Yritysuutiset

Microsoftin liikevaihdon kasvu hidastui vuoden 2016 tasolle

Yhtiön palveluiden kysyntä on heikentynyt epävarman makrotalouden tilanteen vuoksi.

Microsoft raportoi tiistaina 24. tammikuuta 2023 tilikauden toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen. Yhtiön liikevaihto oli 52,75 miljardia dollaria. Analyytikoiden konsensusennuste oli 52,94 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos oli 2,32 dollaria, kun ennuste oli 2,29 dollaria. Liikevaihto ja tulos olivat siis lähes odotuksien mukaisia.

Microsoftin kahden prosentin liikevaihdon kasvu suhteessa vertailukauteen oli matalin viimeiseen kuuteen vuoteen. Syynä kasvun hidastumiseen oli ohjelmisto- ja pilvipalveluiden heikentynyt kysyntä.

Microsoftin tuloslaskelman alimmat erät heikentyivät vertailukaudesta. Operatiivinen tulos laski kahdeksan prosenttia ja oli 20,4 miljardia dollaria. Nettotulos supistui 12 prosenttia ja oli 16,4 miljardia dollaria. Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella arvioi organisaatioiden olevan varovaisia nykyisessä epävarmassa makrotalouden tilanteessa.

Yhtiön yksittäisistä liiketoimintasegmenteistä ”Intelligent Cloud” teki 21,5 miljardin dollarin liikevaihdon. Liikevaihto oli 18 prosenttia vertailukautta korkeampi. Kehitystä tuki Azure pilvipalvelu, jonka liikevaihto kasvoi 31 prosenttia. Microsoftin talousjohtajan Amy Hoodin mukaan kasvu hidastui kuitenkin loppuvuonna. 

Hood arvioi Azuren kasvun hidastuvan lisää tulevina kuukausina asiakkaiden varovaisuuden vuoksi. Hän arvioi aiemmin joulukuussa, että liikevaihto olisi Microsoftin 2023 tilikauden kolmannella vuosineljänneksellä 4-5 prosenttiyksikköä matalampi kuin toisella kvartaalilla.

Muista Microsoftin liiketoiminnan segmenteistä ”Productivity and Business Processes” teki 17 miljardin dollarin liikevaihdon. Se oli seitsemän prosenttia vertailukautta korkeampi. Segmenttiin lasketaan palveluista LinkedIn, Dynamics ja Microsoft 365.

Liiketoimintasegmenteistä ”More Personal Computing” teki 14,24 miljardia dollaria liikevaihtoa. Siinä ovat mukana Windows, Xbox, Surface sekä hakupalvelun mainosliiketoiminta. Segmentin liikevaihto laski 19 prosenttia vertailukaudesta. Windows-lisenssien myyntimäärä laitevalmistajille pienentyi peräti 39 prosenttia.

Covid-19 pandemian aikana Microsoft raportoi useita yli 50 prosentin liikevaihdon kasvun vuosineljänneksiä pilvipalveluissa. Pilvipalvelut ovat yhä liikevaihdon kasvun kannalta tärkein yhtiön liiketoiminta, mutta kysynnän hiipumisen vuoksi kasvuprosentit ovat merkittävästi matalampia kuin vuosi tai kaksi sitten. 

Microsoft ohjeistaa noin 51 miljardin dollarin liikevaihtoa kuluvalle vuosineljännekselle. Se olisi toteutuessaan kolme prosenttia korkeampi kuin vertailukaudella.

Yhtiön osakekurssi laski suhteellisen vaatimattoman ohjeistuksen vuoksi, mutta on palautunut sen jälkeen lähes samalle tasolla kuin ennen osavuosikatsausta.

Microsoftin osakekurssi on ollut laskutrendissä muiden teknoyhtiöiden tavoin viimeisen vuoden aikana.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös