Raaka-aineet

Raakaöljyn hinta vahvassa nousussa – takaisku inflaatiotaistelulle

Kiinan kysyntä on suuressa roolissa raakaöljyn hintakehityksen kannalta.

Raakaöljyn hinta kallistui maanantaina peräti 6,3 prosenttia, koska öljyntuottajamaiden järjestö ja sen liittolaiset, OPEC+, ilmoitti vapaaehtoisista leikkauksista öljyntuotantoon. Raakaöljylaatu Brent kallistui noin 85 dollariin barrelilta. Maaliskuun aikana sen hinta kävi alimmillaan pankkikriisin ja taantumahuolien vuoksi reilussa 71 dollarissa barrelilta.

Raakaöljyn hinta on nyt kutakuinkin vuoden alun tasolla, mutta matalampi kuin viime vuonna. Raakaöljyn hinta kallistui vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla, mutta laski toisella vuosipuoliskolla. Brent-öljyn spot-hinta oli viime vuoden aikana keskimäärin 100 dollaria barrelilta ja korkeimmillaan yli 125 dollaria barrelilta.

Analyytikot eivät usko 100 dollarin barrelihintaan lähitulevaisuudessa, sillä talouskasvu on arvioiden mukaan hidastumassa. Raakaöljyn hinta laskee yleensä taantumassa.

Raakaöljyn suuri hinnanvaihtelu vaikeuttaa keskuspankkien työtä korkean inflaation torjumiseksi, koska raakaöljyn hinta vaikuttaa kuluttajatuotteiden, kuten polttoaineiden hintaan.

Hintakehitys riippuu jatkossa monista tekijöistä, esimerkiksi globaalista kysynnästä ja pankkikriisin riskistä. Tarjontapuolella suuressa roolissa on se, että kuinka paljon tuottajamaat käytännössä toteuttavat leikkauksia. OPEC+ ilmoitti, että vapaaehtoinen öljyntuotannon leikkaus olisi 1,66 miljoonaa barrelia päivää kohti. Sen on määrä alkaa toukokuussa ja päättyä vuoden lopussa.

Morgan Stanleyn pääraaka-ainestrategi Martijn Rats kommentoi, että OPEC teki päätöksen säilyttääkseen asemansa. Jos raakaöljyn kysyntä olisi ollut vahvaa, niin järjestöllä ei olisi ollut syytä ehdottaa tuotannon leikkaamista. Se myös osoittaa, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman antaa enemmän jalansijaa kansalliselle energiapolitiikalle. OPEC on rajoittanut tuotantoa viime marraskuusta lähtien, vähäisin hintavaikutuksin. Pienien tuottajamaiden, kuten Nigerian ja Brasilian, öljyntuotannon kasvu lisäsi raakaöljyvarastoja viime vuoden lopulla.

Standard Chartered -pankin Paul Horsnell arvioi, että OPECin suunnittelemat leikkaukset ovat riittävän suuria poistaakseen ylimääräiset raakaöljyvarastot. Hänen mukaansa Kiinan kysynnällä on nykytilanteessa suuri vaikutus raakaöljyn hintakehitykseen. Horsnell odottaa Kiinan kysynnän kasvavan 1,3 miljoonaan barreliin päivässä tänä vuonna. Sen myötä globaali kysyntä kasvaisi 100,8 miljoonaan barreliin päivässä ja raakaöljyn hinta nousisi 90 dollariin barrelilta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös