Yritysuutiset

Outokummulta jälleen tulosvaroitus poliittisten lakkojen vuoksi

Outokumpu alentaa tulosnäkymiään edellisestä tulosvaroituksesta, jonka se julkisti heti poliittisten lakkojen alettua.

Teräsyhtiö laskee jo toisen kerran kuluvan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen ohjeistustaan Suomen poliittisen lakon pidentymisen vuoksi. Yhtiö antoi edellisen tulosvaroituksen 11. maaliskuuta ja silloinkin syynä tulosvaroitukselle olivat Suomen poliittiset lakot.

Suomen poliittisen lakon alkaessa 11. maaliskuuta Outokumpu laski vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen ohjeistustaan ja arvioi oikaistun käyttökatteen olevan samalla tasolla tai laskevan vuoden 2023 neljännestä neljänneksestä. Tuolloin 14 päivän lakon aiheuttaman negatiivisen oikaistun käyttökatteen vaikutuksen arvioitiin olevan Outokummulle noin 40 miljoonaa euroa.

Suomen poliittisen lakon on ilmoitettu jatkuvan kolmannen viikon, ja lakon päättymistä on viivästetty 31. maaliskuuta asti. Tämän vuoksi Outokumpu laskee entisestään ohjeistustaan vuoden 2024 ensimmäiselle neljännekselle.

Yhtiö arvioi nyt oikaistun käyttökatteen laskevan vuoden 2023 neljännestä neljänneksestä, jolloin se oli 72 miljoonaa euroa.

Yhtiö arvioi seitsemän lisäpäivän lakon aiheuttama negatiivisen oikaistun käyttökatteen vaikutuksen olevan Outokummulle noin 25 miljoonaa euroa.

Yhteenlaskettu negatiivinen vaikutus kolmen viikon pituisesta poliittisesta lakosta Outokummun oikaistuun käyttökatteeseen on yhtiön arvioin mukaan noin 65 miljoonaa euroa, josta noin puolet odotetaan toteutuvan ensimmäisellä neljänneksellä ja noin puolet toisella neljänneksellä. Samasta syystä myös Outokummun ruostumattoman teräksen toimitukset laskevat hieman vuoden 2023 neljännestä neljänneksestä.

Suomessa suurin osa Outokummun ruostumattoman teräksen ja ferrokromin toiminnoista sekä Tornion satamasta ovat olleet suljettuina lakon alkamisesta lähtien. Lakko vaikuttaa epäsuorasti myös yhtiön toimintoihin muissa maissa sisäisten materiaalivirtojen kautta sekä Euroopassa että Amerikoissa.

Outokumpu korostaa, että poliittinen lakko on suunnattu Suomen hallitusta vastaan eikä liity Outokummun ja sen työntekijöiden välisiin suhteisiin.

Kommentoi
Ylös
>