Arvo-osakkeet

Viking Line elpyy odotuksia vauhdikkaammin

Viking Line arvioi tuloksen ennen veroja olevan huomattavasti edellisvuotta parempi.

Viking Linen uusi ”ilmastoviisas” Viking Glory –alus seilasi Suezin kanavan läpi tammikuussa ja aloitti liikennöinnin Turku – Maarianhamina – Tukholma -reitillä maaliskuussa. Suosio on ylittänyt yhtiön odotukset. Kuva: Viking Line

Vuosi 2022 oli edellisen vuoden tapaan Viking Linelle poikkeuksellinen. Pandemian takia toimintaympäristö oli aluksi erittäin epäsuotuisa siihen liittyvine taloudellisine seurauksineen. Helmikuun lopusta alkaen Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheutti kohtuuttoman korkeita polttoaineen hintoja ja epävarmuutta markkinoilla.

Samaan aikaan matkojen kova kysyntä alkoi uudelleen – erityisesti lähialueille.

Lokakuussa yhtiö myi Amorellan ja joulukuussa sopi Rosellan myynnistä. Maaliskuussa uusi ilmastoviisas alus Viking Glory aloitti liikennöinnin.

Yhteensä Viking Linen laivoilla matkusti lähes viisi miljoonaa matkustajaa vuonna 2022, mikä oli 114 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Myötätuuli on jatkunut tänäkin vuonna.

Kova tulosparannus

Varustamokonserni julkisti perjantaina toisen kvartaalin tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto oli 132 miljoonaa euroa huhti-kesäkuussa. Myynti jäi hieman viime vuoden vertailukaudesta, jolloin se oli 141 miljoonaa euroa. Matkojen markkinakysyntä on ollut vuoden alusta lähtien kuitenkin huomattavasti suurempaa kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona, johon vaikuttivat pandemiaan liittyvät rajoitukset.

Sen sijaan tuloskehitys jatkui oikean suuntaisena, kun liiketulos nousi viime vuoden 10,1 miljoonasta eurosta 18,0 miljoonaan euroon. Tulos ennen veroja lähes kaksinkertaistui viime vuoden 7,6 miljoonasta eurosta 13,6 miljoonaan euroon.

Yhtiön palkka- ja työsuhde-etuuksien kustannukset vähenivät 3,3 prosenttia eli 1,0 miljoonaa euroa, ja liiketoiminnan muut kulut vähenivät 23,1 prosenttia eli 14,3 miljoonaa euroa. Näistä polttoainekustannukset vähenivät 47,6 prosenttia eli 12,4 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Jan Hanses kertoo, että yhtiön alkupuolisko on sujunut odotuksia paremmin, kohentaen koko vuoden ennustetta.

”Matkustaja- ja rahtimäärät ovat kasvaneet edelleen, vähemmistä aluksista huolimatta, ja suunniteltu hintataso on saavutettu. Polttoaineiden hinnat ovat laskeneet asteittain, mutta ne ovat edelleen hyvin korkeat verrattuna aikaan ennen pandemiaa ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa”, Hanses toteaa.

Viking Line luovutti tiistaina autolauttansa M/S Rosella uudelle omistajalle viime tammikuussa. Rosellan myynti merkitsi Viking Linen liikennöinnin päättymistä Maarianhaminan ja Kapellskärin välisellä lyhyellä reitillä. Toimitusjohtaja uskoo, että osa tämän reitin matkustajista on päättänyt matkustaa muilla yhtiön aluksilla Tukholmasta Ahvenanmaalle.

Vuodesta 2024 lähtien Viking Linen toiminta kuuluu päästökauppajärjestelmän piiriin. Tästä aiheutuu yhtiölle aiheutuu lisäkustannuksia, joita se voi keskipitkällä aikavälillä vain osittain kompensoida jatkamalla energiatehokkuustyötä.

”Riittävästi saatavilla olevia ja kaupallisesti perusteltuja fossiilittomia polttoaineita ei ole”, Hanses toteaa.

Viking Line nostaa näkymiään

Viking Linen aluksilla matkusti lähes 2,2 miljoonaa matkustajaa vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana.

”Käyttöaste on ollut hyvä kaikilla aluksilla. Turun, Ahvenanmaan ja Tukholman välillä liikennöivillä Viking Gracella ja uudella Viking Glorylla on ollut runsaasti matkustajia. Markkinaosuutemme tällä reitillä oli yli 73 prosenttia vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana”, Hanses toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan vuoden 2023 ensimmäinen puolisko on ollut erittäin vahva, vaikka Rosellan myynnin vaikutus tulokseen jätettäisiin huomiotta. 

Viking Linen hallitus on päättänyt muuttaa toimintavuoden 2023 tulosnäkymiä. Edellyttäen, että energian hinnat säilyvät nykyisellä tasolla, Viking Linen hallitus arvioi tuloksen ennen veroja olevan huomattavasti edellisvuotta parempi.

Aiemmin kesäkuussa yhtiö oli arvioinut, että mikäli energian hinnat säilyvät nykyisellä tasolla, Viking Linen tulos ennen veroja on edellisvuotta parempi.

Kommentoi
Ylös
>