pilkkomiseen näytä uskovan. Alphabetin osake on noussut viimeisen viiden päivän aikana 5,0 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>