Markkinakommentit

Konkarisalkunhoitaja Hannu Angervuo ennustaa: Pörssiyhtiöt tehtailevat ennätyksellisiä tuloslukuja  

Helsingin pörssin suuret yhtiöt palkitsevat jopa ruhtinaallisesti tulostensa tiimoilta teräshermoista osakasta tai piensijoittajaa vuoden 2022 tilikaudelta.

Nordea pankki pankkisektori pankit talous
Kuva: Nordea Oyj.

”Pörssin ankkuriyhtiöt saavuttavat ennätyksellisen rahoituserien jälkeisen tuloksen viime vuodelta, mikä näkynee historiallisestikin runsaina osinkoina ennen kevään yhtiökokouksia”, Varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo toteaa.

Angervuon mukaan yhteenlasketut tulokset ylittävät kuitenkin vasta nyt tason, joka vallitsi ennen vuoden 2008 finanssikriisiä. Palautumisajaksi tuli siten 14 vuotta.

”Pörssikurssit eivät nyt pidä sisällään sitä, että tulokset heikkenevät kuluvalla vuodella talouden notkahduksesta, mikä johtuu inflaatiosta ja korkojen noususta. Etenkin kannattavimmat ovat jo alkaneet vähentää väkeään ”, Angervuo viestii sijoittajille.

”Useat pörssianalyytikot unohtavat positiivissa ennusteissaan inflaation”. 

Angervuo analysoi lukuja pidemmältä ajalta ja arvioi, että pörssiyhtiöiden vuoden 2022 yhteenlaskettu nettotulos liikkuu 22-24 miljardin euron haarukassa.

Yhteenlaskettu tulos paranee siten noin kolmella miljardilla eurolla vuoden 2021 20,8 miljardin euron tasosta eli kasvuprosentit liikkuvat 6 ja 13 välissä.

”Kannattavuuden paraneminen on mennyt läpi koko yhtiöskaalan eli energiassa, metallissa ja rahoituksessa sekä kaupassa. Konepajojen tahti on ehkä hieman laantunut kolmannesta vuosikvartaalista.”

Kustannukset menneet hintoihin 

Angervuo nostaa esiin liikevaihdon noin 16 kasvuprosentin vuoden viimeiseltä neljännekseltä. Teolliset yhtiöt ovat siten pystyneet ajamaan myyntihintoihinsa kustannusten, kuten etenkin kalliin energian.

Teollisuuden tuottajahinnat ovat nousseet lähes 15 prosenttia rullaavan 12 kuukauden aikana eli joulukuusta joulukuuhun. Kustannusten kuormitukselle voi pitää syntipukkina EU:n tason ja Saksan kriisiä energiassa.

Teollisuuden tuottajahinnat sulkevat sisäänsä tuotteen verottoman hinnan tehtaan portilla.     

Teräksen SSAB ja Outokumpu, Neste sekä metsäteollisuuden Metsä Board, Stora Enso ja UPM-Kymmene sekä myös pankit, kuten etenkin Nordea lukeutuvat Angervuon mukaan kovimpiin tuloksen parantajiin viime vuodelta.

Energiayhtiö ja valtion ”osinkokone” Fortum jää vielä kysymysmerkin taakse. Yhtiö operoi vielä noin viiden miljardin euron omaisuudella Venäjällä.   

Metsäyhtiöiden hurjat luvut

Vihreän kullan jalostajat eli UPM Kymmene, Stora Enso ja Metsä Board nostavat Angervuon ennusteen mukaan jopa miljardilla eli 3,4 miljardiin euroon yhteenlasketun tuloksensa viime vuodelta verrattuna edelliseen. 

Markkinasellun hinta on pysynyt korkealla tasolla eli lähes  1 500 dollarissa tonnilta, mikä tukee kraftlinerin ja kartongin hintaa, konkarisalkunhoitaja toteaa.

Paperin ja sahatavaran hinta on pudonnut etenkin loppuvuodesta. Historian valossa metsäyhtiöt rikkovat nyt tulosennätyksensä, joka tuli vuonna 2 000 eli 22 vuotta sitten.

Energian ja öljynkin kalleus on puolestaan juoksuttanut tuhtia eurojen virtausta Nesteelle, joka Angervuon ennusteen mukaan nostaa jopa noin 300 – 400 miljoonalla rahoituserien jälkeistä tulostaan verrattuna edelliseen ennätysvuoteen 2019.

Porvoon laitoksen huollot aiheuttivat kolmen kuukauden seisokin vuonna 2021.

Teräsyhtiöt tulokset rikkovat ennätyksiä 

Raahen tehtaiden omistajan, ruotsalaisen SSAB:n voi nostaa viime vuoden tuloskunkuiksi. SSAB ja Outokumpu saavuttavat jopa noin 2,8 miljardin yhteenlasketun tuloksen viime vuodelta.

Angervuo ennustaa, että teräsyhtiöt nostavat yhteensä noin 400 miljoonalla eurolla yhteenlaskettua vuositulostaan.

Molempien yhtiöiden osakekurssit ovat viikon aikana pysyneet paikallaan samoin esimerkiksi amerikkalaisen hiiliteräsyhtiön Nucorin sekä Outokummun kilpailijoiden Aperamin ja Acerinoxin. Teräsyhtiöt ovat aiemmin pudottaneet ennusteitaan vuoden 2022 lopulle.

Valmet ja Metso Outotec kärjessä

Konepajojen vuositulos pysyy Angervuon ennusteen mukaan kutakuinkin paikallaan eli noin 2,2 miljardin euron tasossa.

Koneen tuloksen heikkeneminen painoi alas konepajojen yhteenlaskettua liiketulosta kolmannella kvartaalilla.

Metso Outotec ja Valmet saattavat Angervuon ennusteen mukaan saavuttaa yhteensä jopa noin 6 00 miljoonan euron yhteenlasketun tuloksen, mikä voi kuroa kiinni tulospudotusta, joka tuli konepajojen tulokseen Koneen kannattavuuden laskusta.

Pörssiyhtiöiden konepajoihin lukeutuvat myös Konecranes, Valmet, Wärtsilä, Ponsse ja Cargotec, joka myös lukeutunee kannattavuuden nostajien kärkeen.

Sijoittajat spekuloivat edelleen Koneen osalta Kiina-riskiä. Kolmannen kvartaalin osavuosi kertoi, että yhtiö on nostanut rivakasti uusien laitteiden myyntiään ja huoltojaan Kiinan ulkopuolisilla markkinoilla.

Koneen osakekurssi on kuukaudessa vahvistunut noin seitsemän prosenttia ja amerikkalaisen kilpailijan Otiksen noin neljän prosenttia verran. Sinänsä kiinteistöyhtiöiden kurssit ovat jo vahvistuneet Kiinassa.

Konepajojen osakurssit nousseet

Positiivisena käänteenä voi pitää kotimaisten konepajojen ja esimerkiksi amerikkalaisten verrokkiyhtiöiden osakekurssien vahvistumista yli kuukauden aikana.

Esimerkiksi Metso Outotecin kilpailijan murskaimissa, amerikkalaisen Terexin osake on kuukaudessa kallistunut noin 14 prosenttia ja Metso Outotecin noin kymmenen prosenttia.

Konecranesin osake on vahvistunut noin seitsemän prosenttia ja amerikkalaisen kilpailijan Columbus Mckinnonin puolestaan yli kymmenen prosenttia.

Valmet lukeutuu kurssinousijoiden kärkikastiin 14 prosentillaan. Itävaltainen Andritz kisaa Valmetin kanssa pehmopaperikoneissa. Andritzin osake on noussut pari prosenttia kuukauden aikajaksolla.  

Wärtsilälle voi nostetta tulla voimaloista. Amerikkalainen GE (General Electric) vahvisti yli 50 prosenttia turbiininvoimaloiden tilauskertymää vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Pankit uuteen tulosennätykseen

Pankit ja vakuutus pidentävät loikkaa kannattavuudessa. Angervuon ennusteen mukaan pankit saavuttavat ennätyksellisen nettotuloksen.

Finanssiyhtiöt eli Nordea, Aktia, Sampo, Oma Säästöpankki ja Ålandsbanken tekevät jopa noin 5,9 miljardin euron tuloksen, joka nousee noin 400 miljoonalla eurolla edellisestä vuodesta.

Nordea vastannee noin 4,1 miljardilla rahoituksen kokonaistuloksesta. Sampo osuudeksi on tulossa noin 1,6 miljardia euroa kokomaistuloksesta. 

Kauppa kannattaa jälleen. Kesko tekee kaikkien aikojen ennätystuloksen.

Angervuo lisää edelleen, että kaupan pörssiyhtiöt eli Kesko, Puuilo, Tokmanni ja Stockmann ottavat noin 760 miljoonan euron tuloksen, joka paranee 20 miljoonaa euroa edellisestä vuodesta.

Myös loppuvuosi ennätyksellinen 

Angervuo ennustaa vielä, että yhtiöiden yhteenlasketuksi liikevoitoksi kertyy jopa 9,2 miljardia euroa viimeiseltä vuosineljännekseltä eli noin yhdeksän prosenttia enemmän verrattuna edellisen vuoden vastaavaan neljännekseen.

Yhtiö tekevät noin 8,8 miljardin euron tuloksen rahoituserien jälkeen eli seitsemän prosenttia plussaa.

Piensijoittaja saa tulosjulkisten myötä suuntia ensin vuoden alkuun. Konepajat ovat viime vuoden tilikaudella rikkoneet ennätyksiä tilauskannoissa.

Angervuo arvioi, että tilauskertymät alkavat jossain määrin supistua alkuvuodesta verrattuna viime vuoden kahteen viimeiseen kvartaaliin.

”Ennustaminen pidemmälle aikavälillä on tässä ja nyt todella kristallipallon pyöritystä.” 

Kommentoi
Ylös
>