Kasvuosakkeet

Nesteeltä tyly tulosvaroitus – uusiutuvien tuotteiden liiketoiminta kasvavissa vaikeuksissa

Nesteen uusiutuvien tuotteiden liiketoiminnan näkymiin on kohdistunut kasvavaa epätietoisuutta. Tulosvaroitus herättää uusia kysymysmerkkejä.

Tiistaina heitettiin kylmä rätti päin Nesteen osakkeenomistajan kasvoja.

Sijoittajat voivat odottaa keskiviikkona pörssin avauduttua selvää osakkeen laskua. Sen verran karu viesti tiistaina julkaistu tulosvaroitus on Nesteen uusiutuvien tuotteiden vaikeuksista.

Neste kertoo alentavansa vuoden 2024 vertailukelpoisen myyntimarginaalin ohjeistusta uusiutuvissa tuotteissa.

Päivitetyssä vuoden 2024 ohjeistuksessa yhtiö odottaa uusiutuvien tuotteiden koko vuoden 2024 keskimääräisen vertailukelpoisen myyntimarginaalin olevan vain 480-650 dollaria tonnilta. Aiemmin Neste oli odottanut myyntimarginaalin olevan 600-800 dollaria tonnilta.

Muilta osin Nesteen uusiutuvien tuotteiden ohjeistus sekä öljytuotteiden ohjeistus vuodelle 2024 pysyvät ennallaan.

Uusiutuvien tuotteiden odotettu marginaalien lasku on yksinkertaisesti suuri.

Kolaus analyytikoiden odotuksiin

Vara Researchin tietojen mukaan analyytikoiden konsensusennusteen mediaani uusiutuvien tuotteiden myyntimarginaalille on 643 dollaria tonnilta ja vaihteluväli 600-723 dollarin väliltä. Nyt julkistettu päivitetty marginaali jää siis selvästi konsensusodotusten alalaitaan. Analyytikoiden odotukset kertovat myös sen, etteivät sijoitusammattilaiset ole uskoneet Nesteen myyntimarginaaliennusteisiin edes ennen nyt julkistettua tulosvaroitusta.

Uusiutuvien tuotteiden myyntihintanäkymään on vaikuttanut Nesteen mukaan dieselin markkinahinnan lasku sekä biotikettien ja biopolttoainetodenteiden hintojen laskun jatkuminen Yhdysvalloissa toisen neljänneksen aikana. Samalla jäte- ja tähderaaka-aineiden hinnat ovat pysyneet vakaina. 

Täysin puun takaa tulosvaroitus tuskin sijoittajille tulee, sillä merkkejä yhtiön vaikeuksista uusiutuvissa tuotteissa on näkynyt jo aiemmin, ja osakekin on liukunut viimeisen kuukauden aikana lähes 17 prosenttia alaspäin.

Nesteen uusiutuvat tuotteet -segmentin vertailukelpoinen käyttökate laski tammi-maaliskuussa 242 miljoonaan euroon viime vuoden 415 miljoonasta eurosta. Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali jäi 562 dollariin tonnilta tammi-maaliskuussa, kun se vuosi sitten oli 945 dollaria. Ero on merkittävä.

Tulosraportti oli myrskyvaroitus

Toimitusjohtaja Matti Lehmus kertoi tulosraportin yhteydessä, että uusiutuvan dieselin markkinatilanne oli vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä selvästi edellisvuotista heikompi. Uusiutuvissa tuotteiden kannattavuuden heikkenemiseen vaikutti uusiutuvan dieselin selvästi heikentynyt markkina, Lehmus kertoo.

Jotain ongelmista uusiutuvissa tuotteissa lienee kertonut sekin, että yhtiön uusiutuvien tuotteiden liiketoiminnan johtaja ja johtoryhmän jäsen Katja Wodjereck jätti tehtävänsä ja jatkaa uraansa yhtiön ulkopuolella. 

Uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminta on Nesteelle kohtalonkysymys. Yhtiön kasvupanostukset kohdistuvatkin täysin uusiutuviin tuotteisiin, ja Nesteen tavoitteena on tuottaa pelkästään uusiutuvia polttoaineita 10 vuoden kuluttua.

Uusiutuvien tuotteiden on analyytikoiden konsensusennusteessa odotettu tuovan tänä vuonna 65 prosenttia yhtiön vertailukelpoisesta käyttökatteesta.

Kommentoi
Ylös
>