Markkinakommentit

Kesäkolumni – Nvidia ja asuntolainan korot

Tuliko jollekin yllätyksenä, että rakettimaisesti noussut Nvidia voi välillä niiata reippaasti alaspäin? Entä mitä veikkaat asuntolainasi koroksi?

Tuusulanjärvi Järvenpäästä etelään, kohti Hyrylää, kuvattuna. Tuusulanjärven taiteilijakodit ilmentävät taiteen kultakauden kulttuuriperintöä. Kuva: Henri Elo

Amerikkalainen siruvalmistaja Nvidia on noussut lyhyessä ajassa lähes yhtä arvokkaaksi yhtiöksi kuin älylaitevalmistaja Apple.

Sijoitusvalmentaja Svenne Nordström totesi Ghost Investor -profiilissaan Facebookissa 26.6.2024:

”Kasvuyhtiöiden arvonmääritys on aina haastavaa. NVIDIA kasvaa todella ripeästi, mutta kun sen liikevaihtoa vertaa Appleen tai Microsoftiin, ei uskoisi yhtiön olevan maailman kolmanneksi arvokkain yhtiö. Mutta niin sitä vaan hinnoitellaan. Minusta P/S on oiva tunnusluku jo olemassa olevan palvelun tai tuotteen yhtiöissä. Nyt se on NVIDIA:ssa peräti 39, siitäkin huolimatta, että kurssi on korjaantunut alas hiukan.”

P/S tarkoittaa pörssihinnan (price) suhdetta liikevaihtoon (sales). Holmström vertaili P/S-lukuja saman toimialan Broadcomiin, Qualcomiin, Inteliin ja AMD:hen, joilla se ei ole hänen mukaansa lähelläkään Nvidian tasoa.

”Itse asiassa kun kävin läpi kaikkia hiukan isompia S&P 500 -yhtiöitä niin vain yhdellä oli P/S samalla tasolla ja se oli ARM Holdings. Muilla, myös ripeästi kasvavilla yhtiöillä P/S oli alle 10”, Holmström huomauttaa.

Jos palataan maan pinnalle, tavanomainen P/S-taso pörssiyhtiöillä on 1-2. Esimerkiksi UPM:llä se on nykyisellä markkina-arvolla ja rullaavalla 12 kuukauden liikevaihdolla 1,7, Koneella 2,2 ja Nokialla 0,9.

Myönnetään. P/S-luku ei ole kaikkein olennaisin arvostusmittari, koska sijoittaja maksaa – ja hänen on järkevä maksaa – voitoista, ei liikevaihdosta. Arvostustasosta P/S silti kertoo ja ennen kaikkea vastaisesta kannattavan kasvun vaateesta.

Nvidian osaketuotto kuuden kuukauden ajalta on 154 prosenttia, Nasdaq 100 -indeksin 17, S&P 500 -indeksin 15, Applen 11 ja Teslan -22 prosenttia 28.6.2024 mennessä. Kuva: Koyfin

Nvidian markkina-arvo pörssipäivän 27.6.2024 alkaessa oli 3 100 miljardia dollaria ja P/E-luku toteutuneella tuloksella 74. Yhtiö on eittämättä erittäin kasvava ja kannattava.

Tammikuussa päättyneen tilikauden liikevaihto kohosi 126 prosenttia. Huhtikuuhun ulottuva 12 kuukauden liikevaihto on 80 miljardia dollaria ja liikevoittoprosentti jopa 60. Nettotulos oli 42,6 miljardia, josta päästään mainittuun P/E-tasoon.

Applen vastaava kasvu tuoreimmalla tilikaudella ja tuoreimmalla kvartaalilla oli negatiivinen. Liikevoittoprosentti on 31. P/E-luku on 33 ja P/S 8,6. Markkina-arvo 3 270 miljardia dollaria on hieman Nvidiaa korkeampi.

”Hieman” siksi, että 170 miljardin dollarin erotus on prosenteissa maltillinen, vaikka se on lähes puolet Helsingin pörssin markkina-arvosta!

Sähköautovalmistaja Teslalla vastaavat luvut ovat: markkina-arvo 627 miljardia dollaria, P/S 6,6 ja P/E 46. Liikevoittoprosentti on Nvidiaan verrattuna maanläheinen 7,8 prosenttia.

Maailmalla muutkin kehittävät ja myyvät sähköautoja kuin yksi amerikkalainen. Teslan liikevaihdon kasvu viime tilikaudella oli 19 prosenttia mutta viimeisimmällä kvartaalilla Applen tapaan negatiivinen.

Nvidiasta kirjoitti myös Sijoittaja.fi 25.6.2024.

Asuntolainan korko

Kuluttajan omassa taloudessa isoja muuttujia ovat työpaikka eli palkka, asuntolainan korko – jos hänellä on asuntolainaa – sekä lämmityskulut riippuen asumismuodosta.

Toki monia muitakin merkittäviä kulu- ja tuottoeriä voi olla, mutta ne ovat useimmiten omin toimin jollain tavoin hallittavissa tai ennakoitavissa.

Pankit tekevät niin kovaa tulosta, että oman asuntolainan marginaaleja kannattaa seurata, jotta ne ovat kilpailukykyisiä. Omalta osaltani neuvottelin lainoista keväällä ja sain ystävällistä ja sujuvaa palvelua huolimatta siitä, että olen pienyrittäjä.

Suomen Pankin vanhempi datatiede-ekonomisti Ville Voutilainen totesi Suomen Pankin Euro & Talous –julkaisussa toukokuussa:

”Uusien asuntolainojen marginaalit ovat pysyneet matalina niin ensiasuntolainoissa kuin muissakin lainoissa. Lainamäärillä painotettu keskimääräinen marginaali oli vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä ensiasuntolainoissa 0,52, asunnonvaihtolainoissa 0,56 ja sijoituslainoissa 0,75 prosenttia.”

Pariin eri lähteeseen perustuen hyvin pankkisuhteensa hoitanut pystyy neuvottelemaan mainittuja tasoja matalamman marginaalin asuntolainaansa. Toki pankit arvioivat asiakkaan kokonaistaloutta ja toisaalta kokonaisasiakkuutta luottopäätöksiä tehdessään.

Korkosuojausten osuus asuntolainoissa on laskenut, kuten Suomen Pankin alla oleva viime vuoden loppuun saakka ulottuva kuvaaja osoittaa.

”Korkosuojauksien suosio hiipui selvästi, mikä johtuu todennäköisesti korkosuojien kallistumisesta ja markkinatoimijoiden odotuksista korkojen jyrkimmän nousuvaiheen olevan jo takana”, Voutilainen toteaa.

Kuva: Suomen Pankki

Minkä koron valitset?

Todella kiintoisaa on myös koron valinta. Samalla kun sähkölasku oli iso riski taloudessa erityisesti syksyllä 2022, isolle asunto- tai sijoitusasuntovelalliselle lainan korko on sitä nyt.

Sekä sähkölaskussa että lainan korossa pätevät samat lainalaisuudet siltä osin, että molempia voi suojata. Niitä pystyy suojaamaan kiinteillä tai hybridimallisilla sopimuksilla määräajaksi. Tällöin kuluttaja ei ole täysin riippuvainen sähkön pörssihinnasta tai euribor-viitekorosta, jotka vaihtelevat päivittäin. Lainan korko päivittyy omaan lainaan määrävälein sen mukaan, minkä pituinen euribor lainassa on viitekorkona.

Suomessa kotitalouksien asuntolainat ovat Suomen Pankin tilaston mukaan olleen viime lokakuusta kuluvan vuoden toukokuuhun vakaasti 106-107 miljardin euron tasolla. Kulutusluotot ovat kohonneet 17,1 miljardista 18,0 miljardiin euroon.

Asuntolainakannan keskikorko oli lokakuussa 3,97 prosenttia ja se on joulukuusta lähtien pysytellyt hyvin vakaasti 4,07-4,08 prosentin tasolla. Vuoden 2022 lokakuussa samainen korko oli vain 1,54 prosenttia.

Koronnousu on ollut hyvin nopeaa ja rasittaa kotitalouksia yhä raskaasti verrattuna viime vuosiin. Euribor ei ole lähtenyt niin nopeaan laskuun kuin mitä vuodenvaihteessa ennakoitiin.

Korkojen ennustamisessa tullaan ”makrokeitokseen”, jota on vaikea ennustaa. Euribor-viitekorkoihin vaikuttaa osaltaan Euroopan keskuspankin ohjauskorko. Keskuspankki ei laske ohjauskorkoaan nopeasti, jos inflaatio tai inflaatio-odotukset pysyvät yli kahden prosentin tasolla.

Minulle tarjottu kuuden vuoden kiinteä korko ennen marginaalia oli hieman yli kolme prosenttia, noin puoli prosenttiyksikköä alle 12 kuukauden euriborin.

Toisin sanoen, jos ennakoit tai ennakoidaan, että euribor laskee nykyiseltä 3,6 prosentin tasolta keskimäärin alle kolmeen prosenttiin (ja pysyy siellä) seuraavien kuuden vuoden aikana, euriborissa pitäytyminen on järkevämpää kuin kiinteä korko.

Toki kiinteä korko tai korkokatto voi tuoda mielenrauhaa – ja niiden tarjoukset elävät ajassa. Korkokatossa on oma pähkäilynsä lisämarginaalin osalta.

Ennustuksia

Talouselämä kirjoitti korkoteemasta 26.6.2024. Toimittaja Olli Harma selvitti jutussaan korkomarkkinoiden futuurihinnoittelua ja totesi:

”Nykyhinnoittelussa euriborit painuvat EKP:n talletuskoron perässä ensi vuoden lopulla 2,6–2,7 prosenttiin. Paljon parempaa tuskin kannattaa odottaa.”

Futuurihinnoittelut eivät todellakaan aina pidä kutiaan sen enempää sähkö- kuin korkomarkkinoilla, mutta kuvaavat ammattilaisten odotuksia nyt.

EKP:n ohjauskorko kuvastaa keskuspankin tarjoaman lainarahan hintaa liikepankeille. Euribor kuvaa pankkien välisen rahoituksen hintaa markkinoilla tietyllä ajanjaksolla. Kuva: Suomen Pankki

Omalta osaltani en ole toistaiseksi siirtynyt kiinteään korkoon.

Jotain voi miettiä Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin alkuviikon lausunnosta.

”Rehnin mukaan tämän hetken tiedon valossa on kohtuullista arvioida, että EKP:n talletuskorko laskee tänä vuonna 3,25 prosenttiin”, Yle uutisoi keskiviikkona Bloombergin haastatteluun viitaten.

Tällä hetkellä mainittu talletuskorko on 3,75 prosenttia.

Jutussa Rehn arvioi korkojen laskun jatkuvan ensi vuonna ja mainitun talletuskoron jäävän 2,25-2,5 prosentin haarukkaan. Tämä taso on 1,25-1,5 prosenttiyksikköä nykyistä korkotasoa alempana.

1 kommentti
 • Petri Pölönen sanoo:

  Hyvin kirjoitettu juttu !
  Voisiko NVIDIAn osakkeen korkea hinta heijastaa nopean tuloskasvun lisäksi yhtiön suurta markkinaosuutta kehittyneimpien sirujen valmistajana?
  Hieman samaan tapaan kuin Nokia aikoinaan, jolla oli silloin valtava markkinaosuus matkapuhelimien markkinoista.
  Nyt tietenkin katteet ovat eri tasoa ja NVIDIA panostaa voimakkaasti tuotekehitykseen samalla kun rakentaa uutta liiketoimintaa olemassaolevan liiketoiminnan rinnalle.
  Aika tietenkin näyttää onnistuuko NVIDIA säilyttämään asemansa.
  Kuluttajien kannalta olisi hyvä, että yksikään yritys ei ikinä saavuttaisi monopoliasemaa tai pääsisi lähelle sitä.
  Korkotason kehityksestä Euroalueella en uskalla heittää arvausta, koska päätöksen siitä tekevät Euroalueen keskuspankkien johtajat äänestämällä.
  Voi olla että EKP:n mandaatin ohella päätöstä tehdessä taustalla voi vaikuttaa euroalueen velkatilanne, eli korkotasolla inflaation kuriin laittaminen voi luoda uuden ongelman kun velkaa ei oteta investointeihin ja kulutukseen.
  Uskaltaisin väittää, että isossa kuvassa pidemmällä aikavälillä EKPn rahapolitiikka seuraa FEDn ratkaisuja.
  Vahvistuva dollari nostaa raaka-aineiden hintoja, taas keventyvä rahapolitiikka luo kasvua, eli Euroopassa seurataan viiveellä mitä FED tekee.
  Se onko se ”hyvä juttu” Suomen asuntomarkkinoille on toinen asia.
  Risto Murto Varman toimitusjohtajan asemassa taannoin oli sitä mieltä, että korkotason Euroalueella on jo liian korkea Suomen kannalta katsottuna.
  Jaan kyseisen Taloustieteen tohtorin huolen.

 • Ylös
  >