Arvo-osakkeet

Kaivosyhtiö Endominesin kullantuotanto jyrkässä nousussa – silti osake matelee

Endominesin liiketoiminta nojaa vahvasti Pampalon kaivoksen kullantuotantoon, mikä on nyt voimakkaassa nousussa.

Kaivosyhtiö Endominesin Pampalon kaivoksen kullantuotanto tammi-syyskuussa 2023 kasvoi 78,5 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon vuonna 2022, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Tuotanto tammi-syyskuussa 2023 oli 317 kilogrammaa. Tuotanto heinä-syyskuun 2023 aikana oli 107 kilogrammaa, ja koko vuonna 2022 Endomines tuotti 268 kilogrammaa kultaa mikä vastaa 8061 unssia.

Vuoden kolmannen neljänneksen aikana tuotanto kasvoi yhtiön julkistaman strategian mukaisesti. Julkistetut tuotantoluvut perustuvat alustaviin tietoihin, lopulliset luvut voivat hieman muuttua sen jälkeen, kun kaikista asiakkaille toimitetuista eristä on saatu lopulliset määritykset.

Muutoksen tässä ilmoitettuun ei kuitenkaan odoteta olevan merkittävä. Yhtiön koko vuoden 2023 tuotannon odotetaan kasvavan 35–55 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Endomines tarkensi ohjeistusta 17. elokuuta ja arvioi tuotantomäärän olevan lähellä vaihteluvälin ylälaitaa.

”Tyytyväisenä voin todeta, että yhtiön kullantuotannon määrä kasvoi täysin suunnitelmamme mukaisesti. Pampalon tuotanto muodostaa liiketoimintamme perustan ja jatkamme edelleen aktiviteetteja tuotantotason jatkuvalle nostolle. Pampalon rikastamon kapasiteetti mahdollistaa tuotantomme kasvattamisen ilman merkittäviä lisäinvestointeja,” toteaa yhtiön toimitusjohtaja Kari Vyhtinen.

Tuleeko tulosennusteen nosto?

Endominesin tavoitteena on nostaa vuosittainen kullantuotanto 20 000 unssin tasolle Pampalossa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Yhtiön tuotannon kasvu on tammi-syyskuussa ollut nopeampaa kuin ohjeistus koko vuodelle ennustaa. Endomines panostaa neljännellä kvartaalilla myös ensi vuoden valmisteluihin, joka todennäköisesti laskee tuotantoa verrattuna kolmanteen kvartaaliin, arvioi Evli aamukatsauksessaan.

Evlin arvion mukaan lisäksi vertailukaudella vuoden 2022 viimeisellä kvartaalilla yhtiön tuotanto Pampalossa oli jo huomattavasti korkeammalla tasolla kuin vuoden 2022 alkupuolella.

Pankin näkemyksen mukaan on kuitenkin mahdollista, että Endomines nostaa ennustetta vielä loppuvuonna. Evli ei toistaiseksi tee muutoksia toisen vuosipuoliskon tuotantoennusteisiinsa.

Mahdollinen tuotantoennusteen nosto loppuvuonna on positiivinen ajuri osakkeelle, ja Evli näkee Pampalon kaivoksen kannattavuuden kehityksen erittäin tärkeänä yhtiölle, jota myös korkeammat tuotantovolyymit tukevat.

Endominesin positiivinen kehitys kullantuotannossa ei ole heijastunut yhtiön osakekurssiin.

Kuluvan vuoden aikana osakkeen kurssinoteeraus on laskenut 32 prosenttia alle 3,6 euron hintaan. Viimeisen kuukaudenkin aikana osake on tippunut 10,5 prosenttia.

Eikä edes kullan kohtuullisen vakaana pysynyt hinta tämän vuoden aikana ole antanut tukea osakkeelle.

Ei vielä näyttöä tuloksentekokyvystä

Yhtiö on viime vuodet ollut tappiollinen, joten sen on voitettava sijoittajien luottamus. Viime vuonna osakekohtainen tulos oli negatiivinen -1,9 euroa. Evli ennustaa tappion pienenevän tänä vuonna -0,6 euroon, eikä ensi vuoden ennustekaan lupaa vielä positiivista tulosta.

Endomines harjoittaa kaivostoimintaa Pampalon kaivoksella Ilomantsissa ja malminetsintätoimintaa Karjalan kultalinjalla Itä-Suomessa. Endomines omistaa myös oikeudet useisiin kultaesiintymiin Idahossa ja Montanassa Yhdysvalloissa, missä Endominesin tavoitteena on jatkaa kehitystyötä kumppanuussopimusten kautta.

Viime heinäkuussa yhtiö kertoi tehneensä merkittävän mineralisoituneen vyöhykkeen löydöksen Kuittilan alueelta Karjalan kultalinjalla.

“Malminetsintätiimimme osui napakymppiin. Emme ole aikaisemmin nähneet vastaavanlaista mineralisaatiota meille strategisesti tärkeällä Karjalan kultalinjalla. Hyvin korkean kultapitoisuuden lisäksi tutkimusalueella on erittäin korkea hopeapitoisuus, merkittävät pitoisuudet lyijyä, sinkkiä, molybdeeniä ja jopa lupaavan pitoisuus kuparia”, kertoi toimitusjohtaja Vyhtinen.

Vyhtisen mukaan mineralisaatio sijaitsee lähellä maanpinnan tasoa mikä helpottaa jatkotutkimuksia ja siten nopeuttaa mahdollista tuotannon aloitusta alueella.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös