Valuuttakurssit

Analyytikko: Euron arvo pehmenee

Euron ja dollarin väliseen vaihtosuhteeseen vaikuttaa myös Italian taloustilanne.

Euron vaihtosuhde dollariin nähden on jatkanut syksyn aikana heikentymistään. Valuuttapari on palaillut jälleen lähemmäs 1,05 dollarin lukemia.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi pankin aamukatsauksessa, että dollari on saanut uutta tukea turvasatamakysynnästä, kun Hamasin hyökkäys Israeliin on heiluttanut riskinottohalukkuutta.

Myös keskuspankeilla saattaa olla sormensa pelissä.

”Keskuspankkien puolella EKP on hyvin todennäköisesti lopettanut nostot ja korkohuippu jää neljään prosenttiin, jos yllätyksiä ei tule. Yhdysvalloissa Fed sen sijaan saattaa korkoa vielä kerran nostaa, mutta myös valtameren toisella puolella korkohuippu on lähellä”, von Gerich toteaa.

Euroalueen ja Yhdysvaltojen välinen kahden vuoden korkojen ero ei ole viime aikoina merkittävästi liikkunut. Pääanalyytikon mukaan puhtaasti korkoeroa katsomalla eurotaalan pitäisi olla hieman nykyistä korkeammalla.

”Vuoden lopulla myös Fedin koronnostot ovat todennäköisesti päättyneet, minkä tulisi suosia euroa ensi vuonna. Dollari on edelleen hyvin vahva, ja kun globaalit koronnostot päättyvät ja inflaatio maltillistuu, tulisi taalan palata hieman heikommaksi”, von Gerich ennustaa.

Euroopassa Italian vaikea taloustilanne on pysynyt pois etusivuilta, mutta Italian ja Saksan välinen korkoero on viime aikoina leventynyt. Siinä saattaa olla uusi huolenaihe eurotaloudelle, millä voi olla vaikutuksia euron ulkoiseen arvoon.

Euron vaihtosuhde suhteessa dollariin näyttää hämmästyttävän tarkasti seuraavan Italian ja Saksan pitkien velkakirjojen korkoeroa. Mitä korkeammaksi Italian ja Saksan välinen korkoero leviää, sitä heikompi on euron vaihtosuhde.

”EKP pystyy tarvittaessa hillitsemään Italian korkojen nousua esimerkiksi PEPP-jälleensijoitusten kautta tai tarvittaessa TPI-ohjelmalla. Korkeiden korkojen ja Italian suuren alijäämän myötä Italian velkakestävyys voi kerätä aiempaa enemmän huomiota, mutta EKP tuskin antaa huolien karata käsistä”, pääanalyytikko arvioi.

Merkittävin alasuuntainen riski eurolle olisi von Gerichin mukaan euroalueen taloussuhdanteen hiipuminen entisestään ja euroalueen tippuminen taantumaan. Euroalueella onkin merkkejä taloustilanteen vaikeutumisesta.

”Työmarkkinoilla sujuu edelleen hyvin, mutta ostopäällikköindeksit kertovat teollisuussektorin olevan taantumassa, ja myös palvelusektorin tilanne on viime kuukausina heikentynyt. Mikäli palvelusektorin heikko meno jatkuu, eurolle on vaikea povata suurempaa vahvistumista. Perusennusteessamme emme silti usko taantumaan ja odotammekin eurotaalan suuntaavan jatkossa korkeammalle.”

Lähikuukausina energiamarkkinoiden haastava tilanne voi silti tuoda ongelmia eurolle, von Gerich toteaa.

”Tänä vuonna tilanteen tulisi olla silti viime vuotta selvästi parempi, mutta esimerkiksi ennätyskylmä talvi muuttaisi tilanteen.”

Kommentoi
Ylös
>