Talouden trendit

Enkelisijoittajan tuottohaarukka on suuri – tuotto voi olla nolla tai satoja prosentteja

Enkelisijoittaja ei kaihda riskejä. Sijoituksista keskimäärin kolmannes menee nollille.

FiBANin vt. toimitusjohtaja Annukka Mickelsson
FiBANin vt. toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Vuonna 2022 bisnesenkelit sijoittivat 37 miljoonaa euroa 248 kasvuyritykseen. Tiedot käyvät ilmi Suomen enkelisijoittajaverkosto FiBANin vuosittaisesta jäsenkyselystä, johon vastasi 450 yksityissijoittajaa FiBANin 670 jäsenestä.

Finnish Business Angels Network FiBANin vuosittaisen jäsentutkimuksen avulla voidaan seurata enkelisijoitusten kehittymistä ja vaikutusta.

“Vastaaminen on vapaaehtoista, mutta enkelisijoittajat ovat kiinnostuneita sijoitustensa yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Tavoitamme heistä merkittävän osan, vaikka osa Suomessa tehdyistä enkelisijoituksista jää myös FiBANin keräämän datan ulkopuolelle,” FiBANin vt. toimitusjohtaja Annukka Mickelsson kertoo.

Suurempia kierroksia – lähes puolet uusille yrityksille

Enkeleiden aktiivisuus ei ole juurikaan laskenut. Sijoituskierroksen mediaanikoko nousi edellisvuoden 250 000 eurosta 290 000 euroon ja sijoituskierroksia oli 791. Lähes puolet sijoituksista tehtiin uusiin yrityksiin.

“Suomessa kiinnostus uusiin yrityksiin on selkeästi elpynyt koronan jälkeen, vaikka maailmanlaajuisesti aloittavien yritysten rahoitus on pudonnut ennätysluvuista puoleen,” FiBANin hallituksen puheenjohtaja Kim Väisänen kertoo.

Mediaanisijoituksen koko pysyi vuoden 2021 tasolla 20 000 eurossa. Vajaa kymmenen prosenttia FiBANin enkelisijoittajista tekee puolet kaikista verkoston kautta tehdyistä sijoituksista. He ovat niin kutsuttuja superenkeleitä, joiden sijoitukset ovat sadoista tuhansista miljooniin euroihin kerrallaan.

Tyypillisellä enkelisijoittajalla on usein johtajataustaa, myös omasta yrityksestä. Enkelit ovat kasvuyritysten ensimmäisiä tukijoita.

Kuva: Finnish Business Angels Network FiBAN.

“Enkelisijoittajien osaaminen pohjautuu johtamisen ja yritystoiminnan kehittämisen laajaan kokemukseen ja näihin liittyviin verkostoihin sekä tahtoon kehittää yrityksiä itseään. Siksi enkelisijoittajat ovat haluttuja kumppaneita aloittaville yrittäjille,” FiBANin vt. toimitusjohtaja Annukka Mickelsson kertoo.

Ammattimaista enkelisijoittamista tuetaan FiBANissa esimerkiksi koulutuksin.

“Enkelisijoittaminen alkaa usein pienemmillä summilla. Kokemuksen karttuessa aiemmin kertynyttä varallisuutta sijoitetaan uudelleen kasvuyrityksiin. Ammattimaisesti sijoittavat enkelit ovat koko startup-ekosysteemin kannalta merkittäviä,” Mickelsson painottaa.

Korkean riskin sijoittamista: puolet yritysostoja ja kolmasosa konkursseja

Exitien eli irtautumisten määrä laski loivasti vuoteen 2021 verrattuna, jolloin niitä tehtiin ennätykselliset 168. Vuonna 2022 exitejä tehtiin 122, joista puolet oli yritysostoja ja yksi kolmasosa konkursseja. Konkurssien määrä pysyi edellisvuoden tasolla.

“Yleensä enkeleiden sijoitukset ovat pitkäjänteisiä sitoumuksia, joita tulisi tarkastella pidemmällä aikajaksolla, eikä niinkään yksittäisten vuosien perusteella. Enkelit seisovat yrittäjien rinnalla vaikeinakin aikoina. Olemme startupin matkassa jopa vuosikymmenen ajan,” Väisänen sanoo.

“Exitit ovat muuttuneet, sillä erilaisista optiojärjestelmistä on tullut yleisempiä suurissa yrityskaupoissa. Johto halutaan yhä useammin pitää mukana transformaatiossa,” Mickelsson lisää. 

Startup-sijoittamisen tuotto-odotushaarukka on erittäin laaja esimerkiksi osakesijoittamiseen verrattuna. Korkean tuoton exitit ovat kuitenkin harvinaisia, mutta yksittäinen voi olla jopa satakertainen.

“Noin kolmannes sijoituksista menee yleensä nollille, mutta joissain tapauksissa voi sijoituksen arvo moninkertaistua. Verojen jälkeen tuotot sijoitetaan monesti uudelleen startup-yrityksiin,” Mickelsson toteaa.

Alkuvuoden korkeat kasvuyritysten valuaatiot näkyivät sijoitusten kannattavuuden hetkellisenä nousuna.

“Alkuvuodesta valuaatiot olivat korkeita ja silloin tehtiin tavallista suurempia exitejä. Nämä nostivat irtautumistenkin arvot hetkellisesti ylös,” Mickelsson lisää.

Kommentoi
Ylös
>