Applen markkina-arvosta pyykiytynyt pois yli 1000 miljardia dollaria

Kiina on monella tavalla tärkeä markkina-alue Applelle. Siksi kauppasota on yhtiölle myrkkyä.
Apple teknojätti Apple teknojätti
Apple teknojätti

Wall Street koki perjantaina toisen dramaattisen myyntiaallon heti torstain jälkeen, joka vahvisti, että teknologiapainotteinen Nasdaq Composite -indeksi on siirtynyt karhumarkkinoille. Indeksi on pudonnut 22,7 prosenttia joulukuun 16. päivän ennätyspäätöksestään ja päätti perjantain kaupankäynnin 5,8 prosentin laskussa.

Perjantain kurssiromahdus merkitsee Nasdaqin jyrkintä kahden päivän laskua sitten maaliskuun 2020, jolloin koronapandemia oli pahimmillaan.

Myyntiaalto sai vauhtia kasvavista pelkoista globaalista kauppasodasta sen jälkeen, kun Kiina ilmoitti vastatulleista Yhdysvaltain tuotteille vastauksena presidentti Donald Trumpin aiemmin viikolla määräämiin laajoihin tulleihin.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Myös muut keskeiset osakemarkkinat ovat rymistelleet alas. S&P 500 ja Dow Jones Industrial Average kokivat suurimmat kahden päivän prosentuaaliset laskunsa vuosiin. S&P 500 päätyi yli 17 prosenttia alle ennätyksellisen päätöstasonsa.

Sijoittajat pakenivat riskialttiimpia omaisuuseriä huolissaan siitä, että tullit voivat johtaa maailmantalouden taantumaan. Monet etsivät turvaa valtion joukkovelkakirjoista, joiden tuotot laskivat lähelle lokakuun alhaisimpia tasoja.

Applen markkina-arvosta pois 28 prosenttia

Yksi Nasdaqin suurimmista painolasteista oli teknojätti Apple, jonka markkina-arvo sukelsi perjantaina 7,3 prosenttia.

Yhtiön osakkeiden arvo on pudonnut lähes 16 prosenttia keskiviikon päätöksestä lähtien, mikä on Applen pahin kahden päivän kurssiromahdus sitten syyskuun 2008. Markkinat pyyhkäisivät yli 500 miljardia dollaria pois Applen markkina-arvosta.

Huhtikuussa 2025 Applen markkina-arvo on 2,8 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Korkeimmillaan yhtiön markkina-arvo oli viime joulukuun lopulla yli 3,9 biljoonassa dollarissa. Tuosta huippuarvosta yhtiön arvosta on siten kadonnut 28 prosenttia eli lähes 1,1 biljoonaa dollaria.

Applen markkina-arvon muutos kolmen vuoden aikana. Kuva: Koyfin.

Apple on silti edelleen maailman arvokkain yritys markkina-arvon perusteella.

Kauppasota kurittaa erityisen rankasti Applea

Applen osakkeen jyrkkä lasku johtuu useista tekijöistä, jotka liittyvät käynnissä olevaan kauppasotaan.

Kiina on yksi Applen suurimmista markkinoista ja kriittinen solmukohta sen tuotantoketjussa. Uudet tullit uhkaavat nostaa Applen laitteiden, kuten iPhonien ja MacBookien, tuotantokustannuksia, mikä voi johtaa korkeampiin kuluttajahintoihin tai pienempiin Applen voittomarginaaleihin.

Lisäksi Kiinan vastatoimet voivat häiritä Applen toimitusketjuja tai heikentää kuluttajakysyntää yhdellä yhtiön tärkeimmistä kasvualueista.

Kiinalla on keskeinen rooli Applen tuotantoketjussa, sillä noin 90 prosenttia sen tuotteista valmistetaan siellä. Kiinalaisiin tuontituotteisiin kohdistuva tullitaso on nyt kokonaisuudessaan 54 prosenttia, mikä uhkaa merkittävästi nostaa Applen tuotantokustannuksia ja häiritä Applen toimitusketjua.

Jefferiesin analyytikot arvioivat, että jos Apple päättää kantaa nämä kustannukset siirtämättä niitä kuluttajille, sen nettotulos tilikaudella 2025 voi laskea 14 prosenttia. Samoin Citin analyytikot ennustavat, että nykyisten tullien vuoksi Applen bruttomarginaalit voivat heikentyä merkittävästi.

Applen pyrkimykset monipuolistaa tuotantoketjuaan esimerkiksi Vietnamiin ja Intiaan ovat myös kärsineet Trumpin kauppapolitiikan vuoksi. Vietnamista tuotavat tavarat kohtaavat nyt 46 prosentin tullit, kun taas Intiasta tuleviin tuotteisiin sovelletaan 26 prosentin maksua.

Siten Trumpin asettamat laajat tullit lukuisille maille jättää Applelle vain vähän käyttökelpoisia vaihtoehtoja toimitusketjuriskien lieventämiseksi.

Analyytikot varoittavat, että pitkittyneet tullikiistat voivat heikentää kuluttajien luottamusta ja vaikuttaa myyntiin Kiinassa, jossa paikalliset kilpailijat, kuten Huawei, ovat jo vahvistamassa asemaansa. Kiinalaiset kuluttajat saattavat olla entistä halukkaampia tukemaan kotimaisia brändejä kauppasodan aikana, mikä antaa Huaweille kilpailuedun länsimaisiin toimijoihin nähden.

Lisäksi korkeammat tuotantokustannukset voivat pakottaa Applen harkitsemaan hinnoittelustrategiansa uudelleen tai siirtämään tuotantoaan muihin maihin, mikä on monimutkainen ja kallis prosessi.

Koska 64 prosenttia teknojätin liikevaihdosta tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta, ulkomaiset hallitukset voivat vastata omilla tulleillaan tai jopa boikoteilla amerikkalaisia tuotteita vastaan.

Vahva brändi turvana

Haasteista huolimatta jotkut analyytikot ovat varovaisen optimistisia Applen pitkän aikavälin näkymistä.

Esimerkiksi JPMorgan Asset Managementin David Lebovitz uskoo, että vaikka tullit aiheuttavat lyhyen aikavälin riskejä, Applen vahva brändiuskollisuus ja monipuolinen tuotevalikoima voivat auttaa sitä selviytymään myrskystä paremmin kuin monet kilpailijansa. Lebovitzin mukaan kuitenkin paljon riippuu siitä, kuinka nopeasti kauppajännitteet ratkeavat ja pystyykö Apple mukauttamaan toimintaansa lieventääkseen tulleihin liittyviä paineita.

Kun sijoittajat kamppailevat lisääntyneen epävarmuuden kanssa maailmanmarkkinoilla, Applen osakkeen kurssikehitys toimii teknologia-alan laajemman tunnelman mittarina.

Nyt kun Nasdaq on selvästi karhumarkkinoilla ja taantuman pelot kasvavat, kaikki katseet kohdistuvat siihen, miten suuret yritykset kuten Apple navigoivat tämän myrskyisän ajanjakson läpi.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Howard Marks sijoittaja

Howard Marks suosii korkosijoituksia osakkeiden sijaan

Seuraava artikkeli
tuulivoima tuulienergia talous energia energiantuotanto

Tuulivoima on yhä useammalle kunnalle merkittävä tulolähde