Arvo-osakkeet

Rakentamisen ahdinko pitää Keskon pihdeissään

Keskon tuloskäänne riippuu rakentamisen suhdannekehityksestä.

K-Rauta Kesko rautakauppa

Keskon osakkeen arvosta on sulanut vuodessa yli 16 prosenttia. Kauppaketjun liikevaihto laski vertailukelpoisesti 3,7 prosenttia viime vuodesta.

Keskon syömähammas päivittäistavarakauppa on suhdannekestävää liiketoimintaa. Päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä 1,3 prosenttia. Myynti K-ruokakauppa-ketjuille kasvoi 1,2 prosenttia. Kespron foodservice-liiketoiminnan liikevaihdon kasvu loka-joulukuussa oli 4,9 prosenttia.

Yhtiön riippakivenä on viime aikoina ollut kuitenkin rakentamisen ja talotekniikan kaupan sekä rautakaupan mollivoittoinen kehitys.

Rakentamisen ja talotekniikan myynti laski loka-joulukuussa vertailukelpoisesti 13,4 prosenttia vertailuvuodesta rakentamisen heikon markkinan vuoksi. Rautakaupassa liikevaihto laski vertailukelpoisesti 17,8 prosenttia liikevaihdon laskiessa kaikissa toimintamaissa.

Keskon vertailukelpoinen liikevoitto oli kokonaisuudessaan loka-joulukuussa 170,5 miljoonaa euroa ja se laski 22 miljoonaa euroa vertailukaudesta.

Vuonna 2024 toimintaympäristö jatkuu yhtiön mukaan haastavana.

Keskon osakekurssi. Kuva: Koyfin.

Kauppakonserni arvioi liikevaihdon ja liikevoiton pysyvän kuitenkin hyvällä tasolla toimintaympäristön haasteista huolimatta. Yhtiö arvioi vuonna 2024 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 620-720 miljoonaa euroa, kun vuonna 2023 se oli 712 miljoonaa euroa.

Handelsbanken näkee Keskon ruokakaupassa positiivisia merkkejä.

”Elintarvikkeiden inflaatio on hidastunut merkittävästi, joten odotamme myös kuluttajien siirtymisen halvempien verrokkiyhtiöiden asiakkaiksi pysähtyvän vuoden alkupuolella. Siten odotamme Keskon ruokakaupan markkinaosuuden vakiintuvan etuajassa”, toteaa pankin analyytikko Nicklas Skogman.

Vaikka odotetut koronlaskut toteutuessaan piristävät kuluttajien mielialaa, näkee Handelsbanken vain rajallista potentiaalia B2B-rakennusliiketoiminnassa.

”Viimeisimpien tilastojen mukaan rakennusluvat laskivat Suomessa 28 prosenttia 12 kuukauden rullaavalla tasolla. Asuntoaloitukset laskivat vastaavasti 22 prosenttia. Nousevat korot vuodesta 2019 yhteensä 22 prosenttia nousseet rakennusmateriaalikustannukset painavat kysyntää alas”, analyytikko toteaa.

Kesko itse ennustaa rakentamisen ja talotekniikan kaupassa markkinan edelleen laskevan vuonna 2024.

”Suhdanne vaikuttaa eniten uudisasuntorakentamiseen, mutta muussa talonrakentamisessa, korjausrakentamisessa sekä infrarakentamisessa laskun ennakoidaan olevan pienempää. Suhdanteen ennakoidaan kääntyvän paremmaksi vuonna 2025. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan kannattavuuden arvioidaan jäävän vuodesta 2023, mutta pysyvän edelleen kohtuullisen hyvällä tasolla vuonna 2024”, yhtiö kertoi tilinpäätöstiedotteessaan.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Handelsbanken odottaa Keskolta 106 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa, mikä tarkoittaisi 16 prosentin laskua vuodentakaiseen verrattuna.

Pankin kolmen kuukauden suositus Keskon osakkeelle on pidä. Kolmen vuoden tavoitehinta on 23 euroa, mikä ylittää selvästi tämän hetken vajaan 17 euron kurssinoteerauksen.

Kommentoi
Ylös
>