Arvo-osakkeet

Nesteen kärsimysten tie ei ota loppuakseen

Sijoittajien uskoa Nesteeseen koetellaan. Yhtiön tammi-maaliskuun tulosraportti oli selkeä pettymys.

Nesteen osake jatkaa edelleen laskua. Korkeimmillaan osake hinnoiteltiin tammikuussa 2021 yli 60 euroon. Nyt hinta on valunut 24 euroon.

Yksi syy Nesteen kurssilaskulle on se, että päästöoikeuskauppa heiluttaa uusiutuvien tuottajia Yhdysvalloissa tällä hetkellä rajusti. Lisäksi Nesteen kilpailijat rakentavat uutta uusiutuvien polttoaineiden tuotantokapasiteettia samalla, kun Neste kamppailee Singaporen tehdaslaajennuksen ongelmien kanssa.

Uusiutuvien polttoaineiden kysyntä on maailmalla kuitenkin suurta.

Uusien raaka-aineiden ja prosessien avulla uusiutuvien polttoaineiden tuotanto voi kasvaa merkittävästi yli 1 000 megatonniin öljyä vuoteen 2040 mennessä, mikä riittäisi korvaamaan kaikki lento- ja meriliikenteessä käytettävät sekä merkittävän osan tieliikenteen fossiilisista polttoaineista.

Uusiutuvien polttoaineiden liiketoiminta on siksi Nesteelle kohtalonkysymys, ja sijoittajia ja analyytikoita kiinnostaa erityisesti uusiutuvien tuotteiden näkymät. Keskeiset Nestettä koskevat kasvuodotukset liittyvät juuri niihin.

Yhtiön kasvupanostukset kohdistuvatkin täysin uusiutuviin tuotteisiin, ja Nesteen tavoitteena on tuottaa pelkästään uusiutuvia polttoaineita 10 vuoden kuluttua. Yhtiön uusiutuvien polttoaineiden liiketoimintaa ei rajoitakaan kysyntä, vaan tuotantokapasiteetti. Siksi yhtiö panostaa yhä enemmän tuotannon kasvattamiseen.

Odotuksia heikompi tulosraportti

Torstaina osake jatkanut laskuaan, kun yhtiö julkisti jopa vaisuja odotuksia heikomman tulosraportin ensimmäiseltä vuosineljännekseltä.

Nesteen ensimmäisen neljänneksen liikevaihto laski viime vuoden 5,3 miljardista eurosta 4,8 miljardiin euroon.

Liikevaihdon lasku johtui erityisesti markkina- ja myyntihintojen laskusta, jolla oli noin 0,3 miljardin euron negatiivinen vaikutus. Myyntimäärillä oli yhteensä noin 0,1 miljardin euron negatiivinen vaikutus.

Konsernin vertailukelpoinen käyttökate laski viime vuoden 830 miljoonasta eurosta 551 miljoonaan euroon. Analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle käyttökatteelle oli 693 miljoonaa euroa, joten tuloslasku oli odotettua rajumpi.

Uusiutuvat tuotteet -segmentin vertailukelpoinen käyttökate laski 242 miljoonaan euroon viime vuoden 415 miljoonasta eurosta. Tulos johtui pääasiassa myyntimarginaalin laskusta heikomman markkinan seurauksena, myyntimäärän kasvusta ja kiinteiden kustannusten noususta vuoden 2023 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Tulosraportista Nesteen keskeisin ongelma löytyy uusiutuvien tuotteiden marginaaleista.

Uusiutuvien tuotteiden vertailukelpoinen myyntimarginaali jäi 562 dollariin tonnilta tammi-maaliskuussa, kun se vuosi sitten oli 945 dollaria. Ero on merkittävä.

Öljytuotteiden vertailukelpoinen käyttökate laski uusiutuvia tuotteita vähemmän – 393 miljoonasta eurosta 278 miljoonaa euroon. Jalostusmarginaalit laskivat jonkin verran ja myyntimäärä pieneni tulevien seisokkien vuoksi.

Toimitusjohtaja Matti Lehmus kertoi tulosraportin yhteydessä, että uusiutuvan dieselin markkinatilanne oli vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä selvästi edellisvuotista heikompi. Öljytuotteissa jalostusmarginaali pysyi hyvänä, mutta oli jonkin verran alhaisempi kuin vertailukaudella.

Uusiutuvissa tuotteiden kannattavuuden heikkenemiseen vaikutti uusiutuvan dieselin selvästi heikentynyt markkina, Lehmus kertoo.

Markkinanäkymissä epävarmuutta

Nesteen mukaan maailmantalouden näkymien ja geopoliittisen tilanteen epävarmuus jatkuu, minkä odotetaan aiheuttavan jatkossakin markkinoiden epävakautta.

Uusiutuvissa tuotteissa yhtiö odottaa biotikettien ja biopolttoainetodenteiden hintojen sekä uusiutuvan dieselin hintapreemioiden pysyvän alhaisemmalla tasolla vuoteen 2023 verrattuna.

Raaka-aineiden hinnat ovat edelleen epävakaita. Öljytuotteissa geopoliittiset jännitteet vaikuttavat edelleen jalostusmarkkinoihin.

Neste odottaa uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän kasvavan vuodesta 2023 ja nousevan noin 4,4 miljoonaan tonniin vuonna 2024. Uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän yhtiö odottaa olevan 0,5-1,0 miljoonaa tonnia.

Uusiutuvien tuotteiden koko vuoden 2024 keskimääräisen vertailukelpoisen myyntimarginaalin Neste arvioi nousevan 600-800 dollariin tonnilta.

Öljytuotteiden kokonaismyyntimäärän vuonna 2024 yhtiö odottaa olevan pienempi kuin vuonna 2023. Tähän vaikuttaa Porvoon suunniteltu suurseisokki toisella neljänneksellä. Neste odottaa öljytuotteiden koko vuoden 2024 kokonaisjalostusmarginaalin olevan matalampi kuin vuonna 2023.

1 kommentti
  • Jari sanoo:

    Varauduttava suuriin myyntitappiohin

  • Ylös
    >