Yritysuutiset

Amerikkalaiset pankit varautuvat luottotappioiden kasvuun

Pankkien perusskenaario on yhä useammin lievä taantuma.

Yhdysvaltain pörssiyhtiöiden neljännen kvartaalin raportointikausi alkoi toden teolla suurten pankkien tulosjulkistuksilla perjantaina. 

JPMorgan Chasen liikevaihto ja osakekohtainen tulos ylittivät konsensusennusteen. JPMorgan Chase teki 35,57 miljardin dollarin liikevaihdon ja 3,57 dollarin osakekohtaisen tuloksen. Konsensusennusteet olivat 34,30 miljardin dollarin liikevaihto ja 3,07 dollarin osakekohtainen tulos. 

JPMorgan Chasen liiketoimintaa tuki korkojen nousun ansiosta vahvistuneet korkokatteet. Pankin korkokate nousi 48 prosenttia ja oli 20,3 miljardia dollaria.

Toisaalta luottotappiovaraukset kasvoivat peräti 49 prosenttia viime vuoden kolmannesta kvartaalista ja olivat 2,3 miljardia dollaria loka-joulukuussa. Luottotappiovarauksien kasvaminen indikoi, että JPMorgan Chase odottaa taloussyklin heikentyvän.

JPMorgan Chasen perusskenaarion mukaan Yhdysvallat ajautuu lievään taantumaan vuoden neljännellä kvartaalilla. Pankin toimitusjohtaja Jamie Dimon totesi perjantaina, että Yhdysvaltain talous on tällä hetkellä vahva. Kiitos siitä kuuluu yritysten ja kuluttajien hyvälle taloustilanteelle. 

Dimon kuitenkin muistutti, että sodan kokonaisvaikutuksia ei vielä tiedetä. Energian ja ruoan tarjonta on haavoittuvaa ja korkea inflaatio heikentää ostovoimaa. Lisäksi rahapolitiikan kiristäminen on riski sijoitusmarkkinoilla.

JPMorgan Chase ohjeistuksen mukaan pankin korkokate on 73 miljardia dollaria vuonna 2023. Ohjeistuksen perusteella korkokate heikkenisi viime vuoden neljännen kvartaalin tasolta. Pankki arvioi, että sen kustannukset nousevat palkkainflaation, rekrytointien ja teknologiainvestointien myötä 81 miljardiin dollariin. Viime vuonna kustannukset olivat 75,9 miljardia dollaria.

JPMorgan Chasen osake päätyi perjantaipäivän päätteeksi 2,52 prosenttia plussalle.

Bank of American perusskenaario on lievä taantuma

Myös Bank of America raportoi perjantaina neljännen kvartaalin tuloksen. Pankki teki 24,66 miljardin dollarin liikevaihdon ja 85 sentin osakekohtaisen tuloksen. Analyytikoiden konsensusennuste oli 24,33 miljardin liikevaihto ja 77 sentin osakekohtainen tulos.

Pankin korkokate vahvistui JPMorgan Chasen tavoin korkeamman korkotason ansiosta. Korkokate nousi 29 prosenttia vertailukaudesta ja oli 14,7 miljardia dollaria. Bank of America ohjeisti, että korkokate kuitenkin heikkenee vuoden ensimmäisellä kvartaalilla.

Pankin investointipankkiliiketoiminnan palkkiotuotot laskivat peräti yli 50 prosenttia vertailukaudesta ja olivat 1,1 miljardia dollaria.

Bank of American luottotappiovaraukset kasvoivat 1,1 miljardiin dollariin. Vertailukaudella ne olivat -0,5 miljardia dollaria.

Bank of American toimitusjohtaja Brian Moynihanin mukaan pankin perusskenaariossa Yhdysvallat ajautuu lievään taantumaan.

Bank of American osake kallistui perjantaina 2,20 prosenttia.

Wells Fargon ja Citigroupin tulokset laskivat vertailukaudesta

Myös amerikkalaispankit Wells Fargo ja Citigroup raportoi perjantaina. Wells Fargon liikevaihto oli 19,66 miljardia dollaria, kun analyytikoiden konsensusennuste oli 19,98 miljardia dollaria. Osakekohtainen tulos oli 67 senttiä, kun se vertailukaudella oli 1,38 dollaria. 

Wells Fargon tulosta heikensi laki- ja sääntelykustannuksista aiheutuneet 2,8 miljardin dollarin tappiot. Lisäksi suhteessa vertailukauteen tulos heikentyi kasvaneiden reservien sekä asuntolainaliiketoiminnan hiipumisen vuoksi. Wells Fargo vetäytyi vastikään asuntolainamarkkinoilta, joskin se tarjoaa yhä asuntolainoja nykyisille asiakkailleen.

Citigroupin liikevaihto oli 18,01 miljardia dollaria neljännellä kvartaalilla. Analyytikoiden konsensusennuste oli 17,90 miljardia dollaria. Pankki teki 1,10 dollarin osakekohtaisen tuloksen ilman divestoinnin vaikutusta. Analyytikot odottivat 1,18 dollarin osakekohtaista tulosta.

Citigroup lisäsi myös luottotappiovarauksia epävarman taloustilanteen vuoksi. Ne kasvoivat 35 prosenttia edellisestä kvartaalista ja olivat 1,85 miljardia dollaria.

Wells Fargon osake kallistui perjantaina 3,28 prosenttia. Citigroupin osake päätyi 1,69 prosenttia plussalle.

Perjantaina raportoineista pankeista erityisesti JPMorgan Chasen osake on kallistunut vahvasti viime kuukausina.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös