Kasvuosakkeet

Kempowerin osakekaupoissa käy kova pyöritys – osakekurssi ampaissut jo yli 600 prosenttia

Pörssiraketti Kempowerista on kehkeytynyt rahastojen pelikenttä.

Kempower

Etenkin kotimaiset suurehkot sijoittajat ovat vinhaan tahtiin myyneet ja sitten taas vauhdilla ostaneet takaisin Kempowerin osakkeita. 

Omaisuudenhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo käyttää Kempowerin vauhdikkaasta osakekaupasta tunnettua pörssislangin ilmaisua FOMO eli Fear of Missing Out, pelko että jää saamatta jotain. 

Yhtiön osake on noussut 141 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana ja yli 600 prosenttia vuoden 2021 listautumisesta. Kattoa ei ole toistaiseksi tullut vastaan. 

”Sijoittajat, kuten etenkin kotimaiset rahastot ovat välillä myyneet ja sitten taas ampaisseet ostamaan Kempoweria syystä, etteivät vaan jää sijoittajina paitsi yhtiön pörssikurssin noususta”, Angervuo viittaa FOMO-ilmiöön. 

Etenkin rahastojen ja ammattisijoittajien pyöritys Kempowerin osakkeilla tulee esiin siten, että Angervuon selvityksen mukaan yhtiön vapaan kierron alaiset osakkeet pyörähtivät vuonna 2022 kokonaan ympäri eli vaihtuivat sataprosenttisesti. 

”Kemppien suvun kirstussa on 68 prosenttia Kempowerin osakkeista. Jos Kemppien osakkeita ei lasketa mukaan, niin vuoden 2023 tammi-elokuussa 55,8 prosenttia osakkeista pyörähti ympäri eli vaihtoi omistajaa ”, toteaa Angervuo ja pitää osakkeiden ympäripyörähtelyä jopa historiallisena pörssiyhtiöistä. 

Vaihto suuri, mutta omistajat samoja   

Vaikka vaihto on pysynyt suurena, keskimäärin vain noin 33 prosenttia osakkeiden määrästä on aidosti vaihtanut omistajaa, Angervuo kertoo. Siis piiri pieni pyörii Kempowerin osakkeiden kaupankäynnissä.

”Samat ammattisijoittajat ovat siten paljolti sekä myyjiä että ostajia Kempowerin osakkeiden kaupankäynnissä. Osakkeiden ympäripyörähtely noussee sataan prosenttiin myös kuluvalta vuodelta”, Angervuo arvioi. 

Kempowerin omistus on keskittynyt Kemppien suvun ohella suurille rahastoille, kuten Evlille, Nordean rahastolle, Varmalle ja Ilmariselle, Heikki Herlinin Heikintorpalle.

Kempeille ja rahastoille kuuluu yhteensä noin 77 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä. Esimerkiksi Varma on ostanut ja Ilmarinen myynyt Kempoweria. 

Neljä suurinta rahastoa omistavat noin puoli miljoonaa osaketta eli noin kahdeksan prosenttia osakkeista. 

Kotitaloudet eli yhteensä lähes 28 000 piensijoittajaa omistivat vuoden 2021 lopussa kaikista Kempowerin 55,5 miljoonan osakepotista noin 3,77 miljoonaa osaketta eli noin seitsemän prosentin siivun.   

Hallintarekisteröidyt omistajat pitävät nyt salkuissaan noin 4,4 prosenttia eli 2,43 miljoonaa Kempowerin osaketta.

Piensijoittajat huutolaisina

Kempower meni 5,74 euron antihinnalla pörssiin 14. joulukuuta 2021.

Yleisöannista uusia osakkeita tuli kokonaisuudessaan noin 1,4 miljoonaa. Koska yleisöannissa uusia omistajia tuli noin 34 000, tarkoitti se keskimäärin 41 osaketta yksittäistä piensijoittajaa kohden.

Lisäksi yleisöannista allokoitiin yhtiön hallituksen ja laajennetun johtoryhmän jäsenille niin, että henkilöä kohden allokoidaan enintään 8710 osaketta. Näitä sisäpiiriläisiä yhtiössä on 33 henkilöä. Mikäli nämä sisäpiiriläiset merkitsivät maksimaalisen määrän osakkeita, jäi yksittäiselle piensijoittajalle keskimäärin vain alle 190 euron sijoituspotti.

Eli piensijoittajat jäivät annissa ”huutolaisiksi”.

Pankkiiriliike Carnegie järjesti annissa Kempowerin osakkeita ulkomaisille sijoittajille, jotka tyhjensivät sitten salkkujaan noin 30 miljoonan euron voitolla Kempowerista pian listaamisen jälkeen.

”Piensijoittajat ovat pysyneet paljolti sivussa nykyisestä kaupankäynnistä. Kun Kempowerin osake on 45 euroa, niin noin 150 euron sijoitus on noussut noin tuhannen euron tasolle”, Angervuo laskee. 

Onko Kempower menossa Helsingin pörssin päälistalle?

Kempin omistajasuvun arvon osuudeksi voi Kempowerin noin 45 euron kurssitasolla laskea noin 1,7 miljardiksi euroksi latauslaitteiden yhtiöstään. 

Pörssipiirit eivät ole toistaiseksi spekuloineet Kemppien mahdollista jonkun sorttista osakkeiden myyntiä. 

Markkinaspekulaatioiden mukaan Kempower on menossa Helsingin pörssin päälistalle. Angervuo toteaa, että Kemppien mahdollinen osakkeiden myynti saattaa painaa Kempowerin osakekurssin laskuun, kuten kävi ankkuriomistajien myynnin jälkeen Harviassa, jossa suuret omistajat rahastivat yhtiön kurssihuipun aikana.   

Pörssiverrokkina Amerikan älyjätti 

Angervuo analysoi, että noin 45 euron osakekurssin tasolla Kempowerin sisään jo diskontattu noin miljardin euron liikevaihto ja 15 prosentin liikevoitto. 

Kempower pyrkii ennusteensa mukaan noin 240-270 miljoonan euron liikevaihdon euron kuluvalle vuodelle. 0peratiivinen liikevoitto asettunee noin 5-10 prosentin välille.

Kempowerin pörssiverrokiksi voi sijoittajille nostaa amerikkalaisen tekoälyjen prosessoreiden valmistajan Nvidian, jonka osakekurssi on ampaissut 383 prosenttia viimeisen 12 kuukauden aikana. 

Kempowerin osakekurssi on samalla aikajaksolla noussut 141 prosenttia, mutta Tesla on pudonnut noin neljä prosenttia miinukselle. 

Taulukko: Hannu Angervuo.

Kempowerilla on yhä korkein P/E-kerroin 

Sijoittajien tempoilevaa kaupankäyntiä Kempowerin osakkeilla voi osaltaan jäljittää yhdestä riskien ja tuotto-odotusten mittaajasta eli P/E-luvusta. Mitä alhaisempi P/E-luku on, niin sitä korkeampi tuotto on odotuksissa osakkeenomistajalle. 

”Amerikkalaisia yhtiöitä voi pitää Goljatteina ja Kempoweria Daavettina kasvuyritysten p/e-lukujen vertailussa”, Angervuo kuvailee. 

Kolmen yhtiön P/E-lukujen vertailussa Angervuo käyttää lähteinä Yahoofinance.com sivustoa ja Talouselämä-lehden kokoamia Factsetin ennusteita. 

Angervuo laskee ennusteista, että Kempowerin P/E-luvuksi vuodelle 2024 tulee elokuun kurssitasolla 50,4, Nividian 45,9 ja Teslan 54,7. 

Helsingin pörssin päälistan teollisuuden yhtiöiden p/e-luvuksi tulee vuoden 2024 ennusteilla keskimäärin noin 14. Nokian p/e-luku on noin 9.   

Kuplaa vai ei? 

Sulkeeko sitten Kempowerin osakekurssi sisäänsä kuplan?  

”Ennuste Kempowerin P/E-luvusta pitää sisällään riskin osakekurssin laskusta, mikäli liikevaihto ja kannattavuus jäävät yhtiön tavoitteista,” Angervuo toteaa. 

SalkunRakentajan heinäkuun lopun jutussa pohdittiin, että onko Kempowerin osakekurssissa enää mitään järkeä ja myöhemmin syyskuussa nostettiin esiin amerikkalaisten pörssiskeptikkojen spekulaatioita Nvidian pörssikurssin romahduksesta.

P/E-lukuja voi sijoittajille rinnastaa Kempowerin markkina- eli pörssiarvoin, joka oli elokuun lopussa 2,47 miljardia euroa yhtiön 44,50 osakekurssilla. Tulos oli 0,06 euroa per osake vuode 2022 tuloksella laskettuna.

Nvidian pörssiarvo oli yli tuhat miljardia euroa lähes 500 dollarin kurssitasolla ja Teslan 720 miljardia euroa 258 dollarin kurssitasolla. 

Nvidia teki viime tilikaudella 24,8 miljardin euron liikevaihdon ja 4,12 dollarin tuloksen per osake. Ja Teslan liikevaihto oli 75,5 miljardia euroa ja tulos per osake 3,33 euroa. 

Kommentoi
Ylös
>