Asunnot ja kiinteistöt

Lapin hiihtokeskuksissa mökkikysyntä on kovaa ja hinnat nousevat – Kittilä on vetovoimaisin

Mökkikauppoja solmittiin tammikuussa eniten Lapissa. Kovin vetovoima on Levin ja Ylläksen hiihtokeskuksilla.

Lappi Levi matkailu tunturi maisemat Suomi talvi

Koronan jälkeen Suomessa nähtiin alueellisesti aiempaa laajempaa mökkikauppabuumia. Tuo buumi on nyt tasoittunut. 

Hintataso tammikuun loma-asuntojen kaupoissa nousi tammikuussa selvästi edellisten kokonaisten vuosien keskiarvoon nähden, mutta noudattelee kauppasummien kokonaisarvoa tarkastellessa ajankohdan tyypillistä kehitystä. Keskimääräinen hinta oli 184 000 euroa ja mediaanihinta 118 000 euroa. 

Kuitenkin talven loma-asuntokaupassa näkyy hiihtokeskusten vetovoima, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa

Lapin suosio näkyy matkailutilastoissa.

”Levin ykkösasemaa vapaa-ajan viettokohteena eivät suhdanteet juuri heiluta. Tämän vuoden talvisesonkina tehdään Lapissa jälleen uusia matkailuennätyksiä, mikä nousee esiin myös kauppadatastamme. Kysyntä on kovaa ja hinnat nousevat, eli trendi menee siellä eri suuntaan verrattuna muuhun asuntokauppaan”, analysoi Viljamaa. 

Viljamaan mukaan Levin ja Ylläksen vetovoimaa vahvistaa merkittävästi lentoaseman läheisyys, mikä tekee lomakohteesta poikkeuksellisen saavutettavan.

Kuva: Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

”Keski-Euroopan turismi kasvaa edelleen, ja Kittilä on jopa Alppien lomakohteita paremmin saavutettavissa sekä hintatasoltaan huokeampi. Yhdistelmä korkeatasoisia talviurheiluaktiviteetteja ja poikkeuksellista luonnonrauhaa samassa paketissa on tulevaisuudessakin vahva vetovoimatekijä Suomelle ja Lapille”, Viljamaa luettelee.

Muun Suomen loma-asuntokaupan osalta tämä vuosi näyttää positiivisemmalta ja virkeämmältä kuin viime vuonna. 

”Loma-asuntokauppa keskittyy isoilta osin kesäkuukausille. Kun lumet sulavat ja jäät lähtevät, suomalaiset hamuavat mökeille, vesien äärelle ja luonnon rauhaan.”

Viljamaan mukaan korkojen tasaantuminen ja laskeva trendi vahvistaa mökkikaupan näkymiä tulevalle kesäkaudelle. Lappi, Järvi-Suomi sekä rantakohteet kiinnostavat vuodesta toiseen suhdanteista riippumatta, hän kertoo.

Kommentoi
Ylös
>