Yritysuutiset

Qt Group löi pöytään ennätysluvut – sijoittajat innostuivat

Qt Groupin kannattava kasvu jatkuu. Myös näkymät kuluvalle vuodelle ovat kirkkaat.

Ohjelistoyhtiö Qt Group antoi tulosvaroituksen tammikuun alussa. Siten yhtiön kasvuluvut olivat markkinoiden tiedossa. Tulosraportti aiheutti kuitenkin positiivisen yllätyksen, mikä johtunee positiivista kuluvaa vuotta koskevista näkymistä.

liikevaihdon kasvu, joka kasvoi loka-joulukuussa 15,4 prosenttia vertailukaudesta 59,3 miljoonaan euroon ja liikevaihto kasvoi vertailukelpoisin valuutoin 18,3 prosenttia.

Liikevoitto nousi viime vuoden 16,8 miljoonasta eurosta 23,9 miljoonaan euroon, joten kasvua viime vuodesta tuli siis yli 40 prosenttia.

Liikevaihdon kasvu oli analyytikoiden konsensusodotusten mukainen. Konsensusodotuksen mukainen 23 miljoonan euron liikevoitto osui myös lähelle toteumaa.

Kuva: Qt Group.

Vuoden 2023 viimeinen vuosineljännes oli liikevaihdon ja liikevoiton määrällä mitattuna yhtiön historian paras.

”Haasteista huolimatta Qt Groupin vuosi oli vallitsevassa markkinatilanteessa kokonaisuudessaan kohtuullinen ja näimme selkeää kasvua erityisesti suurempien kauppojen osalta. Kasvu on ollut vahvaa erityisesti autoteollisuuden, kulutuselektroniikan, turvallisuus-, puolustus- ja ilmailuteollisuuden ja teollisuusautomaation toimialoilla”, kertoo Qt:n toimitusjohtaja Juha Varelius.

Yhtiö julkaisi lokakuussa 2023 uuden, vuoteen 2027 ulottuvan kasvustrategian. Kasvustrategia keskiössä on monituoteyhtiöksi uudistuminen, Varelius kertoo.

”Olemassa olevien Qt Development -kehitys- ja suunnittelutyökalujen lisäksi olemme kehittäneet Qt Quality Assurance -tuoteportfoliota. Haluamme olla mukana asiakkaidemme tuotekehityksen laadunvarmistuksessa ja -testauksessa ensimetreiltä asti. Tarjoamme asiakkaillemme työkaluja, jotka ratkaisevat myös kaikkein monimutkaisimmat laadunvarmistuksen tarpeet, ja autamme heitä tekemään laadukkaampia ohjelmistoja entistä nopeammalla aikataululla ja pienemmillä kustannuksilla läpi koko tuotekehitysprosessin”, toimitusjohtaja kuvailee.

Yhtiön tekemät kasvuinvestoinnit, erityisesti myynnin ja tutkimus- ja tuotekehityksen organisaatioiden vahvistaminen näkyi selkeänä henkilöstömäärän kasvuna. Henkilöstömäärämme oli vuoden 2023 lopussa 775, mikä tarkoittaa 12,6 prosentin kasvua vuoden 2022 loppuun verrattuna.

Vareliuksen mukaan maailmantalouden tilanne ja kehittäjälisenssien mahdollinen painottuminen lyhyempiin sopimuksiin tuovat jatkossakin epävarmuutta Qt Groupin lyhyen aikavälin kasvunäkymiin.

Qt Group arvioi, että koko vuoden 2024 liikevaihto kasvaa vertailukelpoisin valuutoin 20-30 prosenttia edellisvuodesta ja että liikevoittomarginaali on 25-35 prosenttia vuonna 2024. Viime vuonna liikevaihdon kasvu oli 16 prosenttia ja liikevoittomarginaali oli 26,2 prosenttia.

Yhtiön osake on perjantaina noin kello 11.25 yli 14 prosentin nousussa.

Kommentoi
Ylös
>