Kasvuosakkeet

Ponsselta tulosvaroitus – Venäjän synkkä varjo näkyy yhä liiketoiminnassa

Ponsse joutuu jatkossa toimimaan aiempaa vähemmän kannattavilla markkinoilla.

Ponsse
Kuva: Ponsse Oyj.

Metsäkonevalmistaja Ponsse antoi tulosvaroituksen. Yhtiö laskee ohjeistustaan vuodelle 2023. Ponsse arvioi euromääräisen liikevoiton vuonna 2023 pysyvän samalla tasolla kuin jatkuvien toimintojen liikevoitto vuonna 2022, jolloin se oli 46,6 miljoonaa euroa.

Aiemmin tänä vuonna julkaistuissa tilinpäätös- ja osavuosikatsauksissaan yhtiö oli arvioinut euromääräisen liikevoiton olevan vuonna 2023 hieman suurempi kuin jatkuvien toimintojen liikevoitto vuonna 2022.

Yhtiön mukaan sitkeä inflaatio on vaikuttanut edelleen liiketoiminnan kannattavuuteen. LIsäksi heikentyvään sykliin mentäessä Ponssen kannattavuudessa näkyy Venäjän liiketoiminnan poistuminen ja organisaation kulurakenteen haasteet. Yhtiön liikevaihdon kasvu on tullut heikommin kannattavilta markkina-alueilta.

Kannattavuuteen on vaikuttanut yhtiön liikevaihtoa nopeampi liiketoiminnan kulujen kasvu ja Ponssen tytäryhtiön, Ponsse Latin American, operatiivisten haasteiden odotettua hitaampi parannus.

Metsäkoneyhtiön toimintaympäristö on muuttunut voimakkaasti vaikuttaen paljon yhtiön liiketoimintaan. Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainassa on pakottanut Euroopan Unionin ja Yhdysvallat reagoimaan, ja ne ovat asettaneet vahvat pakotteet Venäjää vastaan. Ponsse joutui keskeyttämään vuoden 2022 maaliskuun alusta alkaen kaiken myynnin ja viennin Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Samalla keskeytettiin paikallisen Venäjän tytäryhtiön OOO Ponssen toiminta. 

Vuonna 2021 Venäjä ja Aasia käsittivät 14,6 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Ponssen osake on tullut roimasti alas Ukrainan sodan alettua helmikuussa 2022.

Ponsse saattoi viime syyskuussa päätökseen OOO Ponssen koko osakekannan myynnin. Ponssen Venäjän liiketoiminta siirtyi venäläisyhtiö OOO Bisonin omistukseen, kun kaupan edellytykset täyttyivät ja kauppa sai paikallisten viranomaisten hyväksynnän.

Kaikki Ponssen tytäryhtiön, OOO Ponssen, toimitilat varaosavarastoineen ja huoltoautoineen ovat siirtyneet OOO Bisonin omistukseen ja henkilökunta OOO Bisonin palvelukseen. Ponssen kaikki Venäjän vienti- ja palvelutoiminnot ovat olleet keskeytyneitä vuoden 2022 maaliskuun alusta alkaen.

Metsäkonevalmistaja luokittelee kaupan kohteena olleet toiminnot myytäviksi omaisuuseriksi ja raportoi ne lopetettuina toimintoina. Yhtiö on raportoinut jatkuvia liiketoimintoja 9.8.2022 julkaistusta puolivuosikatsauksesta alkaen uuden liiketoimintarakenteensa mukaisesti. 

Yritysjärjestelyn tulosvaikutukset tullaan raportoimaan kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessa. Järjestelyn vaikutus lopetettujen liiketoimintojen tulokseen yhtiö arvioi olevan negatiivinen, mutta sillä ei ole vaikutusta yhtiön tulosohjaukseen. 

Ponsse tiedotti aikeistaan luopua Venäjän liiketoiminnoistaan vuoden 2022 kesäkuussa ja ilmoitti allekirjoittaneensa kauppakirjan koko OOO Ponssen osakekannan myynnistä samassa kuussa.

Uusia tilauksia Ponsse on saanut ensimmäisen puolivuotiskauden aikana 350 miljoonan euron arvosta, kun vuotta aiemmin uusia tilauksia tuli 397 miljoonan edestä.

Ponsse julkaisee kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen 24. lokakuuta.

Kommentoi
Ylös
>