Makrotalous

Syntyykö pankkikriisi? – lähes 190 pankkia vaarassa kokea SVB:n kohtalon

USA:ssa on kolme pankkia kaatunut lyhyessä ajassa. Ekonomistit varoittavat, että vaarassa on paljon useampi pankki. Silloin kyseessä olisi jo pankkikriisi.

Amerikkalaisen Silicon Valley Bankin (SVB) kaatuminen ravistelee pankkisektoria. Tämän mennessä on SVB:n lisäksi kaatunut kryptopankki Silvergate ja kryptoalan keskeinen toimija Signature-pankki, jonka viranomaiset ottivat haltuunsa sunnuntaina.

SVB:n ajautuminen maksukyvyttömyyteen on Yhdysvaltain historian toiseksi suurin pankkiromahdus.

Vaikeuksia on nyt Euroopassakin, kun perinteikkään sveitsiläisen jättipankki Credit Suissen tulos kääntyi tappiolliseksi viime vuonna. Pankin riskirahoitussijoitukset tuottivat isot tappiot, ja tänä vuonna tappio on syventynyt.

SVB:n kohtaloksi koituivat USA:n valtiolainat. Pankki sijoitti suuren osan ylimääräisestä likviditeetistä pitkiin joukkolainoihin ilman korkoriskin suojausta. Kun korot ovat nousseet voimakkaasti viimeisen vuoden aikana, ovat valtiolainojen markkina-arvot romahtaneet. Lisäksi SVB joutui kohtaamaan talletuspaon, kun suurimmalla osalla pankin talletuksista ei ollut talletusvakuutusta.

Korkojen nousu vahingoitti pankin sijoitusomaisuuden arvoa, erityisesti joukkovelkakirjojen. Tämän seurauksena pankki joutui turvautumaan pääoman korotukseen, koska monet startup-yritykset vetivät talletuksiaan pankista.

SVB:n oli siten myytävä joukkovelkakirjoja alennuksella, pääasiassa Yhdysvaltain liittovaltion velkakirjoja, kattaakseen nämä nostot. Korkojen nousu on vähentänyt olemassa olevien joukkovelkakirjojen arvoa. Myydessään näitä joukkovelkakirjapositioita SVB joutui siten kärsimään huomattavia tappioita.

Useita pankkeja vaarassa kaatua

Markkinoilla pelätään nyt, voiko myös muilla pienemmillä amerikkalaispankeilla olla samanlaisia ongelmia taseissaan. Jos tällaiset huolet leviävät tallettajien keskuudessa, saatetaan nähdä lisää talletuspakoja, kun tallettajat siirtävät varojaan turvallisempiin suuriin pankkeihin.

Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto kertoo, että USA:n keskuspankki Fed antaa pankeille lisärahoitusta, mikä saattaa riittää rauhoittamaan tallettajia.

Mitään ”rajoittamatonta talletusvakuutusjärjestelmää” ei Kivipellon mukaan kuitenkaan ole otettu käyttöön, joten on edelleen olemassa riski, että tallettajat päättävät siirtää talletuksia suurempiin ja turvallisempiin pankkeihin.

Lähes 190 muuta amerikkalaispankkia voi olla alttiina samantyyppiselle riskille, joka kaatoi Silicon Valley Bankin.

Uudessa Social Science Research Networkissa julkaistussa tutkimuksessa väitetään, että eri puolilla Yhdysvaltoja on 186 pankkia, jotka voivat kaatua, jos puolet niiden tallettajista vetävät nopeasti varansa pois pankista. Taloustieteilijät eivät nimenneet pankkeja, joiden he uskoivat olevan vaarassa.

”Laskelmiemme mukaan nämä pankit ovat varmasti vaarassa joutua maksukyvyttömiksi, ellei valtio puutu asiaan tai niiden pääomapohjaa vahvisteta”, ekonomistit kirjoittavat.

Jopa vakuutetuilla tallettajilla – eli niillä, joilla on pankissa enintään 250 000 dollaria – voi olla vaikeuksia saada käteisvarojaan, jos nämä pankit joutuvat samanlaiseen tilanteeseen kuin Silicon Valley Bank viikko sitten.

Vaikka vain puolet vakuuttamattomista tallettajista päättäisi vetää varansa pois, nämä 190 pankkia ovat vaarassa joutua vakuutetuille tallettajille maksukyvyttömäksi. Vaarassa on mahdollisesti 300 miljardin dollarin arvosta vakuutettuja talletuksia, ekonomistit laskevat.

Huolestuttavaa on myös se, että näillä pankeilla on merkittävä osa varoistaan korkoherkissä rahoitusvälineissä, kuten valtion joukkovelkakirjoissa ja asuntolainavakuudellisissa arvopapereissa. Näiden vanhojen, matalakorkoisten sijoitusten arvo laski jyrkästi, kun Yhdysvaltain keskuspankki nosti korkoja viime vuoden aikana.

Suursijoittaja varoittaa talouden romahdusvaarasta

Eräät suursijoittajat, kuten hedgerahastojohtaja Bill Ackman, vaativat kaikkien pankkitalletusten täydellistä vakuuttamista. Muutoin vaarana on laajalle leviävä pankkikriisi. Koska talletuksia oli syyskuussa 26,6 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria, kaiken vakuuttaminen olisi kuitenkin poikkeuksellista.

Ackman varoitti lauantaina pitkässä twiitissään talouden romahduksesta. Hänen mukaansa vakuuttamattomien talletusten asiakkaat aiheuttaisivat mammuttimaisen talletuspaon, ellei hallitus puutu asiaan ja takaa heidän varojaan.

Tallettajilla on jo nyt paineita siirtää käteisvaroja lyhytaikaisille rahamarkkinatileille, koska riskittömien rahamarkkinarahastojen tuotto on huomattavasti korkeampi kuin pankkitalletusten.

”Nämä nostot vievät likviditeettiä kunnallisista, alueellisista ja muista pankeista ja aloittavat näiden tärkeiden laitosten tuhoutumisen”, Ackman varoittaa.

Ackmanin mukaan antamalla SVB:n kaatua suojaamatta kaikkia tallettajia, maailma on havahtunut siihen, mitä vakuuttamaton talletus todella on – vakuudeton, epälikvidi saatava kaatuneelta pankilta.

2 kommenttia
 • Lauri aahonen sanoo:

  Pankkiirit kyllä osaa tuotot yksityistää veroparatiiseihin ja tappiot kansallista.
  Muuta eivät tunnu osaavankaan.
  Koronnostot seis.

 • Minnaliisa Kotavuopio sanoo:

  Aika lyhyesti kirjoititte tuosta Credit Suissen tapauksesta. Sveitsissä pidettiin hätäkokous viime viikonloppuna ja siellä päätettiin laittomasti (ilman omistajien äänestystä) myydä pankki USBlle murto-osalla (3.2 miljardia dollaria) markkina arvosta. Sveitsin valtio ymmärtääkseni auttoi asiassa…Eniten moisesta rikollisesta tempauksesta suuttui Saudi-Arabian kansallinen pankki, joka menetti MILJARDI DOLLARIA ! Eiköhän kannattaisi suomalaisillekin kertoa ihan rehellisesti, ettei tänne jää ainoatakaan pankkia pystyyn, kun Credit Suissenkin kaltainen mahtipankki romahti…

 • Ylös
  >