Talouden trendit

Alphabet julkisti AI Snapshot -ominaisuuden Googlen hakukoneeseen – markkinat innostuivat

Hakukonepalvelu Googlen emoyhtiö Alphabet yrittää nyt tosissaan kuroa umpeen kilpailija Microsoftin etumatkaa tekoälyn hyödyntämisessä.

Kuva: Maurizio Pesce.

Googlen emoyhtiö Alphabet esitteli keskiviikkona AI Snapshotin, lisäpalvelun Google-hakuun. I/O-kehittäjäkonferenssissa tehty ilmoitus esitteli yhtiön suunnitelman integroida generatiiviset tekoälytulokset suoraan Googlen hakutulosten päälle.

Microsoftin Bing-haku on omaksunut samankaltaisen lähestymistavan, jossa hakutulokset näyttävät samalla sivulla sekä tekoälyosion että perinteiset hakutulokset.

Ilmoitus on aiheuttanut melkoista kohua markkinoilla. Se johti Alphabetin osakkeen 4,1 prosentin nousuun.

Generatiivinen tekoäly on tekoälyn ala, joka keskittyy luomaan uutta ja alkuperäistä sisältöä. Se perustuu koneoppimisen ja neuroverkkojen käyttöön. Generatiiviset tekoälymallit voivat oppia olemassa olevista tietomassoista ja tuottaa uutta sisältöä, joka vastaa mallin oppimista malleista. Näitä malleja voidaan käyttää esimerkiksi kuvien, musiikin, tekstien ja videoiden generoimiseen.

Generatiiviset tekoälyominaisuudet eivät rajoitu pelkästään Google-hakuun. Alphabet on myös ilmoittanut ottavansa käyttöön uuden suuren kielimallin nimeltä PaLM 2 ja esitellyt generatiivisia tekoälyominaisuuksia koko tuotevalikoimassaan.

”Generatiivisen tekoälyn avulla otamme seuraavan askeleen. Rohkealla ja vastuullisella lähestymistavalla uudistamme kaikkia ydintuotteitamme, myös hakua”, Alphabetin toimitusjohtaja Sundar Pichai sanoi keskiviikon konferenssissa.

Googlen AI Snapshot on hakukonepalvelun uusi ominaisuus, joka integroi generatiivisia tekoälytuloksia suoraan hakutulosten päälle. Se näyttää avoimesta verkosta peräisin olevaa tietoa, jota voidaan vahvistaa linkkien avulla lähteisiin, kun tekoälyn luomia kappaleita ja lauseita klikataan. Ominaisuus on optimoitu mobiilikäyttöön, ja sen tarkoituksena on pikemminkin parantaa kuin korvata perinteisiä hakutuloksia. Palvelu on osa Googlen Search Labs -palvelua, ja se edellyttää uuden Search Generative Experience (SGE) -nimisen ominaisuuden valintaa.

Alphabetin osake koki hetkellisen kolauksen, kun se julkisti ChatGPT:n kilpailijan Bardin, minkä seurauksena osake putosi 9,0 prosenttia.

Markkinat näyttävät kuitenkin nyt reagoineen myönteisesti Alphabetin tekoälyaloitteisiin, ja sijoittajat osoittavat luottamusta yhtiön kykyyn jatkaa innovointia ja johtavaa asemaa tekoälyalalla. Viimeisen kuuden kuukauden aikana Alphabetin markkina-arvo on noussut lähes 16 prosenttia.

Aiemmin suvereenisti hakukonepalveluja hallinnut Google on joutunut kuitenkin kuin varkain haastajan asemaan, kun Microsoft tekin 10 miljardin dollarin investoinnin amerikkalaiseen tekoälytutkimusta tekevään tutkimusorganisaatio OpenAI:hin. OpenAi auttaa Microsoftin hakukonepalvelu Bingiä mullistamaan hakualgoritmit ja mahdollisesti syrjäyttämään Googlen markkinajohtajan paikalta.

OpenAI tunnetaan nopeasti suuren hypetyksen aiheeksi tulleesta ChatGPT-chatbotista. GPT on huippuluokan luonnollisen kielen käsittelymalli ja ChatGPT on siihen perustuva chatbotti, joka pystyy keskustelemaan ihmisen kanssa tekstin tai puheen avulla.

ChatGPT on kerännyt nopeasti huomiota yksityiskohtaisilla, sujuvilla ja selkeillä vastauksillaan lukemattomista eri aiheista.

OP Ryhmän ekonomisti Olavi Kurola kommentoi Googlen uusien tuotteiden esittelyä Twitterissä.

”Google esitteli eilen laajasti uusia tuotteita, tekoälypäivityksiä ja syvempiä integraatioita hakuunsa ja workspace appeihin. Alphabetia ei kannata aliarvioida”, Kurola toteaa.

Kommentoi
Ylös
>