Trump asetti tuontitullit ulkomaalaisille autoille – ”taloudellista itsetuhoa”

Donald Trumpin päätös rajuista tuontitulleista hidastaa Yhdysvaltain talouskasvua ja kääntyy itseään vastaan, varoittaa finanssiasiantuntija.
Donald Trump tuontitullit presidentti Donald Trump tuontitullit presidentti
Donald Trump tuontitullit presidentti

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump toteutti lupauksensa asettaa tullimaksuja ulkomaisille autonvalmistajille määräämällä 25 prosentin tullit kaikille Yhdysvaltojen ulkopuolella valmistetuille autoille ja kevyille kuorma-autoille sekä tietyille autoalan osille.

Keskiviikkona julkistetut tullit näyttävät aluksi kohdistuvan vain valmiisiin ajoneuvoihin, mutta toimeenpanomääräys ja julkaistu tiedote lisäsivät myös moottorit, vaihteistot, voimansiirron osat ja sähkökomponentit ulkomaisiin tuotteisiin, joihin tullit sovelletaan. Osien tullit astuvat voimaan viimeistään 3. toukokuuta julistuksen mukaan, ja niiden luettelo voi ajan myötä laajentua kattamaan lisää osia.

Tullit astuvat voimaan 2. huhtikuuta ja täydentävät jo olemassa olevia tulleja. Valkoisen talon arvioiden mukaan tullimaksuina kerätään vuosittain 100 miljardia dollaria.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

”Tämä jatkaa kasvua, jollaista ette ole koskaan ennen nähneet”, Trump sanoi Valkoisessa talossa keskiviikkona allekirjoittaessaan toimeenpanomääräyksen tullien käyttöönotosta.

Vastatullit mahdollisia

Trump kuvaili tulleja ”pysyviksi” ja sanoi, ettei ollut kiinnostunut neuvottelemaan poikkeuksista.

Vaikka uudet tullit kohdistuvat pääasiassa ulkomaisiin autonvalmistajiin, myös isot amerikkalaiset autonvalmistajat Ford, GM ja Stellantis ovat huolissaan niiden vaikutuksista. Nämä kolme yhtiötä valmistavat ajoneuvoja Kanadassa, Meksikossa ja Kiinassa ja odottavat tuotantokustannustensa nousevan tullien vaikutuksesta autoteollisuuden toimitusketjuihin.

Autoteollisuuden tullit merkitsevät merkittävää laajennusta presidentin kauppapolitiikassa ja saattavat koskea joitakin suurimpia automerkkejä Japanissa, Saksassa ja Etelä-Koreassa, jotka ovat Yhdysvaltojen keskeisiä kauppakumppaneita. Tämä liike voi häiritä Pohjois-Amerikan autoteollisuuden toimintaa, sillä se nojaa tiiviisti yhteen kytkeytyneisiin toimitusketjuihin Yhdysvalloissa, Meksikossa ja Kanadassa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi Yhdysvaltojen päätöksen olevan valitettava.

”Tulemme nyt arvioimaan tätä ilmoitusta yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa, joita Yhdysvallat harkitsee tulevina päivinä. EU jatkaa neuvoteltujen ratkaisujen etsimistä samalla suojellen taloudellisia etujaan”, von der Leyen sanoi lausunnossaan.

Japanin pääministeri Shigeru Ishiba sanoi, ettei hän sulje pois vastatoimia autotuontitulleja vastaan.

”Meidän on harkittava asianmukaisia vastauksia, ja luonnollisesti kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä. Tärkeintä on pohtia, mikä palvelee parhaiten Japanin kansallisia etuja”, Ishiba sanoi torstaina parlamentissa.

Päätös heikentää Yhdysvaltojen uskottavuutta kauppakumppanina

Donald Trumpin järisyttävä ilmoitus 25 prosentin tullista tuontiautoille on ”taloudellista itsetuhoa”, joka on naamioitu teollisuusstrategiaksi, esittää finanssitalo deVere Groupin toimitusjohtaja Nigel Green.

Trumpin kotimaisen autoteollisuuden vauhdittamiseen tähtäävä päätös todennäköisesti kääntyy itseään vastaan, Green uskoo.

”Se heikentää kuluttajien luottamusta ja hidastaa Yhdysvaltain talouskasvua – ja sillä on vaikutuksia myös globaaliin talouteen, mikä heikentää Amerikan uskottavuutta kauppakumppanina. Vaikka presidentti väitti, että tämä ’käynnistää kasvun, jollaista ette ole ennen nähneet’, sijoittajat näkevät tilanteen päinvastoin. Tullit nostavat hintoja, vähentävät valinnanvaraa ja hillitsevät kysyntää”, Green toteaa.

Greenen mukaan valkoinen talo näyttää arvioineen taloustilanteen väärin. Vaikka inflaatio on hidastunut, amerikkalaiset perheet toipuvat yhä vuosien korkeista hinnoista.

”Nämä tullit eivät iske vain Saksaan tai Japaniin. Ne iskevät keskiluokkaisiin amerikkalaisiin.”

Eurooppa ja Aasia, joissa sijaitsevat suurimmat Yhdysvaltoihin autoja vievät maat, eivät deVere Groupin mukaan todennäköisesti katso tätä sivusta.

”Vastatullit ovat käytännössä varmat.”

Kyseessä ei ole pitkän aikavälin kasvustrategia, vaan taloudellinen nationalismi, joka ”palaa bumerangina takaisin”. Ulkomaiset autonvalmistajat saattavat yksinkertaisesti päättää, ettei Yhdysvaltojen markkina ole vaivan arvoinen.

”Tämä ei johda uusiin työpaikkoihin tai parempiin palkkoihin. Se johtaa heikkoihin myynteihin, kalliimpaan luototukseen ja mahdollisiin irtisanomisiin – juuri sellaiseen, mitä hauras talous ei kaipaa”, Green manailee.

Tavoite elvyttää Yhdysvaltain teollisuutta on sinänsä kunnioitettava. Mutta tämä ei ole elvyttämistä, vaan taantumista.

”Tullit eivät tuo autonvalmistajia takaisin kotiin. Ne nostavat hintoja, heikentävät kauppasuhteita ja kääntävät Amerikan aseman maailmantaloudessa taaksepäin”, Nigel Green summaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Markkinat näyttävät ottavan melko rauhallisesti uudet tuontitullit – mikä saattaa johtua siitä, että ne eivät tulleet yllätyksenä.

    Nordean päästrategi Antti Saari X:ssä:

    ”Aika maltillisia liikkeitä lopulta eilisten autoalan tulli-ilmoitusten jäljiltä. Nyt aamulla Japanissa ja Euroopassa autoalan osakkeet laskevat joitain prosentteja lisää, mutta nämä menevät aika lailla normaaliin päivävaihteluun.”

    https://x.com/SaariAJ/status/1905159876038345081

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli

Onko datakeskuksissa syntymässä ylitarjonnan kupla?

Seuraava artikkeli
HYPO rakennus kerrostalo Helsinki

Ekonomisti: "Asuntokauppoja solmitaan runsaan tarjonnan tukemana"