Sijoitusideat

Intian osakemarkkinat tarjoavat kovaa tuloskasvua

Sijoitusstrategin mielestä Intia on pitemmällä aikavälillä sijoittajalle yksi kehittyvien markkinoiden kiinnostavimpia kohdemaita.

Taj Mahal Intia
Taj Mahal, Intia.

Nordean sijoitusstrategi Hertta Alava käy pankin viikkokatsauksessa laajasti läpi Intian osakemarkkinoita.

Alavan mukaan Kiinan lukuisat haasteet, poliittiset riskit Brasiliassa ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan tekivät Intiasta kehittyvien markkinoiden turvasataman. Kuitenkin viime kuukausina Intian Mumbain pörssi on jäänyt kehityksessä muista jälkeen.

Yksi merkittävä syy Intian markkinoiden heikkoon kehitykseen on sijoitusstrategin mukaan Kiinan osakemarkkinoiden elpyminen marraskuusta lähtien.

”Monet kehittyvien markkinoiden rahastot ylipainottivat defensiivisenä pidettyä Intiaa vuosina 2021-2022, mutta alkoivat viime vuoden lopulla kääntää sijoituksiaan syklisemmille markkinoille Koreaan ja Taiwaniin sekä koronasta toipuvaan Kiinaan”, Alava toteaa.

Lisähaasteita sijoittajasentimentille on tuonut Adani Groupin ympärille alkuvuonna syntynyt kohu, joka jatkuu edelleen.

Adani Groupiin kuuluu kuusi intialaista pörssilistattua yhtiötä, joiden kurssit moninkertaistuivat vuosina 2020-2022 yritysten vahvojen kasvunäkymien innostaessa sijoittajia. Adani-yhtiöt omistavat muun muassa satamia, voimalaitoksia ja lentokenttiä.

”Amerikkalainen Hindenburg Research julkaisi tammikuun lopulla raportin, jossa Adania syytettiin kurssimanipulaatiosta sekä kirjanpidon vääristelystä. Adani-yhtiöiden kurssit romahtivat välittömästi”, Alava kertoo.

Mumbain pörssin kurssilaskun jälkeen Intian markkina saattaa tarjota sijoittajille nyt hyviä tuottonäkymiä.

Vaikka Intialle povataan aiempaa maltillisempaa talouskasvua, ovat sen kasvuluvut yhä tasolla, joista länsimaissa voi vain haaveilla.

”Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päivitti vastikään maailmantalouden kasvuennustettaan hieman alaspäin. Myös Intian kasvuennusteita laskettiin. Tälle vuodelle ennustetaan nyt 5,9 prosentin kasvua (aiempi ennuste 6,1 prosenttia) ja ensi vuodelle 6,3 prosentin kasvua (aiempi ennuste 6,8 prosenttia). Molemmat ennusteet ovat silti 2 prosenttiyksikköä enemmän kuin kehittyvien maiden kasvuennusteet keskimäärin”, Alava kertoo.

Intia on monen kehittyvän talouden tavoin kärsinyt korkeasta inflaatiosta pitkään. Viime viikolla julkaistiin maan maaliskuun inflaatioluvut ja inflaatio laski tavoitevyöhykkeelle 5,7 prosenttiin, kun edellinen lukema oli 6,4 prosenttia.

Alavan mukaan Intian keskuspankki yllätti markkinat kiirastorstaina pitäessään ohjauskoron ennallaan, vaikka markkinoilla odotettiin nostoa. Tämä oli Alavan mukaan positiivinen yllätys.

”Jos inflaatio ei kiihdy uudestaan, korkoja ei kenties enää nosteta, mikä olisi positiivista talouden ja markkinoiden kannalta.”

Intian osakemarkkinat ovat tyypillisesti olleet aina kalliimpia kuin kehittyvät markkinat keskimäärin. Sijoitusstrategin mukaan kuitenkin viime aikoina arvostuspreemio on jälleen supistunut, ja Intian arvostustaso on muuttunut houkuttelevammaksi.

Alavan mukaan Intia saattaakin nyt olla houkutteleva kohdemaa pitkäjännitteiselle sijoittajalle.

”Pidemmällä aikavälillä Intia on kehittyvien markkinoiden kiinnostavimpien maiden joukossa vahvojen kasvunäkymien ansiosta. Lyhyellä aikavälillä kehitystä on vaikeampi ennustaa, ja lähiviikot sijoittajien katseet ovat tuloskauden annissa.”

Alavan mukaan intialaisten yhtiöiden tuloskasvun odotetaan yltävän tänä vuonna 20 prosenttiin. Se on hänen mukaansa houkutteleva luku vuonna, jolloin monissa kehittyvissä sekä länsimaissa tuloskasvu jää nollan tuntumaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös