Makrotalous

Euroalueen inflaatio hidastui – koronnostoja silti luvassa

Saksa on teknisessä taantumassa.

Euroalueen inflaatio tasoittui odotettua enemmän toukokuussa Eurostatin julkaiseman alustavan tilaston mukaan. Kuluttajahinnat nousivat 6,1 prosenttia vuodessa ja pysyivät kuukausivertailussa huhtikuun tasolla. 

Euroopan keskuspankin tarkasti seuraama pohjainflaatio oli niin ikään ennusteita matalampi, 5,3 prosenttia vuodessa ja 0,2 prosenttia kuukaudessa. Pohjainflaatiossa ei ole mukana ruoan ja energian hintoja.

Euroalueen inflaatio on hidastunut viime kuukausien aikana. Inflaatio oli vielä lokakuussa 10,6 prosenttia. Pohjainflaation huippu, 5,7 prosenttia, on tähän mennessä nähty maaliskuussa.

Ruoan, alkoholin ja tupakan hinta kallistui vuositasolla eniten, 12,5 prosenttia. Myös energia-alan ulkopuolisen teollisuuden hyödykkeiden hinnat sekä palveluiden hinnat nousivat merkittävästi, 5,8 prosenttia ja 5,0 prosenttia vuodessa. Sitä vastoin energiatuotteiden hinnat laskivat 1,7 prosenttia vuodessa.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Chistine Lagarde arvioi tuoreita tilastoja. Hänen mukaansa vielä ei ole riittäviä todisteita siitä, että inflaation huippu olisi takana. Lagarde lupaa lisää koronnostoja.

Euroopan keskuspankki tasapainottelee hidastuvan talouskasvun ja korkean pohjainflaation välillä. Euroalueen suurin talous, Saksa, on teknisessä taantumassa. Maan bruttokansantuote laski 0,3 prosenttia vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Viime vuoden neljännellä kvartaalilla bruttokansantuote supistui 0,5 prosenttia. 

Saksan bruttokansantuotteen kehitystä painoi korkeasta inflaatiosta johtunut yksityisen kulutuksen 1,2 prosentin lasku ensimmäisen kvartaalin aikana verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. Saksan valtion menot laskivat ensimmäisen neljänneksen aikana 4,9 prosenttia. Se johtui pääasiassa valtion rahoittamien Covid-19-toimenpiteiden, kuten rokotusten ja testausten, asteittaisesta lopettamisesta. Sitä vastoin investoinnit kasvoivat 2,8 prosenttia ja nettoviennin vaikutus bruttokansantuotteeseen kasvuun oli 0,7 prosenttiyksikköä positiivinen.

Euroopan keskuspankki keskittyy nykytilanteessa sen mandaatin mukaisesti hintavakauden saavuttamiseen. Sijoittajat ja ekonomistit odottavat, että keskuspankki nostaa kesäkuussa talletuskorkoa 25 korkopistettä eli 0,25 prosenttiyksikköä. Odotuksissa on vielä yksi tai useampi samansuuruinen koronnosto kesäkuun korkokokouksen jälkeen. Sitten talletuskorko olisi vähintään 3,75 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>