Yritysuutiset

Nokia ylitti tulosodotukset ja korottaa osinkoa

Pekka Lundmark Nokia toimitusjohtaja
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Kuva: Nokia Oyj.

Nokia odottaa kysynnän jatkuvan vahvana vuonna 2023.

Nokian viime vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 11 prosenttia edellisvuodesta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Raportoitu liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 7,4 miljardiin euroon.

Nokian tuloskunto oli loka-joulukuussa odotettua vahvempi.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi loka–joulukuussa 1 154 miljoonaan euroon, kun analyytikoiden konsensusennuste oli 944 miljoonaa euroa. Viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen vertailukelpoinen tulos oli 908 miljoonaa euroa.

Nokian viimeisen neljänneksen liikevoittomarginaali parani edellisvuodesta johtuen Teknologia-liiketoimintaryhmässä käytetystä optiosta ja Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevoittomarginaalin parantumisesta. Nämä kompensoivat Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän alueellisesta liikevaihdon jakaumasta johtuvaa marginaalin laskua sekä konsernin yhteiset toiminnot ja muut -osion suurempaa liiketappiota. Tämä suurempi liiketappio liittyi pääasiassa vertailukauden vahvaan venture fund ‑sijoitusten tuottoon.

Yksi Nokian strategisista painopisteistä on asiakaskunnan laajentaminen ja yritysasiakasliiketoiminnan kasvattaminen. Tässä Nokian näyttää onnistuneen.

”Olen tyytyväinen, että yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihto kasvoi koko vuonna 21 prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä 49 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Teimme vuonna 2022 merkittäviä sopimuksia internettoimijoiden kanssa. Hyvä vauhti jatkui myös yksityisissä langattomissa verkoissa, joissa voitimme 45 uutta asiakasta vuoden viimeisen neljänneksen aikana”, Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark toteaa.

Lundmarkin mukaan viimeisen vuosineljänneksen kohokohta on erityisesti Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän hyvä tulos. Sen liikevaihto kasvoi 14 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ja liikevoittomarginaali parani merkittävästi.  

Maailmantalouden epävarmoista näkymistä huolimatta Nokia arvioi kysynnän jatkuvan vahvana myös vuonna 2023. Yhtiö tavoittelee tänä vuonna 24,9–26,5 miljardin euron liikevaihtoa, mikä tarkoittaa 2–8 prosenttia kasvua ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

Vertailukelpoinen liikevoittomarginaalitavoite on 11,5–14,0 prosenttia. Koska tämä kasvu sitoo käyttöpääomaa, odottaa Nokia vapaan kassavirtamme jäävän 20–50 prosenttiin vertailukelpoisesta liikevoitosta, mutta vahvistuvan merkittävästi vuonna 2024.

Koska Nokia luottaa kasvunäkymiinsä, aikoo yhtiö nostaa osinkoa, kertoo Lundmark.

Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että se valtuutettaisiin päättämään harkintansa mukaan yhteensä enintään 0,12 euron jakamisesta osakkeelta osinkona kertyneistä voittovaroista tai varoina sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta.

Valtuutusta käytettäisiin osingon tai sijoitetun vapaan oman pääoman rahaston varojen jakamiseen neljässä erässä valtuutuksen voimassaoloaikana, ellei hallitus perustellusta syystä päätä toisin. Ehdotettu varojenjakovaltuutuksen kokonaismäärä on linjassa yhtiön osinkopolitiikan kanssa.

Nokian tämän hetken kurssinoteerauksella osinkotuotto nousee noin 2,9 prosenttiin.

Lue myös tämä: Nokia saa ostosuosituksen Handelsbankenilta – ”kestävää tervettä kysyntää”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös