Indikaattorit

Inflaatio laskee Suomessa ja euroalueella vauhdilla – ekonomisti: ”Osa kulutuskorista halpenee jo”

Jos korkomenoja ei huomioida, on inflaatio palannut jo alle kahteen prosenttiin.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli lokakuussa 4,9 prosenttia. Vuosi-inflaatio on laskenut kuukaudessa selvästi, kun syyskuussa inflaatio oli 5,5 prosenttia.

Lokakuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten asuntolainojen keskikoron, kulutusluottojen korkojen ja EU:n sisäisten ulkomaan valmismatkojen hintojen nousu. Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten sähkön, osakehuoneistojen ja omakotitalokiinteistöjen halpeneminen.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,3 prosenttia. Inflaation hidastuminen syyskuusta lokakuulle johtui muun muassa sähkön hinnan laskusta.

Kuluttajahintaindeksin pohjainflaatio oli 6,6 prosenttia. Pohjainflaatio ei sisällä ruoan ja energian hinnanmuutoksia, koska ne sisältävät muita hyödykeryhmiä enemmän lyhytkestoista hintojen vaihtelua.

Sähkön hintaindeksiä korjattiin alaspäin syyskuussa 2023. Korjauksella ei ole vaikutusta kuluttajahintaindeksin käyttöön. Indeksitarkistuksissa käytetään aina virallisia julkistettuja lukuja.

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli lokakuussa 2,9 prosenttia, kun syyskuussa se oli 4,3 prosenttia. Suomen vastaava inflaatio oli lokakuussa 2,4 prosenttia.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomauttaa, että lokakuun inflaatiossa peräti yli kolme prosenttiyksikköä selittyy asuntolainojen ja kulutusluottojen korkojen nousulla. Ilman näitä eriä vuosiinflaatio olisi vain 1,8 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaa, että ilman korkojen huomioimista inflaatio olisi lähes normaalilukemissa.

”Osa kulutuskorista halpenee jo”, Kuoppamäki muistuttaa.

Aktia Pankin pääekonomisti Lasse Corin muistuttaa kuitenkin, että inflaatio on edelleen Suomessa laaja-alaista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös