Indikaattorit

Ekonomisti: ”Ostovoimaan helpotusta loppuvuonna”

Palkansaajien ostovoima on romahtanut historiallisen nopeasti. Ensi vuonna ostovoima lähtee kuitenkin nousuun, ennustaa Nordean ekonomisti.

Työllisyys kohenee tasaisen varmasti ja nimellisansiot nousevat. Samalla kuitenkin palkan ostovoima on romahtanut poikkeuksellisen nopeasti ja jyrkästi.

Palkkojen ostovoiman muutoksesta kertoo reaaliansioiden kehitys. Reaaliansioihin vaikuttaa myönteisesti nimellisansioiden nousu ja negatiivisesti yleinen hintatason nousu.

Palkansaajien reaaliansiot laskivat Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 eniten yli 60 vuoteen.

Viimeksi reaaliansiot laskivat vuotta 2022 enemmän vuonna 1957, jolloin laskua oli 7,5 prosenttia. Tarkastellulla 70 vuoden ajanjaksolla reaaliansiot laskivat vain neljänä vuonna noin neljä prosenttia tai sitä enemmän. Muina kuutena vuotena, jolloin reaaliansiot supistuivat, jäätiin noin 0,5–1,5 prosentin lukemiin.

Reaaliansioiden nopea romahdus johtuu korkeasta inflaatiosta. Tilastokeskuksen laskema kuluttajahintojen vuosimuutos oli joulukuussa 9,1 prosenttia. Marraskuussa inflaatio oli myös 9,1 prosenttia. Vuoden 2022 keskimääräinen inflaatio oli 7,1 prosenttia. Tällaiset lukemat ovat 2000-luvulla poikkeuksellisen korkeita.

Kuluttajahintojen kiihtynyt nousuvauhti on heikentänyt palkansaajien reaaliansioiden kehitystä selvästi tämän vuoden aikana. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan palkansaajien reaaliansiot laskivat 4,4 prosenttia vuonna 2022.

Palkansaajien ja kuluttajien kannalta näkymät tästä eteenpäin ovat kuitenkin lohdullisempia.

Nordean ekonomisti Juho Koistiainen kertoo artikkelissaan, että palkkojen odotetaan nousevan tänä vuonna viime vuosia nopeammin. Samalla sähkön hinta maltillistuu tämän vuoden aikana ja valtion sähkötuet tuovat helpotusta suurien sähkölaskujen kanssa kamppaileville.

”Inflaation odotetaan kokonaisuudessaan hidastuvan selvästi tänä vuonna, kun energian lisäksi myös kuljetuskustannukset ovat halventuneet ja pullonkaulat globaalissa tuotannossa helpottaneet”, Koistiainen toteaa.

Nordea ennustaa Suomen koko vuoden inflaation olevan 5,0 prosenttia ja laskevan edelleen melko reippaasti ensi vuonna, 1,7 prosenttiin.

Nordea odottaa reaaliansioiden laskun päättyvän tänä vuonna ja ensi vuonna päästään takaisin normaaliin maailmaan, jossa palkat nousevat hintoja nopeammin.

Koistiaisen mukaan korkojen osalta tilanne ei kuitenkaan näytä helpottavan tänä vuonna. 12 kuukauden euriborin Nordea odottaa pysyvän yli 3,0 prosentissa loppuvuonna.

”Tämä tarkoittaa kotitalouksien korkomenojen nousua yli 5 prosenttiin tuloista. Niin kuluttajat, yritykset kuin valtiokin joutuvat nyt sopeuttamaan kulujaan korkeamman korkotason oloihin pysyvämmin”, Koistiainen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös