Hälytyskellot soivat: Yrityksiä kaatuu konkursseihin poikkeuksellisen paljon

Konkurssien määrä on noussut huolestuttavan nopeasti. Syitä on useita.
konkurssi lukko suljettu konkurssi lukko suljettu
konkurssit

Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa 2025 pantiin vireille 328 konkurssia, mikä on 14 konkurssia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 252, mikä on 257 henkilötyövuotta vähemmän kuin vuoden 2024 helmikuussa.

Kun katsotaan kuukausittain konkurssien liukuvaa vuosisummaa, lukemat ovat nousseet jo historiallisen korkealla tasolla. Konkurssien määrä on noussut jyrkästi vuoden 2021 alusta lähtien.

”Tammikuussa konkurssihakemusten määrä oli kuukausitasolla korkein 28 vuoteen, mutta myös helmikuussa tehtyjen hakemusten määrää voidaan pitää korkeana”, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen kertoo.

Toivosen mukaan suuri konkurssien määrä johtuu monista tekijöistä kuten alavireisestä suhdannetilanteesta, Suomen hitaasta talouskasvusta ja kuluttajien heikosta luottamuksesta.

”Kaikki merkit viittaavat siihen, että konkurssi- ja yritystoiminnan lopettamisluvut ovat vielä ainakin alkuvuoden korkealla tasolla”, Toivonen ennustaa.

Konkurssien lisäksi yrityksillä on muunlaisiakin taloudellisia vaikeuksia aiempaa enemmän.

”Konkurssihakemusten suuren määrän lisäksi yritysten maksuvaikeuksista kielii ulosoton yritysasiakkaiden kasvanut määrä”, Toivonen kertoo.

Konkurssiin haetuista yrityksistä 251 oli osakeyhtiöitä, 13 oli avoimia- ja kommandiittiyhtiöitä, 58 oli luonnollisia henkilöitä ja 6 muita oikeudellisia muotoja, kuten asunto-osakeyhtiöitä ja osuuskuntia.

Luonnollisten henkilöiden osuus vireille tulleista konkursseista on noussut eniten vuoden 2024 helmikuuhun verrattuna, kun taas osakeyhtiöiden osuus on vähentynyt eniten.

Muiden palveluiden toimialalla haettiin konkurssiin 122 yritystä ja näissä konkurssiuhan alla oli 324 henkilötyövuotta. Muiden palveluiden päätoimiala käsittää muun mukassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Teollisuuden alan yrityksiä oli vastaavasti vain 20 kappaletta ja henkilötyövuosia 217. Rakennustoiminnan yrityksiä haettiin konkurssiin 59 ja kaupan alan yrityksiä 55.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala muistuttaa viestipalvelu X:ssä kuitenkin, että henkilöstön määrällä mitattuna konkurssit ovat tulleet jo alas. Toimialoista vain rakentamisen konkurssit ovat laskusuunnassa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Saab Gripen hävittäjä

Saab on tuottokone - syynä puolustusteollisuuden nousukausi

Seuraava artikkeli
vienti satama kontit logistiikka

Näin tuontitullit ja Ukrainan jälleenrakentaminen vaikuttaisivat kotimaisiin pörssiyhtiöihin